Nog geen beoordelingen
30 minuten
bereiding 10 minuten
rusttijd 8 uur

Cheesecake ijs met frambozen

Pas op, van dit cheesecake ijs met frambozen blijf je eten. Doordat je de koekkruimels mengt met suiker, bloem en boter worden de koekkruimels extra smeuïg. ” Dit staat in de inleiding van het zelfgemaakt schepijs met cheesecake en frambozen uit het boek IJs & co. Er is geen woord van gelogen. Jeetje, wat is dit ijs lekker zeg en je hebt er geen ijsmachine voor nodig alleen een beetje tijd.

Eens per jaar wordt de Culiperslunch gehouden. Alle foodjournalisten, bloggers maar ook uitgevers komen hier op af. “Lin, ik denk dat er een leuk boek voor je uitkomt,” zei de uitgever. Ter plekke bladerde ik door een dummie van boek IJs & co. Vanaf het begin was ik enthousiast. En nu het in mijn handen ligt helemaal.

Cheesecake ijs met frambozen
Cheesecake ijs met frambozen

In het boek komen allerlei ijsvariaties aan bod van sorbet, sherbet (met toevoeging van een beetje zuivel), softijs, roomijs, frozen yoghurt, gelato, ijstaarten en waterijs. Qua smaken kun je los met gangbare smaken zoals kiwi sorbertijs, blackforrest ijs op een stokje, frambozenijsjes met geitenkaas. De culi’s halen het hart op bij het saffraanijs met rozenwater of ijs met sinaasappelbloesem. Het boek bevat recepten voor iedereen. De beginnende ijsmaker kan aan de slag met waterijs en diegene die uitdaging zoeken kan ik een spectaculaire ijstaart zoals een baked Alaska aanbevelen. Ik vind het echt een tof boek! De foto’s zijn te gek en de recepturen zien er goed uit. Ik zit er zelfs aan te denken om een ijsmachine aan te schaffen…

Je kunt het boek Ijs & Co aanschaffen o.a. aanschaffen bij Bol.com voor € 20,95

Cheesecake ijs met frambozen

Cheesecake ijs met frambozen

Ingrediënten

Aantal personen800 ml
  • 125 gram frambozen
  • 20 + 150 gram kristalsuiker
  • 1 eetlepel citroensap
  • 10 gram maïzena
  • 250 ml slagroom
  • 2 eetlepels + 250 ml melk
  • 200 gram roomkaas
  • 25 gram digestive biscuitjes
  • 25 gram bruine basterdsuiker
  • 25 gram bloem
  • 30 gram koude roomboter

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Breng de frambozen met 20 gram kristalsuiker in een pannetje aan de kook en laat een paar minuten koken. Pureer de frambozen met een staafmixer en giet door een zeef. Meng de frambozenpuree met het citroensap, dek af en zet in de koelkast.
  • Meng de maïzena met 2 eetlepels melk en roer tot een papje, zet apart.
  • Breng de slagroom, resterende melk en kristalsuiker in een pannetje op middelhoog vuur al roerend aan de kook. Voeg zodra de melk kookt, het maïzenapapje toe en roer tot het mengsel indikt.
  • Leg blokjes ijs in een grote kom en giet er koud water bij tot het ijs bijna onder staat. Giet het roommengsel in een hittebestendige kom. Roer regelmatig tot het mengsel op kamertemperatuur is.
  • Klop de roomkaas luchtig met een mixer. Voeg de room beetje bij beetje toe aan de roomkaas en roer tot een geheel. Dek af met een stuk plasticfolie direct op de ijs basis, zodat er geen velletje op komt. Zet minimaal 4 uur in de koelkast.
  • Verkruimel de biscuitjes. Meng de bloem en basterdsuiker door de koekkruimels. Voeg de roomboter toe en meng met je vingers tot er grote kruimels worden gevormd. Zet in de koelkast.
  • Bereiding zonder ijsmachine: zet het mengsel met kom en al in de vriezer. In de 3 à 4 uur dat het ijs bevriest, roer je het ijs met een lepel om het halfuur door om het aantal ijskristallen te reduceren. Mijn tip: zet de timer van je mobiel aan, zodat je herinnert wordt aan het omscheppen. Spatel de frambozenpuree en koekkruimels erdoor na 4 uur.
  • Bereiding in de ijsmachine: giet het ijsmengsel in de ijsmachine en laat deze draaien volgens de gebruiksaanwijzing. Schep het ijs in een diepvriesbakje en spatel de frambozenpuree en de koekkruimels erdoorheen.

Linda’s Tips

  • Tip: haal het zelfgemaakte ijs ongeveer 20 minuten voor het serveren uit de vriezer, zodat je het goed kunt scheppen.
Cheesecake ijs met frambozen

Recept: Aniek Keijsers Foto credits: My Lucie

Voor dit recept heb ik een gratis boek ontvangen. Lees hier mijn disclaimer.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.