Ok, ik kon niet kiezen, wanneer ik dit recept zou plaatsen. Dinsdag staat nu eenmaal in het teken van de lunch. Op donderdag plaats ik “zelf maken” recepten van producten die je normaal kant en klaar koopt. Tja en dit zijn zelfgemaakte havermoutbroodjes voor de lunch. Kijk, dat zijn de dilemma’s van een foodblogger :).
Nu heb ik vaker havermoutbrood gemaakt. Zo maak ik graag een havermoutbrood met hazelnoot en rozijnen en kan ik niet wachten om weer eens een mango rabarberbrood te maken. Na 2 zoete recepten wilde ik eens experimenteren met een hartige variant. Nu had ik een paar maanden geleden havermoutbroodjes bij Beaufood gezien. In de basis hebben de zelfgemaakte broodjes slechts 3 ingrediënten. (Ik reken een snufje zout en peper even niet mee. )
Waarschijnlijk heb jij net als ik, alle ingrediënten standaard op voorraad. Bo maalt havervlokken tot meel in de blender. Cool! Ik maal de vlokken altijd in een koffiemolentje. Natuurlijk heb ik de blender techniek ook even uitgeprobeerd. Handig! Beslis zelf waar je de broodjes mee maakt. Ik heb ze nu van havermout en havervlokken gemaakt en proef geen verschil. Je kunt ook speltvlokken gebruiken en dan heb je natuurlijk wel speltbroodjes.
Daarbij hoef je dit brooddeeg niet te laten rijzen of kneden, ideaal als je het mij vraagt. Normaal stort ik het deeg in een cakeblik. Voor mij was het een eye-opener dat het deeg gewoon in rondjes op de bakplaat geschept kan worden. Daar kan ik nog wel enkele oefening in gebruiken. Een volgende keer gebruik ik een bakring om superstrakke ronde broodjes te krijgen.
Havermoutbroodjes
Recept voor 4 stuks
- 100 gram havermout (of havervlokken of speltvlokken)
- 100 gram Griekse yoghurt (of normale yoghurt of kwark)
- 2 eieren
- snufje peper en zout
- optioneel: sesamzaad, Za’atar
Hoe maak je het klaar:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Maal de havermout in een koffiemolentje tot meel of in een blender.
- Meng het meel, yoghurt en eieren goed door elkaar met een garde. Breng op smaak met een snufje peper en zout. Voeg vervolgens kruiden toe naar smaak. Giet het (vloeibare) beslag in rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Zet 20 – 22 minuten in de oven en check of de havermoutbroodjes gaar zijn.
Tip: mijn beleg bestond uit baba ganoush met tomaat en rucola dus een theelepel Za’atar en sesamzaad smaakte er goed bij. Je kunt ook denken aan Italiaanse kruiden of gerookte paprikapoeder.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Wil je dit recept opslaan zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.
Nieuwsbrief – Wil je mijn tips en recepten om makkelijk, bewust en vooral lekker te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Uuuuuh mijn beslag is verre van vloeibaar… Toch maar in de oven, we zullen zien straks!
Hi, laat je even weten of het gelukt is. Het is namelijk geen “brooddeeg” zoals je gewend bent. Ik hoor het graag. Gr. Linda
Het leek meer op koekdeeg, en het smaakt n beetje naar havermoutmuffin.. Enige wat ik veranderd heb is de yoghurt, ik had alleen milde bio yoghurt in huis
Ik heb het gemaakt met kokos limoen kwark en een beetje gemberpoeder, cayennepeper en citroengras toegevoegd. Erg lekker! Het beslag was inderdaad wat dikker, maar je kan het makkelijk op een bakplaat uitspreiden met de bolle kant van een lepel..
HI, klinkt goed jouw toevoegingen.
Was heel benieuwd naar dit recept, dus vandaag meteen even geprobeerd. 4 ‘broodjes’ gebakken, perfect! Goede basis voor hummous en andere smeersels, wat tomaat en uienringen erover en klaar! Ga ik vaker maken!
