Witlof, je bent er dol op of niet. Ben je een witlof liefhebber, sla dit recept dan snel op. Deze witlofschotel met brie is een heerlijke variatie op de klassieke witlof met ham en kaas uit de oven. De combinatie van brie, spek, honing met het bittere van de witlof is ronduit waanzinnig.
In de wintermaanden is het fijn om met regelmaat een ovenschotel op tafel te zetten. Deze witlofschotel met brie is comfort food ten top. Geniet ervan!
Witlofschotel met brie
Recept voor 4 personen:
- 4 stronken witlof
- 160 gram brie
- 8 plakken ontbijtspek
- takje verse tijm of gedroogde tijm
- 1000 gram kruimige aardappelen
- snufje zout
- klontje (room)boter
- klein scheutje melk
- honing naar smaak
Hoe maak je een witlofschotel met brie?
- Was en schil de aardappelen en snijd in stukken. Kook in 15-20 minuten gaar. Giet de aardappel af in een vergiet en laat hierin uitdampen. Verwarm de pan van de aardappelen met een klein scheutje melk en een klontje boter. Doe de aardappelen terug in de pan en stamp tot een puree. Maak de puree droger dan normaal. De witlof kan nog wat vocht afgeven dus de puree zal smeuïg genoeg zijn.
- Was de stronken witlof, snijd doormidden en verwijde de harde kern. Breng een grote pan met water aan de kook en kook de witlofschuitjes 5 minuten. Haal uit de pan en laat goed uitlekken in een vergiet.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Leg een plakje ontbijtspek op een bord, zet een witlofschuitje erop, leg een plakje brie erop en vouw het plakje spek om de witlof. Herhaal dit met de rest van de witlof.
- Vet een ovenschaal in met olijfolie. Verdeel de aardappelpuree over de bodem. Leg de 8 gevulde witlofschuitjes op de puree. Zet 15 – 20 minuten in de oven totdat de brie gesmolten is en de spek bruin kleurt. Giet een beetje honing over de witlof tijdens het serveren.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Wil je dit recept opslaan, zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.
Nieuwsbrief – Wil je mijn tips en recepten om makkelijk, bewust en vooral lekker te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Klinkt heerlijk maar eet geen vlees, wat zou ik als vervanger voor het ontbijtspek kunnen gebruiken?
Hi Mariska,
Helaas is er nog geen vegetarisch ontbijtspek of iets in de vorm van vleeswaren, waarmee je de witlof kunt omwikkelen. De zoute smaak van het ontbijtspek krijg je denk ik het beste door er vegetarische spekjes bij te serveren. Laat jij mij weten hoe het smaakt?
Succes ermee.
Zou je ook puree van pastinaak kunnen gebruiken ipv aardappelpuree?
Hi Sabine,
Natuurlijk kun je een andere puree erbij maken. Kijk wat bij je past.
Geniet ervan en ik hoor graag hoe het smaakte.