Nog geen beoordelingen

Pavlova met fruit en chocolade

Pavlova maken! Het toetje van dit kerstmenu heeft mij slapeloze nachten bezorgd. Nou ja, zo erg is het ook weer niet. Alleen heb ik dit dessert 3x gemaakt voordat het lukte. Ik wilde namelijk een gezonde pavlova met fruit en chocolade maken. Een pavlova ziet er namelijk altijd indrukwekkend uit, terwijl het weinig werk is. Een puntje, een pavlova of merengue wordt gemaakt van opgeklopte eiwitten met suiker. Voor mijn versie, ging ik druk aan de slag met ongeraffineerde suiker. Lees snel verder of het gelukt is.

Poging 1 was een pavlova maken met kokosbloesemsuiker. Zodra ik de suiker bij de eiwitten voegde, stortte de handel naar beneden. Onwetend als ik ben, heb ik de pavlova wel in de oven gezet. Wie weet rijst de taart onder invloed van warmte. Nou ik viel ongelofelijk door de mand, want de taart kwam niet omhoog en bleef plakken aan het bakpapier. De smaak was verrukkelijk, dus daar lag het niet aan.

Op naar poging 2. Misschien heb ik mijn materialen niet goed ontvet. Dit keer ging ik flink aan de slag met een halve citroen en dacht ik dat ik hiermee de oplossing gevonden had. De kokosbloesemsuiker was op, dus het potje palmsuiker ging open. En het merg uit een vanillestokje erbij om zo een extra zoetje te krijgen. Het resultaat was nog droeviger dan de eerste keer: de pavlova was 5 mm hoog. Een pluspunt de taart bleef niet meer plakken door het bakpapier vochtig te maken. Ik kon wel janken, wat baalde ik dat ik dit niet onder controle kreeg.

pavlova maken met fruit en chocolade

De uitkomst kwam door een inspirerend gesprek met Yvette van Boven. Die kennen jullie wel toch van de Home Made serie? Ik heb 2 van haar boeken liggen en ontmoette haar bij de finale van Heel Holland Prakt. Na de uitzending was er een gezellige borrel en ik vroeg Yvette om advies “Kan je een pavlova maken met palmsuiker of kokosbloesemsuiker? “Yvette keek even heel moeilijk en toen kwam het verlossende antwoord: “Nee dat kan niet! Je kan het zelfs niet met gewone suiker maken. Je hebt fijne tafelsuiker nodig, omdat het anders niet goed oplost”. Ooh wat was ik blij, het lag dus niet aan mijn bakkunsten.

Maar goed, nu ik met Yvette in gesprek was, was ik niet meer bij haar weg te slaan. Ze is namelijk ONTZETTEND aardig en heel gewoontjes gebleven. “Ik probeer mijn recepten regelmatig uit met andere bloem, melk of suiker, alleen lukt het niet altijd. Zo heeft suiker ook een bepaalde functie in bakrecepten en kan je dit niet zomaar vervangen“.

Nou ik ben eruit. Het is nu eenmaal kerst en dus feest. Mijn hele kerstmenu is lekker en gezond met veel groente en een lichte vis. Bij het dessert ga ik dit keer uit mijn dak en gebruik ik fijne tafelsuiker. Goh, jaren geleden dat ik normale suiker gekocht heb. En weet je, het draait om balans en bewustwording. Ik heb dan ook een kleine kerstkrans gemaakt en maak de pavlova af met vers fruit en chocolade. Natuurlijk doe ik er ook plantaardige room bij. De rest van mijn gezin is lactose intolerant dus ik heb weinig keuze. Het liefst eet ik er, voor die ene keer, normale slagroom bij. De keuze is aan jou. De pavlova met fruit en chocolade is hier thuis met luid gejuich goedgekeurd. “Mam, wanneer maak je dit toetje weer?

Pavlova krans met fruit en chocolade

Ik hoop dat je genoten hebt van alle kerstinspiratie. Ik ben heel benieuwd wat jij gaat koken van mijn blog met de feestdagen. Weet je wat ik leuk zou vinden, als jij mij een foto stuurt of op social media tagt of de #happyhealthychristmas gebruikt. Ik word altijd erg blij van jullie creaties.

Vergeet ook niet om nog even bij Reny te kijken. Zij heeft een chocolade panna cotta met kokos voor jullie klaar staan. Yum!

Pavlova met fruit en chocolade

Ingrediënten

Aantal personen1 Pavlova
 • 2 eieren op kamertemperatuur
 • 100 gram fijne tafelsuiker
 • 1/2 citroen
 • plantaardige 125 ml slagroom
 • diepvries fruit: frambozen en blauwe bessen
 • 50 gram pure chocolade 85% cacao
 • extra nodig: bakpapier spuitzak (Xenos € 3,-)

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

 • Verwarm de oven op 150 graden.
 • Ontvet de haken van de mixer en de beslagkom met een halve citroen.
 • Splits de eiwitten voorzichtig. Zorg dat er geen eigeel bij de eiwitten terecht komt, want dan krijg je het niet opgeklopt. Klop de eiwitten in de ontvette kom stijf. Voeg ondertussen rustig het suiker toe. Blijf kloppen totdat je pieken krijgt in het schuim. Test dit door de kom op zijn kant te houden, indien het schuim niet beweegt dan is het goed.
 • Teken een ronde cirkel met een kom/pan op een vel bakpapier (doorsnede 18 cm) en trek rond. Maak het bakpapier iets vochtig met water, zo blijft de krans straks niet plakken. Vul de spuitzak met het schuim en maak ronde toefjes. Start met toefjes op de lijn en werk naar binnen toe.
 • Zet de krans, net onder het midden van de oven en verlaag de temperatuur naar 120 graden en bak 1,5 uur in de oven. Laat de pavlova afkoelen in de oven met de deur dicht in 2 à 3 uur.
 • Smelt de chocolade au bain-marie. Giet de gesmolten chocola op de met bakpapier beklede bakplaat en strijk het met de bolle kant van een lepel glad. Zet 30 minuten in de koelkast om hard te worden.
 • Haal de krans van het bakpapier en zet op een mooie schaal. Klopt het room op, verdeel over de krans en strooi het fruit erover. Trek de chocolade voorzichtig van het bakpapier af. Breek in stukken en versier de taart ermee.

Linda’s Tips

 • Tip: bekijk deze handige kookvideo van Albert Heijn om te zien hoe je een pavlova maakt. Dank Allerhande voor de tips en inspiratie. Verder vind ik de EHBO pavlova tips van Koken met Karin onwijs handig.
 • Tip: ook dit gerecht kan je goed voorbereiden. Maak de pavlova 1 dag van te voren en bewaar luchtdicht. Ook de chocolade kan je eerder maken en bewaren in de koelkast. Ter plekke klop je de room op en versier de pavlova met fruit en chocolade.

De lekkerste kerstrecepten vind je hier.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.