Leuk om te horen Elizah!
Klinkt super lekker!
Hoe dik worden ze ongeveer? Ik zou ze namelijk door willen snijden en vullen, om te gebruiken als gezondere variant op het shoarmabroodje.
Hi Irma, ze zijn wel iets dikker, alleen ook weer niet zo dik. Probeer het eens uit, door beslag hoger te stapelen en iets langer in de oven te zetten. En anders de shoarma erop leggen. Hierdoor eet je minder vlees, kan een voordeel zijn als je dit wilt.
waar kan je tahin kopen?
Bij de supermarkt bij het Oosterse schap. Dan heeft het ook wel sesampasta. En anders zeker bij de Turkse of Marokkaanse winkel.
Heb je ook een zuivelvrije variant?
Ik mag geen gluten, zuivel, soja, suiker…Vandaar.
Groetjes Lara.
Nee Lara, ik weet nog niet hoe je de zuivel kunt vervangen… Helaas. Gr. Linda
Jammer, ik zat in de vragen te scrollen of iemand al een idee heeft voor vervanging van de yoghurt. Ik zie namelijk vaker brood langskomen met yoghurt oid, het lijkt me zo heerlijk fris. Maar het is een beetje lastig als je dat niet kunt eten.
Hoewel ik er niet dol op ben, zou sojayoghurt kunnen?
Hi Kirsten, er is al iemand geweest die het met soja yoghurt geprobeerd heeft, dus ik zou het gewoon doen. Succes en laat jij weten hoe het smaakte? Ik vind die yoghurt nl wat zoeter. Gr. Linda
Je zou de Alpro Soya Yoghurt (eventueel de ‘Lime’ variant voor een frissere touch) kunnen proberen. Ik denk dat dat net zo goed werkt als (Griekse) yoghurt, wellicht worden ze minder luchtig maar het lijkt mij het proberen waard!
Hallo Kirsten,
Misschien is Minus L yoghurt een optie?
Is lactosevrij.
De Jumbo verkoopt het.
Bij de Jumbo hebben ze koko Yogo. Erg lekker en handig als je ook geen soya mag hebben. Daar kan dit prima mee!
Ben hier heeeel erg blij mee! Ik probeer de laatste tijd wat minder brood te eten om te kijken wat voor effect dat heeft, dus dit is een goede afwisseling.
Hoi Linda!
Wauw, wat een fantastisch recept. Zelf heb ik Italiaanse kruiden door het beslag gemixt. Dit is erg lekker (tip!)
En dan heb ik nog een tip om er (bijna) perfecte ronde broodjes van te maken: doe het beslag op een bakplaat en gebruik hiervoor een soeplepel. Bij mij werkte dit erg goed 🙂
Nogmaals bedankt voor het delen van dit recept!
Liefs,
Zilan
Hi Zilan, dank voor de tip! Groeten, Linda
Vandaag gemaakt. Perfect gelukt. Met Minus L yoghurt. En de tip van Zilan gebruikt nl met een soeplepel op de bakplaat scheppen.
Ze zijn idd te dun om open te snijden. Heb het bij eentje geprobeerd maar die scheurde. Dus beleg erop of dikkere rondjes op de bakplaat.
Wat een fijn recept he. Ik heb ze inmiddels al een paar keer gemaakt. Gr. Linda
Zou je de broodjes ook eventueel een dag van tevoren kunnen maken? En hoe bewaar je ze dan?
Groetjes,
Nathalie
Ja, je kan ze ook een dag van te voren maken en bewaren zoals je dit met ander brood ook doet. Gr. Linda
Kun je de broodjes 1-2 dagen bewaren?
