Frittata met zoete aardappel en broccoli

Defrittatamet zoete aardappel en broccoli is een recept van mijn vader. Hij is een gepensioneerde ambachtelijke slager en erg verknocht aan zijn stukje vlees elke avond. “Lindje, bij dit recept mis ik het vlees niet” Nou dit is vrij uitzonderlijk. Mijn moeder doet erg haar best om minder vlees te eten en meer vegetarisch te koken, tot groot verdriet van mijn vader 🙂

Niet alleen mijn vader, ook manlief kan vega recepten niet echt waarderen. “Ik heb toch een relatie met een slagersdochter en niet met die van de groenteboer“; wil hij nog wel eens zeggen. Van te voren had ik mezelf ingedekt. “Ik weet niet zeker of jullie mijn experimentje lusten”. Mijn kinderen zijn niet zo dol op broccoli. Mijn vent kan de zoete aardappel niet zo waarderen. Daarbij zit er geen vlees in. Mijn dochter lust geen kaas en al helemaal niet van een geit. Enigszins gespannen ging ik aan tafel zitten met een back-up plan in mijn achterhoofd.

frittata met zoete aardappel

“Mam, eten wij taart vandaag?” Ja wie wilt dit nu niet? Ik heb gewoon niks gezegd over de ingrediënten en iedereen zelf laten oordelen. De frittata uit de oven ging schoon op. Het hele gezin is enthousiast. Weer een nieuw voedzaam en gezond gerecht aan mijn repertoire toegevoegd.

Fritatta met zoete aardappel en broccoli

Recept voor 4 personen:

  • 400 gram broccoli
  • 400 gram zoete aardappel
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • olijfolie
  • 1 chili pepertje
  • 4 zongedroogde tomaatjes in stukje of 1/2 blikje ansjovis (niet vegetarisch)
  • 6 eieren
  • 100 gram geraspte (belegen) geitenkaas
  • snufje zeezout en gemalen zwarte peper

Stappen om frittata met zoete aardappel en broccoli te maken:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Snijd de broccoliroosjes zorgvuldig van de stronk. Boen de schil van de zoete aardappel schoon en snijd in blokjes van 1 cm. Was de broccoli en de aardappel. Breng een pan water aan de kook en laat beide 4 minuten koken. Giet af en laat droog stomen.
  3. Schil de broccoli stronk. Snijd de stronk in kleine blokjes. Snijd de ui en knoflook fijn.Verwijder de zaadjes van de chilipeper en snijd fijn. Hak de tomaatjes of ansjovis in grove stukken.
  4. Verwarm een koekenpan met olijfolie. Bak hierin de broccoli stronk, ui, knoflook, chilipeper en ansjovis op een laag vuur 8 – 10 minuten met de deksel erop.
  5. Klopt de eieren los met zout en peper en voeg 3/4 van de gemalen geitenkaas toe.
  6. Verdeel alle groenten in een ingevette ovenschaal. Druk voorzichtig aan en giet het eimengsel erover. Strooi het restant geitenkaas erop.
  7. Bak de frittata met zoete aardappel in 25 minuten goudbruin en gaar in de oven.

Detox family tip: durf je een vegetarische frittata niet helemaal aan? Voeg dan aan een zijde blokjes salami toe voordat je het eimengsel erover giet. Laat eventueel het chili pepertje en ansjovis achterwege en voeg 2 theelepels Italiaanse kruiden toe.

Op zoek naar nog meer lekkere detox recepten? Ik heb ze hier voor je verzameld.

 

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.