Spinazie pesto

De spinazie pesto is ontstaan uit allerlei restjes. Van dit soort recepten in de categorie “koken met kliekjes” word ik altijd erg blij. Zo zonde om iets weg te gooien.

Helaas gebeurt mij dit met enige regelmaat, omdat mijn planning anders loopt dan verwacht. Of omdat ik te optimistisch geweest ben met de kookactiviteiten voor de blog. Soms duurt de fotografie langer dan verwacht en red ik slechts 3 recepten in plaats van de geplande 5. Of duurt het schrijven langer, waardoor het koken wordt uitgesteld. Sinds januari koop en kook ik bewuster en zoek ik oplossingen voor “restjes”.

spinazie pesto

De spinazie had ik over nadat ik mijn vriezer gevuld had met groene smoothies. In de deur van mijn koelkast lag een restantje pecorino (schapenkaas). En ook vond ik een potje met een paar zongedroogde tomaatjes achter op de bovenste plank. Voordat de hele handel ging schimmelen wilde ik de producten verwerken in een pesto.

Zelfgemaakte pesto is ook handig als broodbeleg. Dat is weer eens wat anders dan kaas, worst of vleeswaren. Beleg de boterham met tomaatjes of mozzarella erop en klaar is je taartje. Bladgroente kun je ook verwerken in een spread met olijfolie zoals deze groentespread met geitenkaas.

Wat heb je nodig:

  • 1 flinke hand gewassen spinazie (70 gram)
  • 20 gram pijnboompitten
  • 40 gram pecorino
  • 50 gram zongedroogde tomaatjes
  • 50 – 75 ml goede extra virgine olijfolie
  • peper naar smaak

Hoe maak je het klaar:

  1. Doe de spinazie, pijnboompitten, pecorino en zongedroogde tomaatjes in de keukenmachine / hakmolen van de staafmixer.
  2. Voeg 50 ml olijfolie toe en pureer tot een fijne massa. Is de pesto niet fijn genoeg, voeg dan olijfolie toe.
  3. Breng op smaak met een snufje peper.

 

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.