Oh wauw wat is zelf tortilla wraps maken makkelijk zeg en lekker! Ik ben verpest en weet niet of ik nog wel tortilla wraps uit de supermarkt wil eten. De smaak is zoveel beter dan die kant en klare variant. Alleen ken ik mezelf, over een paar weken sta ik gehaast in de winkel en gris dan toch weer snel zo’n verpakking uit het schap.
Een ding weet ik wel, dit recept ga ik nog heel veel vaak maken. Echt, ik ben er zo onwijs enthousiast over. Je hebt slechts 5 ingrediënten nodig en dan heb ik zout en water meegerekend. Juist, waarschijnlijk kun je nu zelf ook direct aan de slag. Het deeg is zo gemaakt en hoeft slechts even te rusten. In de tussentijd kun je de vulling voorbereiden voor op de wrap.
Enne, ik zeg dit niet snel. Maar ik vind toch echt dat jullie dit recept MOETEN uitproberen. Een waarschuwing vooraf: je wilt nooit meer anders.
Zelf tortilla wraps maken
Recept voor 6 – 8 stuks:
- 250 gram (spelt) bloem
- snufje zout
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 eetlepel neutrale olijfolie
- 150 ml warm water
Stappen om zelf tortilla wraps te maken:
- Neem een beetje van het warme water en los hierin het bakpoeder op. Doe de bloem, zout, olijfolie en de opgeloste bakpoeder met de rest van het water in een kom.
- Meng goed door elkaar en kneed tot een soepel deeg. Is het deeg te nat, voeg dan meer bloem toe. Of meer water als het deeg te droog is.
- Snijd in 6 – 8 stukken en draai er balletjes van. Dek af met huishoudfolie en laat 5-10 minuten rusten.
- Bestuif het aanrecht met bloem. Rol uit tot een dunne lap. Bestuif je deegroller eventueel ook met bloem. Schud het overtollige bloem voorzichtig van de wraps af.
- Bak de zelfgemaakte tortilla’s in een droge koekenpan op middelhoog vuur. De tortilla wrap is vrij snel gebakken. Blijf erbij staan. Zodra er een bubbel ontstaat en de onderkant bruine plekjes vertoond, kun je de wrap omdraaien en nog even aanbakken.
Tip: persoonlijk houd ik van de kleinere wraps. Met onderstaande hoeveelheden kun je in een pan van 24 cm totaal 8 wraps maken.
Tip: de gebakken tortilla wraps kun je ook invriezen. Ik heb nu deegballetjes in mijn vriezer liggen, zodat ik de wraps ter plekke uitrol en bak.
Nieuwsbrief: wil je mijn tips en recepten om makkelijk, bewust en vooral lekker te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Dank hiervoor. Ga ik uitproberen!
Hallo,
Mag ik de tortilla wraps ook van boekweitmeel maken en dan ook in de zelfde verhouding. Misschien wordt je wel het kriegel van deze vraag. Maar niet geschoten is altijd mis.
Groet,
Mara
Ik heb het recept nog niet met meel gemaakt. Dus weet niet of je de verhouding 1 op 1 kan overnemen. Het zou wel met boekweit moeten kunnen. Al zou ik in het deeg wat kruiden en of knoflook toevoegen zodat de smaak van boekweit minder overheerst.
Wat kun je het beste voor bloem gebruiken als je het glutenvrij wilt maken?
Hi, zie mijn eerdere opmerking. Je hebt dan boekweitmeel bijvoorbeeld nodig en wijnsteenbakpoeder (glutenvrij). Of maïsmeel, kijk wel of het 100% glutenvrij is. Ik weet alleen de verhouding niet precies qua water en meel. Dus eigenlijk even uitproberen. Het deeg moet het gevoel van klei geven. Gr. Linda
Oh wat hou ik van zelfgemaakte tortillawraps! :D maar ondanks dat het weinig werk is ben ik soms liever lui dan moe … Wil daarom graag proberen ze een keer in te vriezen met n hele hoop tegelijk, hoe zou je die dan het beste kunnen ‘verpakken’? :)
Hi Alex, ik heb van die zipp lock zakjes van de Ikea. Die heb je in verschillende maten en zo liggen ze nu in de vriezer. Zo kan ik er wat afhalen.
Zou je dit ook kunnen maken van spelt meel?
En wat zou dan de verhouding zijn?
Hi Lyd, je kunt de wraps ook met speltbloem maken en dan hoef je de verhouding niet aan te passen.
Hi Linda,
Zou het mogelijk zijn deze wraps met kokos- of amandelmeel te maken?
HI Kim, ik heb het zelf nog niet uitgeprobeerd, dus kan er geen antwoord op geven. Probeer het eens uit met een kleinere hoeveelheid. Gr. Linda
Heel lekker! Beste recept.
