Ok, ik heb een hekel aan burgerlijkheid. Om die reden heb ik lange tijd niet aan een weekmenu gewild. Alleen ken ik steeds meer mensen in mijn omgeving die hier juist wel gebruik van maken. Laat ik het dan ook maar eens proberen. Wat denk je? Ik ben om! Een navraag om mij heeft een mooie lijst van voordelen van een weekmenu opgeleverd. Iedereen blijkt zo zijn eigen insteek te hebben.
1. Tijd
Het is misschien een beetje een open deur in gooien, maar het scheelt je tijd om met een weekplanning te werken. Niet meer elke dag of meerdere keren per week naar de supermarkt. Bij voorkeur 1x in de week “grote boodschappen” en misschien halverwege nog een paar verse ingrediënten halen. In het begin is het even wennen en zul je even tijd moeten investeren om een boodschappenlijst te maken. Zodra je deze werkwijze “eigen” hebt gemaakt, is het een fluitje van een cent. Daarbij scheelt het je niet alleen “boodschappentijd”. Ook kun je bij thuiskomst direct aan de slag met koken en of kan je partner alvast beginnen, want het menu is bekend. (Jammer dat ik vanuit huis werk…..)
2.Geld
Naast tijd is geld ook een van de voordelen van een weekmenu. Mijn tip is om voordat je boodschappen doet een check te doen op de voorraad in de koelkast, voorraadkast en in de vriezer. Zo kun je vaak een leftover uit de vriezer combineren met een groene salade. Of haal een pak of pot uit de kast dat tegen de uiterste houdbaarheid datum aanzit en maak hiermee een avondmaaltijd. Neem ook even de agenda door om te zien of iedereen van het gezin elke avond thuis mee-eet. Hoe vaak het mij niet is overkomen dat ik voor 4 personen inkocht, terwijl er maar 3 meeaten… Deze tips zorgen ervoor dat de koelkast aan het einde van de week leeg is en dat je minder eten weggooit. Daarbij heb je nu altijd boodschappen in huis en dat is handig op die avonden dat je kapot en inspiratieloos thuis komt. Je zult minder geneigd zijn om een vette hap te bestellen dat duurder is of in de supermarkt allerlei onnodige producten meeneemt. Je werkt immers met een boodschappenlijstje. Mocht je meer tips willen om goedkoper boodschappen te doen? Lees dan mijn blog met 10 budgettips voor de boodschappen eens door.
3.Variatie & gezonder
Een weekmenu zorgt ervoor dat je gevarieerder en gezonder eet. Je kunt namelijk zorgen voor een goede balans in pasta, rijst, aardappelen, maar ook in vlees, vis, vega en met met name verschillende soorten groente. Kijk eens kritisch naar je eetplanning. Vaak denk je dat je gevarieerd eet, maar dan blijkt ineens dat elke maandag dezelfde pasta op tafel staat vanwege het sporten van de kinderen. Of in een kringetje draait qua soorten groente. En op een andere dag staat altijd soep uit een pak op het programma omdat dit zo lekker makkelijk is. Geen verwijt hoor, het is alleen maar een constatering en jij bepaalt zelf wat je hiermee wilt doen. Enne doordat de boodschappen in huis zijn, wordt je minder snel verleid tot een makkelijke (afhaal) hap.
Aanvullend heb ik 3 tips om gevarieerder en daardoor ook gezonder te eten. Ik bewaar mijn weekmenu’s in een laatje in de keuken. Bij mij is het geregeld ook wat druk in mijn hoofd en dan ben ik inspiratieloos. Een snelle blik op mijn bewaarde briefjes geeft vaak nieuwe ideeën. Daarbij heb ik een map van voor het bloggerstijdperk. Hierin heb ik per categorie (vlees, vis, pasta, vega, kids etc) kopieën van recepten bewaard. Dit kan uit een kookboek zijn of snel uit de Allerhande gescheurd. Vaak met aantekeningen erop met aanpassingen. Ideaal, want zo komen vergeten recepten opnieuw op tafel. Mijn laatste tip is om 1 x per week een nieuw recept uit te proberen. Natuurlijk wel op een dag dat je hiervoor de tijd hebt. Pak er eens een kookboek bij, een kooktijdschrift of neus eens rond in mijn receptenindex. Bevalt het recept, bewaar deze dan in je “receptenmap”.
