No waste: Tips om geen eten weg te gooien

Gisteren was het wereldvoedseldag. Wereldwijd zijn er bijna 1 miljard (!) mensen die honger lijden. Ondertussen gooien wij in de westerse wereld heel veel eten weg. Je denkt vaak, ooh het is maar een klein beetje. Wist je dat wij 50 kilo voedsel per persoon, per jaar is? Schrikbarend toch? Bij deze mijn tips om zo min mogelijk weg te gooien.

Van mijn moeder kreeg ik van de week de Bewaarwijzer van de Lidl. Dit is ontwikkeld in samenwerking met het Voedingscentrum. Nu ben ik het niet altijd eens met die laatste club, maar deze folder vind ik echt een aanrader. Door slim om te gaan met je boodschappen hoef je ook minder weg te gooien. Beter voor je portemonnee en het milieu. In de bewaarwijzer wordt helder uitgelegd wat bijvoorbeeld een ideale koelkastindeling is. Daarnaast ook allerlei bewaartips voor in je koelkast en vriezer. De folder is tot zondag gratis af te halen bij de Lidl. Downloaden kan ook en dat doe je hier.

Bij mij verdwijnt er weinig in de vuilnisbak. Ik ga altijd op zoek naar ideetjes om mijn kliekjes in te verwerken.

Een paar snelle tips om niks weg te gooien:

  • Maak een goede weekplanning en kijk goed wat je nog in huis.
  • Shop met een ouderwets boodschappenlijstje. Dit zorgt ervoor dat je niet teveel koopt en kookt.
  • Weeg pasta, rijst, quinoa af naar grootte van je gezin.
  • Verwerk kliekjes in een stoofschotel of lunchsalade.
  • Maak een frittata zoals de Italianen. Dit gerecht is eigenlijk uit armoede ontstaan. Het wordt namelijk gemaakt van alle groenten die over zijn van de dag ervoor. Bij mijn collega foodblogger BrendaKookt vond ik dit heerlijke recept.
  • Probeer eens per maand je koelkast schoon te maken. Geen leuke klus, maar ik weet zeker dat je potjes en producten aantreft waarvan je het bestaan niet meer wist.
  • Maak ééns per week een grote pan verse soep en ruim hiermee alle restanten groenten op.
  • Rijpe bananen vries je in voor een smoothie of maak er bananenijs van.
  • Verse kruiden vries je in voor later gebruik. Doe de gesneden kruiden in een ijsbakjes houder. Aanvullen met water en plaats in de vriezer.

Er zijn nog ontelbaar veel tips te geven. Hoe zorg jij ervoor om geen eten weg te gooien? Laat je tips achter onder dit bericht.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.