5 uit 1 beoordeling
bereiding 30 minuten
Oventijd 15 minuten

Bloemkoolschotel

Een bloemkoolschotel met gehakt is comfort food in zijn puurste vorm. De ovenschotel zit boordevol smakelijke groenten en wordt afgetopt met een romige kaassaus.

Deze bloemkoolschotel is een leuke variatie op de traditionele AGV-maaltijd van bloemkool met gehakt en aardappels. De aardappels stamp je tot puree. Het gehakt bak je bruin met champignons en bacon voor extra smaak. De bloemkool kook je kort en rooster je gaar met een kaassaus on top.

Bloemkoolschotel met kaassaus

Bloemkoolschotel met kaassaus

Zelf kaassaus maken is een fluitje van een cent. En eerlijk is eerlijk, de smaak is ook zoveel lekkerder. Met 4 ingrediënten lukt de basis kaassaus altijd. De start van de kaassaus is een roux van boter en bloem. Vervolgens voeg je melk en geraspte kaas toe.

Voor de kaassaus gebruik je Zwitserse kaas: Appenzeller. De kaas is romig met een unieke kruidige smaak. De kaas rijpt 3 maanden en het heeft zijn smaak te danken aan een mengsel van bergkruiden en specerijen. Appenzeller wordt vaak in een kaasfondue gebruikt. Het smelt eenvoudig en is dus ideaal voor in de kaassaus van deze bloemkoolschotel.

Bloemkoolschotel met kaassaus

De combinatie van bloemkool met de romige Appenzeller kaassaus is absoluut een winnaar. Ik ben er zeker van dat deze bloemkool ovenschotel in de smaak zal vallen bij jou en je gezin.

Houd je van een ovenschotel met bloemkool? Sla dan deze ovenschotel met bloemkool en zoete aardappel op als inspiratie in je account voor een volgende keer.

Bloemkoolschotel

Bloemkoolschotel

Ingrediënten

Aantal personen4 personen
  • 1 kilo aardappelen, geschild in stukken
  • 25 gram boter
  • 50 ml melk
  • 600 gram bloemkoolroosjes
  • 100 gram bacon reepjes
  • 200 gram gehakt
  • 250 gram kastanje champignons, in plakjes

Kaassaus

  • 2 eetlepels roomboter
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 2 eetlepels bloem
  • 250 ml melk
  • 150 gram geraspte kaas (Appenzeller)
  • zout en peper naar smaak

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Hoe maak je een bloemkoolschotel?

  • Verwarm de oven op 180 graden.
  • Kook de aardappelen 20 minuten en stamp met een klontje boter en scheutje melk tot een puree. Kook de bloemkoolroosjes 3 minuten en laat uitlekken.
  • Bak de baconreepjes in een droge koekenpan 5 minuten. Haal uit de pan. Gebruik dezelfde pan om het gehakt gaar te rullen. Voeg de champignons toe en bak ze goudbruin. Giet het overtollige vocht af.
  • Vet een ovenschaal in. Verdeel de aardappelpuree over de bodem. Vervolgens het gehakt en 3/4 van de bacon. Sluit af met de gekookte bloemkoolroosjes.
  • Verwarm de boter, pers de knoflookteentjes erboven uit en bak 1 minuut mee. Voeg de bloem toe en bak 2-3 minuten totdat het mengsel goudbruin is. Roer de melk erdoor en verwarm. Voeg als laatste de kaas toe en laat al roerend smelten. Breng de kaassaus op smaak met peper en zout.
  • Giet de kaassaus over de bloemkoolschotel en zet 15-20 minuten in de oven.

Recepten bewaren op Pinterest!

Bewaar mijn recepten op Pinterest, zodat je deze makkelijk en snel terug kunt vinden. Pin onderstaande afbeelding en bewaar deze op één van je Pinterest borden.

Dit artikel betreft een samenwerking met Emmi Cheese. Lees hier mijn disclaimer.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.