Nog geen beoordelingen
bereiding 30 minuten

Kreeftensoep

Kreeftensoep! Bij een feestelijke soep denk ik direct aan een kreeftensoep. Elk jaar rond kerst is deze soep in de supermarkt te vinden, als culinair voorgerecht met kerst. Daarom vandaag een makkelijk en culinair gerecht om thuis kreeftensoep te maken.

Voor deze kreeftensoep hoef je niet met een verse (levende) kreeft aan de slag. Bij Krijn Verwijs kun je namelijk vers gekookte kreeft kopen. Ideaal!

Vers gekookte kreeft voor kreeftensoep

Kreeftensoep maken

De basis van de kreeftensoep is natuurlijk de kreeft. Deze bak je met boter, knoflook en sjalot in een pan goudbruin. Vervolgens voeg je bloem, tomatenpuree en visfond (geen visbouillon) toe. Dit laat je even pruttelen zodat je een fantastische rijke smaak krijgt. Op het laatst roer je de slagroom erdoor. Voilà de soep is klaar.

Voor een finishing touch houd je een beetje kreeftenvlees achter om bij het serveren er overheen te garneren. Dien op met geroosterd brood en een zelfgemaakte kruidenboter.

Kreeftensoep maken

Krijn Verwijs is een familiebedrijf waarbij alles draait om schaal en schelpdieren uit zee. Het afgelopen jaar heb je al een heerlijk recept met mosselen en pasta voorbij zien komen. Of het basis recept voor zelf mosselen koken in witte wijn. De kreeften van Krijn Verwijs komen uit onze eigen Oosterschelde, Canada, Schotland en Wales. De kreeften worden gevangen met korven of sleepnetten. In Yerseke komen ze in een speciaal bassin met gezuiverd Oosterscheldewater terecht. Hierin worden de natuurlijke omstandigheden nagebootst en verblijven de kreeften totdat ze worden verwerkt.

Geniet van deze rijke en romige kreeftensoep. Serveer in een mooi glaasje of in een champagnecoupe voor een extra feestelijke presentatie.

Kreeftensoep

Kreeftensoep

Ingrediënten

Aantal personen4 personen
  • 1 vers gekookte kreeft
  • 50 gram roomboter
  • 60 gram sjalot, fijn gesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 0,25 theelepel gerookte paprikapoeder
  • 400 ml visfond (geen bouillon)
  • 50 ml slagroom
  • zout en peper naar smaak

Optioneel

  • 0,5 eetlepel platte peterselie, fijn gehakt

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Hoe maak je kreeftensoep?

  • Haal het kreeftenvlees uit de staart, scharen en kleine pootjes. Snijd het kreeftenvlees klein. Houd een beetje kreeftenvlees achter voor de garnering.
  • Verwarm boter in een pan met een dikke bodem. Voeg het kreeftenvlees, sjalot, knoflook toe en bak zachtjes totdat de ui glazig is.
  • Voeg de bloem toe en bak het geheel goudbruin. Bak vervolgens de tomatenpuree en gerookte paprikapoeder 2 minuten. Roer de visfond erdoor en laat zachtjes pruttelen totdat de soep dik wordt.
  • Roer de slagroom erdoor (de soep mag niet koken) en breng op smaak met zout en peper. Indien gewenst kun je de soep pureren. Persoonlijk houd ik van soep met een bite.
  • Serveer in champagne coupes of ander feestelijk servies. Strooi een beetje kreeftenvlees en gesneden platte peterselie (of bieslook) erover.

Recepten bewaren op Pinterest!

Bewaar mijn recepten op Pinterest, zodat je deze makkelijk en snel terug kunt vinden. Pin onderstaande afbeelding en bewaar deze op één van je Pinterest borden.

Dit artikel betreft een samenwerking met Krijn Verwijs (Premier Seafarmers). Lees hier mijn disclaimer.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.