Waar zou ik toch zijn zonder een potjepesto in de koelkast? Het is zo’n fijne smaakmaker om in huis te hebben. En mocht je het niet snel genoeg op krijgen, dan kun je derucola pesto bewaren in de vriezer.
Pesto is multi functioneel en kan de smaak van je gerecht net even ophalen. Zo is een lik pesto lekker bij de caprese broodjes of als boter bij een gekookt eitje. Maak het jezelf niet te moeilijk deze zomer (vakantie) en voeg de pesto toe aan een pasta gerecht of bij een stuk zalm.
Persoonlijk vind ik het leuk om te variëren met verschillende pesto smaken. Zo staat de klassieke pesto genovese al jaren online en ook een rode pesto. Net even anders is de spinazie pesto of de zoete sinaasappel pesto.
Deze pesto is budget vriendelijk doordat de pijnboompitten zijn vervangen door amandelen en de basilicum door rucola. De keukenmachine doet zijn werk, daarom ben ik ook zo’n fan van zelfgemaakte pesto. Minimale inspanning met maximale smaak.
Rucola pesto
recept voor 1 potje
- 30 gram Parmezaanse kaas
- 25 gram amandelen (zonder vlies)
- 30 gram rucola
- 1 teentje knoflook
- 4 eetlepels olijfolie
- snufje zout en peper
Stappen om rucola pesto te maken:
- Doe alle ingrediënten in de hakmolen van de staafmixer of in een keukenmachine en mix tot een homogene massa. Proef om te zien of de pesto goed genoeg voor je op smaak is. Voeg gerust meer kaas, amandelen, rucola of een snufje zout en peper toe.
Tip: bewaar de pesto in een schoon glazen potje in de koelkast. Vaak is de zelfgemaakte pesto 2 weken houdbaar. Bewaar eventueel in de vriezer in een ijsklonthouder. Zo heb je altijd een voorraadje bij de hand.