5 uit 2 beoordelingen
30 minuten
bereiding 15 minuten
oventijd 1 uur 30 minuten

Eton Mess met frambozen

Het kerstdiner sluiten we natuurlijk af met een spetterend toetje. Kijk eens hoe feestelijk de Eton Mess met frambozen eruit ziet. Voor dit heerlijke dessert maak je zelf meringue schuimpjes. Je kunt dit ook kant en klaar kopen, maar zelf maken is zoveel lekkerder.

Voordat ik meer vertel over mijn Etos Mess, eerst nog even een kleine samenvatting van de blogs van dit jaar. Toen ik in november mijn Kerst kookdag had, heb ik nooit kunnen bedenken dat we rond Kerst met zijn allen 5 weken thuis zou zitten. Gelukkig heb ik met al mijn recepten rekening gehouden met kleine porties waar je met 4 tot maximaal 6 personen van kunt genieten.

Eton Mess met frambozen, kerst dessert, zalig toetje voor Kerst.

De voorgerechten voor kerst zijn dit jaar een frisse amuse zalm met avocado en mango, heerlijke traditionele champignon ragout met truffel en Gravad Lax op Aziatische wijze en pompoensoep met ijs. Van de hoofdgerechten word ik ook zo enthousiast. Mijn absolute favoriet is de rosbief in rode wijn saus. Daarnaast heb ik een heerlijke limoncello pasta met zalm bedacht, die je ook als tussengerecht kunt serveren. Tevens heb ik een biefstuk met een geweldige sherrysaus gemaakt met zalige bijgerechten. Daarnaast heb ik nog fijne verzamelblogs gemaakt met amuses, bijgerechten met groenten en 20 Kerst hoofdgerechten (vlees, vis en vega)

Inmiddels kan ik mij voorstellen dat je trek hebt gekregen in de Eton Mess. Echt een ideaal toetje voor mij, aangezien alle ingrediënten gewoon “rommelig” in het glaasje mogen. Voor dit dessert heb ik whiskey glazen met een inhoud van 340 ml gebruikt voor 4 personen. Je kunt ook met 6 personen van de Eton Mess genieten als je glazen kleiner zijn.

Voor dit kerst dessert maak je zelf meringue schuimpjes. Je kunt er ook voor kiezen om kant en klare schuimpjes te kopen, dan staat deze eton mess binnen 15 minuten op tafel. Haal dan wel de producten met een * (eieren, suiker en citroen) van de boodschappenlijst.

Eton Mess

Eton Mess met frambozen

Ingrediënten

4 personen
 • 2 eieren*
 • 132 gram fijne suiker*
 • 1 citroen*
 • 250 ml slagroom
 • 125 gram verse frambozen of ander rood fruit naar keuze
 • optioneel: ruby chocolade / gouden sprinkels naar keuze
 • extra nodig: spuitzak & 4 glaasjes

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

 • Verwarm de oven voor op 100 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
 • Voor de Eton Mess heb je alleen de eiwitten nodig. Hiervoor is het van belang dat alle materialen schoon en vetvrij zijn. Hiervoor gebruik je een de citroen. Snijd het citrusfruit doormidden en wrijf de kom, de kommetjes voor het splitsen en de gardes van de mixer in met citroen en droog af met keukenpapier. Splits het eerst ei, zet het eiwit weg en splits het volgende ei in een nieuw schoon kommetje. Stel dat er bij het tweede ei splitsen een spoortje eigeel komt, hoef je slechts 1 eiwit weg te gooien. Weeg de eiwitten, aangezien je de dubbele hoeveelheid suiker moet toevoegen. Dus zijn je eiwitten samen 80 gram, dan voeg je 160 gram suiker toe.
 • Doe de eiwitten in de kom en klop totdat het eiwit schuimt. Voeg dan lepel voor lepel de suiker toe. Zorg altijd dat de vorige lepel suiker geheel is opgelost. Mix als alle suiker is opgelost nog een minuut of 5 totdat er “pieken” ontstaan.
 • Gebruik een spuitzak om mooie toefjes te maken. Aangezien bijna alle meringue schuimpjes in de Eton Mess verdwijnen, kun je ook met een lepel kleine hoopjes maken.
 • Zet de bakplaat 1,5 uur in de oven. Begint het eiwit te donker te kleuren, zet de temperatuur dan lager. Laat de meringue afkoelen in een gesloten oven, hierdoor worden ze nog knapperiger.
 • Zoals gezegd, kun je bovenstaande stappen overslaan door 75 gram kant en klare meringues te kopen.
 • Klop de slagroom stijf. Hak of verkruimel de meringue schuimpjes in stukken. Doe de slagroom, meringue en frambozen afwisselend in de glaasjes. Strooi er geschaafde ruby chocolade of gouden sprinkels over.

Linda’s Tips

 • Voorbereiding voor kerst: maak de meringue schuimpjes voor de Eton Mess van te voren en bewaar in een luchtdichte doos.
Kerst recepten

Wil je dit recept opslaan zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.

Eton Mess
Eton Mess, kerst dessert. Makkelijk toetje voor kerst.

Recept: Linda Foto credits: HetSpijsDecor

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.