Ik ben vandaag aan de gang geweest met speltmeel en mijn wraps zijn of te hard (ik kan ze niet meer vouwen) of te dik (een beetje te degig). Ben ook nog een behoorlijke newbie in de keuken, dus ik weet niet precies wat ik fout heb gedaan. Het speltmeel van de supermarkt heb ik gezeefd, ervan overtuigd dat het dan speltbloem werd. Zou dat mijn fout geweest kunnen zijn?
P.S. Ik vond het al met al toch behoorlijk veel werk: één voor één die wraps bakken kost veel tijd! Makkelijk recept wel, maar toch nog wel veel moeite.
Hi Lisanne, voor de wraps heb je bloem nodig en geen meel. Door het zeven krijg je geen bloem. Ik ben bang dat het daar mis is gegaan. Gr. Linda
Ik gebruik een combinatie van amandelmeel en kokosmeel, iets meer vocht en een eetlepel psyllium husk. Misschien een tip voor de low-card eters onder ons :)
Hi joy, dank je wel voor de tip. Gr. Linda
Inderdaad, met speltMEEL zijn ze veeel te hard :( onmogelijk te plooien!
Waarom boekweitMEEL dan wel?
Veiligst gewoon tarwebloem dan proberen?
Groetjes,
Felke
HI Felke, ik heb geen boekweitmeel gebruikt maar speltbloem. Je kunt ze ook met tarwebloem maken. Succes. Gr. Linda
Ik probeer het opnieuw met tarwebloem!
Thanks!
Felke
Dag Linda,
ik probeerde de wraps uit met tarwebloem.
Van smaak zijn ze echt top, maar ik kan ze niet oprollen :(
Ze zijn wel wat flexibel, maar van zodra ik er vulling opdeed en wilde dichtrollen dan scheurde de wrap…
Felke
Ik maakte dit recept omdat ik vanavond tortilla’s wilde maken, maar vergeten was een pakje kant-en-klare wraps te kopen… De reactie van mijn puberzoon: “mam, dit is mijn nieuwe lievelingseten” : )
Ze waren heerlijk. Zoals je al schreef: je wil nooit meer anders.
Thanks voor recept, ik heb ze alleen gekruid met sambal,komijn, knoflook gewoon waar ik zin in had. Tortilla van gebakken in koekenpan. En restant daarna in stukjes gesneden en met olie ingesmeert en gebakken in de oven.mmmm heerlijk bij de borrel met humus, salade of zoals de kleine met smeerkaas. Worden dan soort mix van toastje,chips.
Hoi Linda,
Ik heb deze tortilla’s ook gemaakt en als bolletjes ingevroren. Nu mijn vraag… kan ik ze na ontdooien allemaal vooraf al bakken en daarna vlak voor het eten allemaal tegelijk opwarmen in de magnetron? Ik wil verschillende vullingen maken en dat ieder aan tafel zelf kan vullen. Ben benieuwd naar je antwoord.
Groetjes Thea
Hi Thea, ik denk dat het lekkerder is om ze ter plekke af te bakken. Ik gebruik de magnetron eigenlijk niet. Je kunt ze ook met aluminiumfolie verwarmen in de oven.
Het genoemde recept is als brooddeeg. De verhoudingen zijn ongeveer 100% bloem, 60 > 67% water, 2 > 3% zout, 0,8 > 2% gist, (scheutje olijfolie).
Het gebruik van natriumbicarbonaat als rijsmiddel gebruikt men eigenlijk bij koek. In brooddegen wordt gist gebruikt. Als je haast hebt neem je bicarbonaat (Baking Soda van Arm & Hamer 0,80 €) en laat je het deeg kort rusten. Bij gist, en zeker bij weinig gebruik van gist, laat je het deeg langer tot lang rusten. Denk aan 10 min.+ 30 + 60 min. Dan is het deeg beter verwerkbaar. Het wordt soepeler en je kan het beter uitrollen. Bij korte rust krimpt het deeg direct weer terug.
Dit recept wordt op voor Italiaanse pizza gebruikt. Je zet het deeg en laat het een dag rusten in de koelkast. Er begint een fermentatie proces: de ‘scherpe randjes’ gaan uit het deeg. Wat wenselijk is voor hen die gluten vrij moeten eten. Let op: 100% gluten vrij bestaat niet. Maar het beste succes heb je als met een voordeeg van een week oud werkt. En dan moet je ook nog het nieuwe deeg een drie tal dagen laten fermenteren. Dit fermentatieproces heeft ook het voordeel dat je product super krokant wordt. Bij pizza heel lekker.
