Het einde van mijn kerstmenu is in zicht. Na alle kerst recepten is het tijd voor een dessert. En wat voor één. Een walnotentaart met slechts 3 ingrediënten. Yes, dat is echt iets voor mij om te proberen. En ook iets voor jullie, je zult niet teleurgesteld zijn.
Dit kerst dessert bestaat uit walnoten, eieren én suiker! Juist, jullie lezen het goed. Suiker is niet goed voor je, dat weet ik ook wel. Alleen het leven moet wel leuk blijven. En wat is nu een toetje zonder een beetje suiker, boter of chocolade? Precies, helemaal niks.
Bij mij draait het om bewustzijn. Ik kies voor palmsuiker dat in tegenstelling tot geraffineerde witte suiker nog vitaminen, mineralen, eiwitten en aminozuren zou bevatten. Ook fijn om te weten dat de lage glycemische index minder schommelingen in de bloedsuikerspiegel geeft. Tot zover de “gezondheidsinformatie”, want het is kerst en dan wil niemand hier iets over horen.
Deze walnotentaart is waanzinnig lekker. Misschien een beetje raar om dit over jezelf te zeggen. Alleen heb ik 19 getuigen. Ik heb dit dessert meegenomen tijdens een feestje en kleine stukjes gesneden zodat iedereen een hapje kon proeven. De taart ging schoon op en ik kreeg het verzoek of ik het recept in de App-groep wilde delen.
Met kerst draait het om genieten en dat zul je zeker doen met deze taart op tafel. Dit dessert kun je in zijn geheel van te voren klaarmaken. Voor het kersteffect strooi ik er bij het serveren nog poedersuiker overheen. Je kunt ook kiezen voor wat rood fruit, pure chocolade eroverheen raspen, een bolletje ijs erbij of een dessert wijntje erbij schenken.
Mijn kerstmenu zit erop. Weet jij al wat je gaat eten deze kerst? Jullie zijn nog niet van mij af hoor. Ik heb nog ideeën voor een lunch en het ontbijt. Daarnaast ben ik met een aantal bloggers een hele toffe samenwerking aangegaan. Stay tuned voor nog veel meer kerstmenu inspiratie.
Walnotentaart met 3 ingrediënten
Wat heb je nodig voor 1 taart:
- 350 gram walnoten + extra voor garnering
- 4 eieren
- 225 gram palmsuiker (of andere suiker naar keuze)
Optioneel
- 1 biologische citroen, geraspt
- Eventueel: poedersuiker
- Extra nodig: bakpapier en bakvorm van 20 cm
Hoe maak je het klaar:
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Maal de walnoten tot zand in een keukenmachine of blender. Niet te lang, want je hebt geen walnotenboter nodig.
- Splits de eieren. Mix het eigeel met de suiker tot een romige massa. Voeg de walnoten en citroenrasp toe en roer goed door elkaar.
- Klop de eiwitten stijf tot er pieken ontstaan. Zorg dat de mixer en de kom vetvrij zijn. Snijd hiervoor de geraspte citroen doormidden en haal een helft over de haken en de kom.
- Meng het eiwitmengsel door het walnotenmengsel tot een homogene massa.
- Bekleed de bodem van het bakblik met bakpapier en vet de randen in met olie. Stort het deeg in het blik en zet 40 – 50 minuten in de oven. Laat volledig afkoelen om het bakblik te verwijderen. Bestrooi met poedersuiker indien gewenst en garneer met een paar walnoten. De binnenzijde is een beetje smeuïg zoals bij een brownie.
Inspiratie: Food52
Snuffel gerust nog even verder rond voor meer makkelijke en lekkere kerstinspiratie.
Wil je mijn tips en recepten om stap voor stap gezonder en vooral lekker eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).
Volg mij op Facebook | Twitter | Instagram | Bloglovin’ | Pinterest | Google+
Owww lekker!!
Ja een must try.
Wat een lekker idee en met maar 3 ingrediënten, extra fijn :).
Ja hé dat vind ik nu ook 🙂
Misschien ga ik deze maken aangezien ik verantwoordelijk ben voor het dessert op 2e kerstdag. Maar ik gaat het om 350 gram gepelde walnoten ? (dat neem ik aan, maar even voor de zekerheid)
Deze taart lijkt me heel lekker. Helaas ben ik allergisch voor walnoten. Zou pecannoten een alternatief zijn voor walnoten?
Hi Marijke, natuurlijk is dat mogelijk. Succes.
Hai Linda,
Is deze taart goed houdbaar? Een paar dagen in de koelkast te bewaren? Weet je dat?
Hi Gisele, dat durf ik je niet te vertellen. De taart is hier zo op. Het lijkt mij het lekkerste om de taart binnen 2 dagen te consumeren. Gr. Linda
Deze taart is inderdaad niet te bewaren omdat er in een mum van tijd geen stukje meer over is.
Ha hahaha. Gr. Linda
Dag Linda, leuk recept!
Hoeveel gr cacaopoeder moet er doorheen?
Hi Rita, er zit geen cacao poeder in… Gr. Linda
Hoi Linda, Ik wil deze taart van het weekend maken maar onze kleinste springvorm is 24cm kan ik dan dezelfde hoeveelheden aanhouden of wordt de taart dan te laag?
Hi Ilse,
Dat durf ik niet zo goed te zeggen. Ik ben niet zo’n rekenkundig wonder…. Misschien dat je hier iets aan hebt
https://handigebaktips.nl/recepten-omrekenen/
Of leen een kleiner blik bij een buurvrouw.
Succes ermee.