4.Rust
Soms vind ik het wel een raar idee dat ik op één dag alle boodschappen in huis haal en dan al weet wat ik over 7 dagen ga eten. Mij lukt dat ook niet helemaal en ik plan meestal 4 dagen vooruit. Het voordeel is dat het rust in mijn hoofd geeft. Ik ben de hele dag al bezig met koken en dan schiet de avondmaaltijd er wel eens bij in. Regelmatig stond ik te drentelen in de keuken om te beslissen wat ik zou eten. Nu haal ik op tijd mijn ingrediënten uit de vriezer en weet ik waar ik aan toe ben. Daarbij is de planning natuurlijk niet statisch. Ik verwissel geregeld maaltijden of besluit toch iets anders te eten omdat ik geen zin heb in het geplande gerecht.
5.Duidelijkheid
Voor iedereen met kinderen thuis begrijpt mijn punt van de duidelijkheid. Hoe vaak ik te horen krijg: wat eten wij vandaag? Hang het weekmenu op een zichtbare plek op voor de rest van het gezin. Zo weet iedereen waar hij of zij aan toe is. De kinderen van mijn overbuurvrouw vonden “nieuwe gerechten” altijd maar niks. Zij werkte met een weekmenu waar elke week 1 nieuw recept op stond en dat menu lag op een zichtbare plek. De kinderen moesten dan altijd 2 happen proeven. Inmiddels gebruikt zij het weekmenu niet meer. De kinderen zijn gevarieerder gaan eten en nieuwe dingen zijn minder een issue. Het weekmenu zorgde voor duidelijkheid, 6 dagen in de week een bekend gerecht en 1 dag in de week “moeten wij iets nieuws proeven”. Ideaal voor lastige eters.
Dus ja het is misschien suf om met een weekmenu en de bijbehorende boodschappenlijst te werken. De voordelen van een weekmenu zijn niet alleen geld en tijd, maar ook variatie (en dus meer smaak wat mij betreft), rust en duidelijkheid in huis. Je kunt het natuurlijk altijd eens proberen. Pak dan mijn tips voor een goede boodschappenlijst en koken uit de voorraadkast er eens bij. Misschien breng ik je nog op ideeën. Heb je nog een ultieme tip, laat dit dan achter bij de reacties, zo helpen wij elkaar.
Dank je wel Sybrig, Ria en Saskia voor jullie input en foto’s van de weekmenu’s.
Ik ben ook groot fan van een planning! Vind het ook echt heerlijk om op vrijdagavond even een uurtje te gaan zitten om kookboeken etc door te bladeren en mijn weekmenu vast te stellen. Kan me helemaal vinden in alle voordelen die je noemt. Echt ideaal!
Fijn, goed om te horen. Ik ben benieuwd wat jouw favoriete kookboeken zijn. Gr. Linda
Ook ik maak een planning, een maandplanning zelfs! Ja, het klinkt redelijk absurd maar de kids plannen mee en mogen elk vijf dingen kiezen die ze willen eten. Het grote voordeel is dat ze alle andere dagen van de maand zonder protest alles eten dat op tafel komt.
Zo wat goed van je zeg om een maand vooruit te werken. En weet je door jouw manier worden de kinderen “gehoord” en dat is zo belangrijk. Fijn dat ze allemaal lekker mee-eten. Gr. Linda
Ik probeer ook elke keer weer een goede planning te maken. De ene week lukt dat beter dan de andere maar door dit elke week in mijn kookschriftje te schrijven heb ik inmiddels n naslagwerkje op datum. Als ik dan wat minder tijd heb kan ik zo mijn planning van n tijdje terug gebruiken :)
Hi Agnes, ideaal hoor om het in een schriftje te zetten. Groeten, Linda
Ik maak al jaren een weekplanning
Een keer in de week ff de kookboeken erbij en brainstormen wat er volgende week weer op het menu staat.
Gelijk een boodschappenlijst maken ,het werkt zo makkelijk en scheelt in je portemonnee
Leuk, doe je dit alleen het brainstormen of met partner en of kinderen erbij? Gr. Linda
Ik plan meestal op zondag voor de hele week in. Lekker bladeren in m’n kookboeken of op kookblogs en dan is manlief tenminste thuis om een (Hollandse hap-)tegengeluid te geven.
Ik probeer in de regel eens per week een nieuw recept of iets waarvan ik weet dat het iets minder manlief z’n smaak is. Meestal op een vrije dag, lekker uitgebreid kokkerellen!
Het plannen scheelt me veel tijd. Wat je schrijft; in denkwerk en bespaard ellende in de supermarkt. Inmiddels gaat t beter omdat ik mijn boodschappenlijstje op volgorde maak maar anders ben ik er zó lang mee bezig! Er zijn ook zo ontzettend veel keuzes in de supermarkt en dan wil ik ook nog gezond eten dus sta ik de verpakkingen te bekijken op ongezonde toevoegingen enz enz enz.
Hi Janske, ik maak ook altijd mijn lijstje op volgorde van de winkel. Ideaal. Gr. Linda