Persoonlijk verwerk ik het gezette deeg als volgt: 10 -20 min. kneden. Minimaal 30 > 60 min. rusten. Nu het deeg in gelijke stukken verdelen en opbollen. Bollen in een grote met bloem bestoven brooddoos in koelkast zetten. Morgen het deeg een uur voor verwerking uit koelkast halen. Nu komt het deeg op kamer temperatuur. Bestuif de werkbank.
Voor pizza de bollen NIET uitrollen maar van binnen naar buiten uitduwen. Je creëert nu een rand, de corona. Deze houdt de vulling binnen boord. Zo heet mogelijk, dus kort, afbakken. Bijvoorkeur op een gladde steen. Deze houdt de oventemperatuur goed vast. Voor steenoven pizza effect de corona met gasbrander nabranden.
Voor wraps en de Turkse lahmaçun met rolstok in 1 a 2x zo dun mogelijk uitrollen. Hierbij het deeg steeds draaien voor behoudt ronde vorm. Pan verhitten en de wraps om en om keren en kort afbakken. Ze zijn zo gaar. Anders wordt ie droog en gaat scheuren bij oprollen.
Bij de lahmaçun eerst het gehakt-tomatenpuree vulling zo dun mogelijk aanbrengen en aan één kant afbakken. Je ziet het vlees garen. Beleggen met sla, tomaat, kool, knoflooksaus etc.
Tip: Je kan dit recept ook gebruiken met Falafel. Lekker vegetarisch.
Eet smakelijk.
Twee jaar (Augustus 2020) na dato kom ik op de site van Linda met dit geweldige recept. In jouw uitgebreide (lekkere tips) reactie lees ik dat je het hebt over natrium bicarbonaat = baking soda. In het recept van Linda lees ik bakpoeder als rijsmiddel.
Baking soda (bicarbonaat, oranje pakje: arm&hammer) maakt je baksel veerkrachtig. Dat wordt gebruikt voor brood en broodachtige producten. Je wilt de wraps veerkrachtig (tikje elastisch) hebben, anders rollen ze niet goed, als je ze gaat eten.
Gist (vers of instant) maakt je baksel nog veerkrachtiger. Je kunt inderdaad al een week van te horen bezig zijn met je deeg, maar dat vind ik persoonlijk wat veel. Gist heeft echter wel wat rusttijd nodig, om de suikers in je deeg om te zetten in alcohol en de gluten te binden tot langere strengen.
Bakpoeder (die zakjes die vaak bij taart en koek worden gebruikt) maakt je baksel bros. Heel lekker bij apptaart en speculaas. Minder als je daarna je baksel wilt vullen en oprollen.
Bedankt voor je recept! Stukken beter dan die dikke glutenvrije wraps uit de supermarkt!
Alleen waren ze een beetje breekbaar, nu gingen ze in de over als burritos en viel het mee.
Bak ik ze dan te lang? Kreeg geen bubbel op half hoog vuur. Moeten ze dan op hoog vuur?
Hoi,
Leuk! Maar ik heb nogal moeite met ze heel plat uit te rollen, deeg krimpt dan weer ineen. Resultaat: dikke koeken.
Doe ik iets fout? Wat kan er mis zijn?
Hi, je zou het deeg even kunnen laten rusten. Bij mij rolt het ook iets terug hoor, maar minder denk ik.
Je moet het deeg eerst op kamertemperatuur brengen zo een uurtje op voorhand
ooooh wat heerlijk !! goed recept, heel het gezin blij ? ze lukten in één x prima . nog wel n vraagje : vries je ze ook weleens in na t bakken ? leek me nog makkelijker ? maar gaat dat ?
groetje!
Super lekker, zo gemaakt!!
Bedankt v recept
Nog idee voor vulling?
Hi Patricia, natuurlijk heb ik een ideetje. Wat dacht je hiervan https://www.lekkeretenmetlinda.nl/zelf-burritos-maken-zonder-pakje-en-zakje/ Gr. Linda
Ha Linda,
Ik heb de wraps vandaag gemaakt. Smaak is heerlijk, maar heb je nog een tip hoe ik het uitgerolde elastische deeg fatsoenlijk in de koekenpan krijg?
Groetjes Lucie
Hi Lucie, heb je bloem op het aanrecht gedaan tijdens het rollen? Je zou het deeg er eigenlijk zo af moeten kunnen pakken.
Ha Linda,
Ik heb bloem gebruikt op het aanrecht en kreeg het er makkelijk af. Alleen bij het overbrengen van het aanrecht naar de pan rekte het aan alle kanten uit zodat ik het niet fatsoenlijk (ging dubbel) in de pan kreeg.