Je kunt ze bewaren. Alleen vers zijn ze het lekkerst. Je kunt ze ook invriezen en uithalen als je ze nodig hebt. Gr. Linda
Vandaag de broodjes gemaakt met geitenyoghurt. Had erg dun beslag en het kwam ook niet omhoog 🙁 ligt het aan het feit dat ik geitenyoghurt heb gebruikt? Ik gebruikte trouwens havermeel
Hi Melinda, ja ik ben bang dat de geitenyoghurt voor een andere structuur heeft gezorgd. Verder weet ik niet wat je voor havermeel gebruikt heb. Ik maal altijd havermout fijn. Dus dat kan ook misschien voor een verschil zorgen. Linda
Ze zijn heerlijk
De volgende keer maak ik ze met rozijnen.
Ze zijn heerlijk ?
De volgende keer maak ik ze met rozijnen.
Hoelang zou je het kunnen bewaren ??
Ik heb ze gemaakt. Helft met italiaanse kruiden en wat zoutvlokjes. Andere helft gemalen gedroogde abrikozen erdoor gedaan.
Lekker hoor! Denk ook wel dat ze vers het lekkerste zijn. Ik ga ze nu tot morgen bewaren, maar ik gok dat ze dan wat taaier zullen zijn.
Je kunt er vanalles doorheen doen denk ik. Hartige variant of een zoete variant. Kwark met een smaakje.. Bosbessenyoghurt ga ik volgende keer proberen.
Is dit recept voor 2 personen of 1?
Hi het ligt eraan of je genoeg hebt aan 2 (kleine) broodjes. Ik vind deze broodjes best goed vullen dus ik zou zeggen voor 2 personen. Gr. Linda
Ik heb ze van de week gemaakt met havermout uit de blender, ei, kwark en een beetje lijnzaad.
Toen ik de oven checkte, schrok ik wel een beetje; het waren zowaar 4 scheetkussentjes geworden! Enig idee hoe dit kan?
Eenmaal uit de oven heeft mijn vriend zijn broodjes gewoon plat gemaakt en gegeten maar ik heb ze open gemaakt en dan heb je inderdaad een pitabroodje. Helemaal prima aangezien ik vanavond shoarma ga eten mèt zelfgemaakte pitabroodjes.
Hmm, dat is vreemd. Ik heb dat wel als ik meel gebruik in plaats van havermout. Ik heb ze al vaak gemaakt en dit is mij nooit gebeurd. Ik maak ze binnenkort met kwark dat zorgt misschien voor de lucht. Gr. Linda
Wat een ontzettend leuke site Linda!! Prachtige recepten waardoor ik toch echt ga proberen meer groente te eten. Leuk leuk leuk 🙂
Wauw, te gek om te horen. Daar doe ik het allemaal voor. Laat ook weten als het een keer minder smaakt of als je nog bepaalde recepten mist. Gr. Linda
Prima broodjes en lekker snel, ik maak ze in de pan, gaat prima, alleen rondjes maken was wel heel lastig.
Hi Wen, het hoeft allemaal niet zo netjes hoor. Als het maar goed smaakt toch? Gr. Linda
Als je een ijsschep gebruikt neem je evenveel deeg steeds en is het ook makkelijker om rondjes te maken. 😉
Hoe kan ik ze bewaren en hoelang?
Nou ik eet ze altijd direct op :)…. Maar een dag in de koelkast of in de vriezer zou ook moeten lukken. Probeer het eens uit.
He Linda, zijn het harde broodjes of zachte? Dit ivm de kleine mannetjes die het zelf bakken van dingen geweldig vinden mits ze het ook zelf kunnen eten. Gisteren krentenbollen, dus dit weekend wellicht deze broodjes. Als het een succes is, ga ik jet recept vegan maken voor een vriendin.
Hi Jessica, de broodjes zitten een beetje tussen hard en zacht in. Ik denk dat ze het ook makkelijk zelf kunnen eten. Gr. Linda
Ik heb deze broodjes gebakken in silicone taartvormpjes, ze besmeerd met cremefraiche met tuinkruiden, belegd met gerookte zalm en een plakje avocado. Geserveerd als voorgerecht. Het was een topper!
Zo dat klinkt goed zeg. Gr. Linda