De champignon ragout met truffel is een heerlijke variatie op de klassieke ragout voor kerst. Het fijne aan ragout maken is dat je dit geheel van te voren kunt doen. Voeg naar smaak truffel tapenade toe of laat dit goddelijke goedje voor kinderen achterwege.
Zelfgemaakte gevulde pasteitjes maak je met kastanje champignons. De toevoeging van truffel tapenade geeft een delicate en unieke smaak aan de champignon ragout. Een kant en klaar blikje opentrekken kan natuurlijk ook. Alleen is de smaak van zelfgemaakt toch echt anders. Kijk wat bij je past.
Voeg voor de variatie eens eendenborst toe aan de champignon ragout of maak een feestelijk gevuld pasteibakje met camembert. Probeer het eens uit!
Enne, maak dit champignon ragout recept niet alleen met kerst. Juist in de wintermaanden is zelfgemaakte ragout zalig na een fikse wandeling.
Champignon ragout met truffel
Ingrediënten
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 takjes verse tijm of 1 theelepel gedroogd
- 250 gram kastanje champignons
- 50 gram roomboter
- 50 gram bloem
- 500 ml runderbouillon
- 1 theelepel mosterd
- snufje peper en zout
- 3 – 4 theelepels truffel tapenade Urbani uit supermarkt of Salsa Tartufa*
- 4 pasteibakjes
- extra nodig: huishoudfolie
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Bereiding
- Snijd de ui en knoflook fijn. Haal de blaadjes tijm van de takjes en snijd de kastanje champignons in plakjes. Verwarm een koekenpan en bak hierin in 5 minuten de ui en knoflook glazig. Voeg dan de tijm en kastanje champignons toe totdat de champignons bruin zijn.
- Verwarm in een steelpannetje (1,5 liter) de roomboter. Roer met een houten pollepel de bloem erdoor tot een papje. Bak de bloem in twee minuten gaar. Voeg dan beetje voor beetje de bouillon toe en roer met een garde tot een gladde saus. Voeg de gebakken groente, mosterd en peper en zout naar smaak toe en laat eventueel op laag vuur inkoken als de champignon ragout te dun is. Roer vlak voor het serveren naar smaak de truffel tapenade door de ragout.
- Verwarm de pasteibakjes volgens de gebruiksaanwijzing. Vul de pasteibakjes rijkelijk met de ragout.
Linda’s Tips
- Voorbereiding voor kerst: maak de champignon ragout geheel van te voren. Om te voorkomen dat er een vel op de ragout ontstaat, dek je de ragout direct af met huishoudfolie. Mocht je ragout over hebben, dan is dit ook lekker de volgende dag op brood.
- *bewaar de truffel tapenade onder een laagje olijfolie in de koelkast.
- Tip: je kunt de tapenade ook invriezen in een ijsklonthouder en elke keer een klontje ontdooien voor gebruik.
Wil je dit recept opslaan zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.
Recept: Linda Foto credits: HetSpijsDecor