Must haves in de voorraadkast

Waar zou ik zijn zonder mijn voorraadkast? Nou helemaal nergens! Kan jouw voorraad een aanvulling gebruiken? Doe mee aan de te gekke winactie van Smaakt. Je kunt een voorraad van maar liefst een half jaar (t.w.v. € 500,-) winnen! Maar eerst geef ik je mijn tips en recepten voor de juiste must haves in de voorraadkast. Zo heb je altijd de perfecte basis in huis voor je favoriete gerechten. Enne, ik geef je zelfs een kijkje in mijn eigen kast.

Van te voren heb ik nog even getwijfeld. Ga ik nu een hele opgeruimde voorraadkast laten zien en misschien wat ongezondere zaken verwijderen? Nee, ik wil jullie een kijkje geven in mijn leven en dat moet wel “echt” zijn. In de kast staan alle volle verpakkingen, terwijl de opengemaakte pakken en zakken in de keukenkastjes staan. Voor dat laatste heb ik nog niet echt een goed systeem gevonden. Vaak sluit ik een pak af met een elastiekje, met het gevolg dat er nogal eens wat rijst of couscous op de keukenvloer ligt.

must haves in de voorraadkast

Mijn inkopen doe ik voor het grootste gedeelte in de supermarkt. Het aanbod van pure, onbewerkte en zelfs biologische producten wordt hier gelukkig steeds groter en beter. Mijn supermarkt op loopafstand is 3 jaar geleden gestart met een gezondheidsschap. Yeah, wat was ik blij. Nu hoefde ik voor een aantal basis artikelen niet meer naar de biologische winkel, waarvoor ik een uur onderweg ben. Zo ben ik in aanraking gekomen met het merk Smaakt.

Dit is een merk van biologische producten zonder toegevoegde geur-, kleur- en smaakstoffen. Ze hebben een breed assortiment met cereals, melen & mixen, noten, peulvruchten, rijst & deegwaren, oliën, broodbeleg en crackers. Ik ben fan van het eerste uur en verwijs regelmatig naar hun producten.

biologische producten voorraadkast a

Persoonlijk vind ik het een gedoe om naar allerlei verschillende winkels te gaan. Voor mij is gemak in de keuken belangrijk. Ik haak af als er ingrediënten nodig zijn, die ik niet dichtbij kan kopen. Voor mij zijn toegankelijke recepten van belang, zodat jullie zin krijgen om de keuken in te duiken en direct aan de slag te gaan.

Mijn voorraadkast is een mix van bio en niet bio. Voor mij is biologisch geen vereiste. Pure producten met pure, goede smaken vind ik wel belangrijk. Om die reden groeit het assortiment Smaakt in mijn voorraadkast. Benieuwd naar de must haves in de voorraadkast voor mijn favoriete recepten?

must haves in de voorraadkast

1. Havermout

Met stip bovenaan, natuurlijk de havermout. Ik ga jullie niet vermoeien met een havermout ontbijt. Dit kunnen jullie zelf wel bedenken. Havermout is onwijs veelzijdig. Wist je dat havermout ook prima werkt als bindmiddel in gehaktballetjes in plaats van paneermeel? Verder maak ik regelmatig havermout tussendoortjes. Mijn kinderen zijn gek op de pindakaas havermout repen met honing. Deze snack komt geheel uit de voorraadkast. Wat ik ook handig vind is havermout vermalen tot meel in de blender. Dit meel is de basis voor de topper van dit moment: het havermoutbroodje. Met havermout, yoghurt (of kwark) en een eitje komt dit verse broodje binnen 20 minuten uit de oven.