Hai Linda,
Ik heb ze net met tarwebloem gemaakt en het is zo simpel maar heel lekker. Ik heb de bolletjes iets langer laten rusten. Ze zijn heel zacht en vouwbaar, ik wil niets anders meer.
Bedankt. Groetjes, Cleo
Hi Cleo, dank je wel voor je reactie. Fijn om te horen. gr. Linda
Als je i.p.v water de half om half melk en water doe dan is hij herlijk zacht.
Ik heb ze net gemaakt met speltbloem en ze zijn heerlijk geworden.
Andere recepten geprobeerd, maar dan kon ik ze nooit rollen, maar bij deze was dat geen probleem!
je hebt boven aan bij voor hoeveel personen het is gezet:’ recept voor voor 6-8 stuks’ en het moet zijn ‘recept voor 6-8 stuks’ dus geen dubbele voor xD
Hi Marijke, dank je wel voor je oplettendheid. Ik heb het aangepast.
Te grappig om niet te delen: ik maakte je recept met boekweitmeel en heb speciaal een deegroller gekocht voor je recept. Maar ik dacht, speltmeel heeft gluten dus ik voeg een theelepel psyliumpoeder toe aan het boekweitmeel. Bakpoeder had ik niet, wél baking soda… kortom, de wraps zijn hartstikke mislukt maar het werden uiteindelijk lekkere pitabroodjes, gesmuld!
Hi Peggy, goed om te horen. En zelf speciaal een deegroller gekocht. Ik ben benieuwd naar de “echte” wraps. Leuk. Gr. Linda
Hoi Linda,
Zou ik de wraps al kunnen uitrollen en dan in de vriezer doen ?? i.p.v de deegballen ? En zou ik ze eerst moeten ontdooien , lijkt mij wel.
Vriendelijke groet Marga.
Hi Marga, ik heb dit zelf nog niet eerder uitgeprobeerd. Laat je mij weten of het is gelukt?
Hoi Linda,
Was meer een grapje. in bedoel gewoon de deeg ballen invriezen of de wraps bakken en met een vel bakpapier er tussen invriezen, Dit heb ik gedaan en ze waren heerlijk ze hoefde niet perse warm gemaakt te worden.
Groet Marga
Bij mij worden het keiharde plankjes, ik weet niet wat ik verkeerd doe. Alles precies opgevolgd. Ik vind koken leuk, maar talent heb ik niet echt?
Hi Joke, wat vervelend. Ik weet niet wanneer je het geprobeerd hebt. Het zou aan je bloem kunnen liggen, de warmte van bijv. zaterdag. Het belangrijkste is eigenlijk dat het deeg even kan rusten en dat je de wraps kort bakt, anders worden ze inderdaad hard en onbuigzaam. Was de smaak wel goed? Succes voor een volgende keer. Gr. Linda
Lekker hè? Nu nog hopen dat ik voor m’n verjaardag een tortillera (tortilla pers) krijg! Eerst deeg uitrollen en dan de deeglapjes invriezen gaat prima wanneer je tussen alle deeglapjes een stuk op maat geknipt bakpapier legt, Daarna kun je het hele pakket in een diepvrieszakje invriezen!
Ik hoop ook dat je een tortilla pers krijgt. Misschien anders van de Sint of kerstman? Enne, dank voor de tip.
Probeer ze eens te maken van maismeel (Maseca) dan heb je de tortilla zoals ze horen te zijn.
Veel lekkerder en glutenvrij ;)
En als een Mexicaans restaurant geen maistortillas heeft , dan weet je ook gelijk dat het geen echt Mexicaans restaurant is…tortillas son de maiz!
Hi Ron, dank voor de tip. Ik ga eens op zoek naar een recept met maismeel. Gr. Linda
Nou , deze lukken he-le-maal niet?
Hi Sharon, wat vervelend. Wat is er niet gelukt? En heb je het recept 100% aangehouden of aanpassingen gemaakt? Ik hoor het graag.
Hallo,
Een vraagje : kan je deze (een paar) dagen op voorhand maken en dan de dag zelf even opwarmen in microgolf ? Of die je dan je wraps onrecht aan ?
Hi, ik zou dat niet doen. Dan zijn ze vast niet lekker meer. Gr. Linda
Oehh wat ziet dit er heerlijk uit!! Bedankt voor het recept ;)
Heel snel last-minute gemaakt toen ik bleek vergeten te zijn wraps te kopen en het vlees al zo’n beetje opstond. Makkelijk, duidelijk recept en ze smaakten hartstikke goed. Voortaan maak ik ze lekker zelf ipv uit de winkel, veel lekkerder!
Hi Michelle, wat een heerlijke enthousiaste reactie. Goed om te horen zeg. Veel plezier er nog van. Groeten, Linda