4.3 uit 11 beoordelingen
30 minuten
oventijd 15 minuten

Witlofschotel met brie

Witlof, je bent er dol op of niet. Ben je een witlof liefhebber, sla dit recept dan snel op. Deze witlofschotel met brie is een heerlijke variatie op de klassieke witlof met ham en kaas uit de oven. De combinatie van brie, spek, honing met het bittere van de witlof is ronduit waanzinnig.

Witlofschotel met brie, spek en honing

In de wintermaanden is het fijn om met regelmaat een ovenschotel op tafel te zetten. Deze witlofschotel met brie is comfort food ten top. Geniet ervan!

Witlofschotel met brie, ovenschotel met witlof, witlof recepten, ovenschotel recepten

Witlofschotel met brie

Ingrediënten

Aantal personen4 personen
  • 4 stronken witlof
  • 160 gram brie
  • 8 plakken ontbijtspek
  • takje verse tijm of gedroogde tijm
  • 1000 gram kruimige aardappelen
  • snufje zout
  • klontje roomboter
  • klein scheutje melk
  • honing naar smaak

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Hoe maak je een witlofschotel?

  • Was en schil de aardappelen en snijd in stukken. Kook in 15-20 minuten gaar. Giet de aardappel af in een vergiet en laat hierin uitdampen. Verwarm de pan van de aardappelen met een klein scheutje melk en een klontje boter. Doe de aardappelen terug in de pan en stamp tot een puree. Maak de puree droger dan normaal. De witlof kan nog wat vocht afgeven dus de puree zal smeuïg genoeg zijn.
  • Was de stronken witlof, snijd doormidden en verwijder de harde kern. Breng een grote pan met water aan de kook en kook de witlofschuitjes 5 minuten. Haal uit de pan en laat goed uitlekken in een vergiet.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Leg een plakje ontbijtspek op een bord, zet een witlofschuitje erop, leg een plakje brie erop en vouw het plakje spek om de witlof. Herhaal dit met de rest van de witlof.
  • Vet een ovenschaal in met olijfolie. Verdeel de aardappelpuree over de bodem. Leg de 8 gevulde witlofschuitjes op de puree. Leg de verse tijm erop. Zet 15 – 20 minuten in de oven totdat de brie gesmolten is en de spek bruin kleurt. Giet een beetje honing over de witlof tijdens het serveren.

Recepten bewaren op Pinterest!

Bewaar mijn recepten op Pinterest, zodat je deze makkelijk en snel terug kunt vinden. Pin onderstaande afbeelding en bewaar deze op één van je Pinterest borden.

Recept: Linda Foto credits: Het Spijsdecor

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.