havermoutbroodjes

2. Speltmeel/bloem

Speltmeel of speltbloem staat wekelijks op het aanrecht. Of spelt nu echt zoveel gezonder is, durf ik met alle verschillende verhalen niet (meer) te stellen. Wat ik wel weet, is dat mijn lijf blij wordt van volkoren producten. Spelt is dan ook de basis voor mijn brood & bak recepten. Van borrelbrood met pesto, honing abrikozen brood tot zoete aardappel brownies. Favoriet hier in huis zijn de zelfgemaakte tortilla wraps. Je hebt slechts speltbloem, zout, bakpoeder, olijfolie en warm water nodig. Hiermee heb je een perfecte basis voor een lekkere Mexicaanse maaltijd. Een kleine waarschuwing vooraf: je wilt nooit meer de kant en klare versie.

zelf tortilla wraps maken

3. Peulvruchten

Voor iedereen die mij langer volgt, kent mijn liefde voor peulvruchten. Mijn voorraadkast staat er vol mee. De gedroogde rode linzen zijn direct te gebruiken in de soep. Daarbij kun je met een potje linzen, een bietenkrimp en feta in de koelkast heel simpel een lunchsalade maken. Ook zijn de linzen de basis voor zelfgemaakte vegetarische burgers. Yum! Daarnaast ben ik een kikkererwtenlover. Een potje kikkererwten staat altijd op voorraad voor een snelle hummus of een snack met geroosterde kikkererwten. Dit is bijna geen recept te noemen. De kikkererwten kruid je met een snufje zout, peper en kruiden naar smaak om vervolgens te roosteren in de oven. Het zijn net een soort borrelnootjes, alleen een stuk gezonder.

Pittig geroosterde kikkererwten

4. Volkoren couscous

Een absolute must have in mijn kast is de volkoren couscous. De meeste couscous in de supermarkt is wit en Smaakt heeft een volkoren product in het assortiment. Ik ben dol op dit graantje in verband met de goede smaak en de snelle bereidingswijze. De couscous hoeft slechts 5 minuten te wellen in gekookt water. Ondertussen kun je verder met het maken van een gerecht. De kikkererwtencurry staat binnen 15 minuten op tafel. Dit recept kook je in zijn geheel uit de voorraadkast, ideaal.

5. Noten, zaden & pitten

Van de productcategorie noten, zaden en pitten staat een wisselend assortiment in de kastjes voor dagelijks gebruik. Of het nu gebroken lijnzaad is in de havermoutpap, zonnebloempitten over de salade of een handje nootjes uit het vuistje. Elke dag krijg ik wel zo’n portie gezonde vetten binnen. Heerlijk! Natuurlijk verwerk ik deze producten graag in een paar simpele recepten. Van geschaafde amandelen kun je zelf amandelmelk maken. Dit is direct klaar voor gebruik en hoef je niet te weken. Een ideale methode als je het mij vraagt en daarom ook geschikt om ‘s ochtends even snel te maken. Of maak eens zelf pecannoten pasta door deze noten fijn te malen in de keukenmachine, voeg eventueel nog een beetje honing toe en klaar is je zelfgemaakte broodbeleg.

biologische producten voorraadkast 3a

Wat je niet in huis hebt, kun je ook niet eten, zeg ik altijd. Om die reden is een goed gevulde voorraadkast voor mij belangrijk. Misschien kun je hier nog wat hulp bij gebruiken. Neem het blog van de gezonde boodschappenlijst nog eens door. Vul je kasten aan, zodat je altijd een perfecte basis in huis hebt voor je favoriete recepten.

Winactie

Kan jouw voorraad wel een boost gebruiken? Smaakt vult jouw voorraadkast voor een half jaar aan met heerlijke biologische must-haves ter waarde van € 500,-. Meedoen is simpel.

  1. Like de Facebook pagina van Smaakt
  2. Like mijn winactie op Facebook óflike de winactie op Smaakt

Op 26 mei maakt Smaakt de winnaar bekend. Wie weet win jij binnenkort een voorraadpakket en haal je net als ik in een handomdraai je lievelingsgerechten uit de voorraadkast.

Dit artikel betreft een samenwerking met Smaakt. Lees hier mijn disclaimer.

Foto credits van Linda: Sieperdepiep

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.