5 tips om de dag gezond te beginnen

Gezond de dag beginnen. Hoe doe je dat? Een goed begin is het halve werk. Elke dag is anders. De ene keer ben je vrolijk en de andere keer niet. Soms zit alles mee en een andere keer zit alles tegen. Dit kan allerlei verschillende oorzaken en redenen hebben. Ook je lichaam is de ene periode fitter en energieker dan de andere. Een griepvirus kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je je ontzettend slecht voelt.

Feit blijft dat er veel zaken zijn waarover je geen controle hebt, hoe graag je dat soms ook zou willen. Het enige waar jij wel controle over hebt is de manier waarop jij voor jezelf zorgt. Hoe beter je dit doet hoe sterker je bent opgewassen tegen alles wat op je pad komt en hoe relaxter je daar mee om kunt gaan. Naast een goede nachtrust is de dag structureel goed beginnen daarom van groot belang.

In dit artikel van gastblogger Jasper Alblas lees je 5 tips die jou helpen om iedere dag goed en gezond te beginnen:

1. Adem
Zonder te ademen kunnen wij niet leven. Toch wordt er vaak weinig aandacht aan besteed. Ademen kan je gedurende de dag enorm helpen om stress buiten je te houden. De moeite waard dus om de dag even bewust mee te beginnen.

Adem diep in en diep uit en ga na hoe je je voelt. Ben je druk in je hoofd of rustig? Heb je zin in de dag of zie je tegen bepaalde zaken op? Wees dankbaar voor de nieuwe dag en besluit er een mooie van te maken.

2. Drink water
Je lichaam bestaat voor ongeveer 70 % uit water. Tijdens de nachten verlies je veel vocht. Door ademen, zweten en via je urine. Het is belangrijk dat je dit als je op staat meteen bij vult. Water geeft je energie en helpt je om alle processen in je lichaam weer op gang te laten komen na het slapen.

Eventueel kun je citroensap aan het water toevoegen om de zuurgraad in je lichaam in balans te brengen. Dit stimuleert je spijsvertering en zorgt voor een mooie gladde huid.

3. Een gezond ontbijt
Iedereen wilt graag wakker worden voor iets dat je blij maakt. Maak daarom van je ontbijt een feest en geef je lichaam de voedingsstoffen die het nodig heeft om de dag vol energie te beginnen. Kies er voor om altijd uitgebalanceerd en gezond te ontbijten.

Veel mensen eten brood met zoetigheid of zoete ontbijtgranen als ontbijt. Jarenlang hebben wij gedacht dat dit goed voor ons was, maar helaas is dit niet waar, het doet helemaal niets nuttigs voor ons lichaam. Het bevat veel lege calorieën en zorgt er voor dat je bloedsuikerspiegel meteen al in de ochtend uit balans raakt. Zorg ervoor dat je die fout niet maakt maar kies een voedzaam ontbijt dat je direct energie geeft. Pas ook op met vruchtensappen, deze lijken gezond maar bevatten ook veel suikers. Maak liever een lekkere groene smoothie voor jezelf. Ook havermout met bijvoorbeeld kaneel en blauwe bessen is een gezonde keuze of een groenteomelet.

havermout aardbei

4. Sport
Deze tip is niet voor iedereen weggelegd maar bewezen is wel dat mensen die ’s ochtends voor dat ze gaan werken al gesport hebben gedurende de dag meer energie hebben.

Door sporten maak je endorfine aan wat je een blij gevoel geeft. Dat is natuurlijk perfect om de dag mee te beginnen. Het voordeel hiervan is dat je na een lange werkdag of dag met de kinderen gewoon lekker op de bank kan ploffen.

Beweeg dus als je kan meteen na het ontbijt een half uurtje. Ga een rondje joggen, wandelen of yoga en begin de dag vol positieve energie.

5. Schrijf op je dankbaarheidslijst

Dankbaar zijn is iets dat je leven zoveel mooier kan maken. Sta iedere dag even stil bij datgene waar je dankbaar voor bent. Misschien ben je dankbaar voor de nieuwe dag. Dankbaar dat je gezond te eten hebt, dat je een lieve partner hebt of gewoon simpelweg omdat je een heerlijke nacht hebt geslapen.

Door je te focussen op de mooie dingen in het leven begin je elke dag met een goed gevoel.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.