Jeetje, mijn 10 x havermout tussendoortjes ging door het dak deze week. Jullie zijn gek op zelfgemaakte gezonde snacks, dat is wel duidelijk. Ik kan het niet laten, want ik heb nog een havermout tussendoortje. Dit recept van de pindakaas havermout repen stond al maanden op mijn “to cook” lijstje. Nou ja koken, dat heb ik niet gedaan.
Het idee van deze koekjes heb ik van Pinterest. Mijn tijdlijn staat vol met deze reep waarvoor je slechts 3 ingrediënten nodig hebt: honing, pindakaas en havermout. Zo makkelijk en simpel is het. Alleen kwam ik niet helemaal uit de maatvoering. Dit recept wordt veel in Amerika gemaakt met “cups”. Overal staat 1 cup honing, 1 cup pindakaas en 3 cups havermout. Een cup staat voor een bepaald bekertje dat je vult met het ingrediënt. Nu heb ik die cups niet, dus ik heb een klein perilex glaasje als maatvoering gebruikt. Kijk wat jou past zolang je maar de verhouding 1:1:3 gebruikt, dan komt het vast goed.
Is deze reep nou echt gezond? Hmm, ik twijfel. De havermout is natuurlijk helemaal ok. Met honing is ook niet zoveel mis, alleen gebruik ik wel een behoorlijke hoeveelheid en daarvan raakt je bloedsuikerspiegel net zo van in de war als witte suiker. En dan de pindakaas. Wat zal ik hier nou eens over zeggen? Ik ben gek op zelfgemaakte pindakaas met alleen maar pinda’s en een snufje zout. Zoals jullie weten tel ik geen calorieën en laat mij dan ook niet van de wijs brengen van de vetten in de pindakaas. Wel vind ik het van belang om een pindakaas zonder suiker te gebruiken. Fitbeauty zette en aantal pindakaas merken op 1 rijtje. En de blauwe supermarkt heeft sinds kort een variant met 100% pinda’s zonder toevoegingen. Lekker!
Het fijne aan deze repen is dat ze binnen 5 minuten klaar zijn. Alleen moeten ze opstijven in de koelkast. Maak deze repen en vries ze in. Zo heb je altijd een gezond tussendoortje bij de hand. En voor alles geldt, eet ze met mate.
Wat heb je nodig:
- 180 gram honing
- 120 gram pindakaas
- 180 gram havermout
- extra nodig: bakblik 20 x 20 cm (of gebruik een ovenschaal)
Hoe maak je het klaar:
- Verwarm de honing en de pindakaas op een zacht vuur. Zodra het mengel goed gemengd en verwarmd is, voeg je de havermout toe. Roer met een houten spatel de 3 ingrediënten goed door elkaar heen.
- Bekleed een bakblik met bakpapier. Stort het pindakaas havermout honing mengsel erin. Druk plat met een lepel. Zet weg in de koelkast om op te stijven. Snijd met een pizzaroller in repen.
Tip: wil je direct aanvallen op de reep, leg ze dan een halfuurtje in de vriezer.
Tip: leg bakpapier tussen de repen vanwege het kleven.
Wil je mijn tips en recepten om stap voor stap gezonder en vooral lekker eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).
Volg mij op Facebook | Twitter | Instagram | Bloglovin’ | Pinterest | Google+
Op internet staan omrekentabellen van cup naar gram en van cup naar ml. In sommige winkels kun je maatschepje krijgen van cups. Zoals je die ook kunt kopen van theelepel, eetlepel ed
Hi Annet, ja dat klopt. Alleen had ik geen tijd om naar de stad te gaan en dit te kopen. Ik heb dus even een snel en goedkoop alternatief genomen. Gr. Linda
Hoi linda kloppen je hoeveeheden wel? Bij de verhouding staat 1:1:3 en als ik bij benodigdheden kijk zie ik dat niet terug. Daar staat 180 gr honing 120 gr pindakaas en 180 gr havermout. Of ben ik in de war?
Ja het klopt wel hoor Marrita. Je moet zorgen dat je hetzelfde kopje/glaasje gebruikt en dit vult. Dan krijg je verschillende gewichten maar wel de juiste hoeveelheden in volume. Begrijp je het nog? Gr. Linda
Kan het ook met wat minder honing? Of is het dan niet lekker meer?
Het ziet er heetlijk uit!
Briljant! Ik ben al enige tijd fan en maak dit regelmatig als ik zin heb in een snack maar niks in huis heb. Zojuist een manier gevonden om het zo mogelijk nog beter te maken (maar niet gezonder): een blokje pure chocolade smelten en dat er over heen “gieten” voor het de koelkast in gaat… Hallo snickers!
Minder honing gaat overigens prima.
Oh lekker zeg. Dat doe ik een volgende keer. Gr. Linda
Leuk recept! Ik denk dat je de honing kan vervangen voor wat dadels. Tenminste, ik maak snickers met dadels en dat plakt goed en is zoet.
Hi Melinda, ook een goed idee. Gr. Linda
Wat een fijne recepten maak je, heel erg bedankt hier voor!
Lieve groetjes,
Carla
Hi Carla, fijn wat goed om te horen zeg. Gr. Linda
“En voor alles geldt, eet ze met mate.” als je de ‘repen’ nu eens in een ijsblokjesbakje maakt dan kan je per keer niet te veel van eten.
Hi Edwin, dat is ook ene goede tip!