Ook al probeer je niet teveel in te kopen, toch zijn er altijd restjes over van kerst. Vandaag geef ik dan ook mijn tips voor koken met restjes van kerst. Derde kerstdag is dan ook restjesdag.
Tip voor koken met restjes van kerst
Kerstbrood
Met een paar plakken kerstbrood kun je een kerstbroodpudding maken uit de oven. Ook is het lekker om er wentelteefjes van te maken.
Brood
Van oud stokbrood kun je ook een soort hartige taart maken. Kijk maar naar dit voorbeeld van stokbrood, melk, eieren, kaas, bacon. Het is een kruising tussen een quiche, tosti en een omelet. Brood verwerk je ook in een panzanella of maak er croutons van.
Vlees
Restjes gebraden vlees kun je makkelijk verwerken in een ovenschotel. Bak twee uien en 250 gram champignons en leg dit over het vlees. Dek af met een laag aardappelpuree.
Kalkoen/kip
Op mijn kerstmenu stond een kalkoen. Een restje gebraden kalkoen is lekker op een broodje met een lik mayonaise, sla en tomaat. Vervang de kip in dit bloemkoolrijst recept eens door kalkoen. Ook kun je een snelle kippensoep maken met restjes gare kip, (soep)groente en bouillon.
Groente
Restjes groente zijn altijd lekker in een fritatta. Maak een flinke maaltijdsoep van allerlei soorten groente of verwerk het in een pastasaus. Tevens kun je de groente kort blancheren en verwerken in een salade met noten en kaas. Of rol ze op in een wrap, besmeert met kruidenkaas. Even kort roerbakken met vlees en aardappeltjes is ook altijd een goed idee.
Aardappelpuree
Verwerk aardappelpuree tot mashed potato puffs. Dit zijn een soort muffins met aardappelpuree, ei, groente en vlees. Kijk even op Pinterest voor recepten. In dit artikel staan maar liefst 19 recepten om te maken van een restje aardappelpuree.
Stoofperen
Een stoofpeertje kun je ook verwerken in een stoofperen ontbijtcake of eenvoudig in een kom yoghurt met granola.
Cranberry compote
Een cranberry compote is niet alleen lekker bij kalkoen. Je kunt dit ook gebruiken in de yoghurt of ontbijttaartje met havermout, laat de pompoen in dit recept achterwege en voeg een flinke eetlepel compote toe. Ook een goed idee is om een lepel cranberry toe te voegen aan een tosti met kaas (camembert).
Fruit
Maak een fruitsalade van allerlei overgebleven stukken fruit. De ervaring leert dat er tijdens de feestdagen minder fruit wordt gegeten dus verwen jezelf met het exotische fruit dat je op voorraad hebt. Ziet het fruit er minder goed uit, maak er dan een smoothie van.
Koek, cake en andere zoetigheden
Van allerlei restjes koek, cake, meringue of chocolade maak je een eton mess. Eigenlijk is het een dessert met fruit, meringue en slagroom. Verkruimel de restjes cake, meringue en voeg dit toe aan yoghurt, mascarpone en top af met fruit.
Natuurlijk is de vriezer je grote vriend. Probeer zoveel mogelijk restjes direct in te vriezen. Let wel: restjes van gourmet kun je beter direct weggooien. Dit heeft vaak te lang op tafel gestaan. Heb je nog goede tips voor koken met restjes van kerst, laat het dan weten onderaan dit blog.
Nog meer kerstinspiratie?
Op zoek naar meer kerstinspiratie? Bekijk hier alle makkelijke kerstrecepten van feestelijke voorgerechten tot een spetterend dessert.