Bobotie

Hoe maak je bototie zonder het bekende Wereldgerecht pak? Nou, dit is makkelijker dan je denkt. Voor de Zuid-Afrikaanse bobotie gebruik je alledaagse ingrediënten. Daarbij hoef je niet allerlei winkels af. Het draait bij een bobotie om gehakt, groente, fruit en kruiden. Het is een zalige combinatie van zoet en hartig in 1 gerecht.

Bij mijn bobotie recept heb ik mij niet aan het authentieke recept gehouden zoals gele rijst met gedroogde fruit als bijgerecht. De ovenschotel heeft een Hollandse twist gekregen door het gebruik van aardappelschijfjes op de bodem. Hierover komt een laag met gehakt en groente. Dit mengsel is gezoet met appel, gedroogde abrikozen en kaneel. Als laatste volgt een crème fraîche mengsel.

Bobotie zonder pakjes en zakjes

Met je eigen voorraad kruiden en een paar basis ingrediënten kun je deze bobotie ovenschotel maken. De smaak is puur en zoveel lekkerder dan een kant en klare kruidenmix. Voor het gemak koop ik schoongemaakte sperziebonen en aardappelschijfjes. Je kunt nog een stapje verder gaan door de boontjes zelf te doppen en aardappels in schijfjes te snijden en kort te koken. Kijk wat bij je past.

Op zoek naar meer Wereldgerechten zonder pakje en zakje? Dan zijn deze recepten ook iets voor jou:

Zuid Afrikaanse bobotie maken

Bobotie met aardappelschijfjes

recept voor 4 personen:

  • 400 gram schoongemaakte sperziebonen
  • 400 gram gehakt
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel kerrie
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1 theelepel kurkuma
  • 2 kleine zoete appeltjes
  • 100 gram gedroogde abrikozen
  • snufje peper en zout
  • 450 gram aardappelschijfjes
  • 200 gram crème fraîche
  • 3 eieren
  • optioneel: 3 laurierblaadjes

Hoe maak je zelf bobotie?

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Kook de sperziebonen met een snufje zout beetgaar in 5 minuten.
  3. Rul het gehakt in een koekenpan. Snijd ondertussen de ui en hak de knoflook. Voeg de ui, gehakt, kerrie, kaneel en kurkuma toe aan het gehakt en bak 5 minuten.
  4. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes. Snijd de abrikozen in stukjes.
  5. Voeg de appels, abrikozen en gekookte sperziebonen toe aan het gehaktmengsel en bak een paar minuutjes. Breng op smaak met een snufje peper en zout.
  6. Vet ondertussen een ovenschaal in. Leg de aardappelschijfjes op de bodem.
  7. Meng de crème fraîche met de eieren.
  8. Voeg het gehakt sperziebonen mengsel toe aan de ovenschaal. Giet het crème fraîche mengsel erover. Decoreer met 3 laurierblaadjes. Schuif 30 minuten in de oven.

Wil je dit recept opslaan, zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.Zuid Afrikaanse bobotie maken

Recept: Linda Foto credits: Het Spijsdecor

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.