Zelf pesto maken

Een jaar of 2 terug vond ik zelf pesto maken erg ingewikkeld klinken. Totdat ik het één keer zelf geprobeerd hebt. De smaak is zo fantastisch dat er hier in huis geen kant en klare potjes meer inkomen. Er is niks ingewikkelds aan, de keukenmachine doet zijn werk.

Het probleem met bewaren is makkelijk opgelost. Vaak is wel bekend dat je pesto 2 weken goed houd in een potje met een laagje olie in de koelkast. Bij mij is de zelfgemaakte pesto dan lang niet altijd op. Wist je dat je pesto kan invriezen? Vul een ijsklonthouder met de pesto. Zo heb je altijd een portie bij de hand.

De onderstaande verhoudingen zijn een richtlijn. Ik houd mij er ook lang niet altijd aan. Vaak gooi ik wat ik over heb aan basilicum in de hakmolen van de staafmixer en vul dit aan met pijnboompitten, kaas en knoflook. Proef om te zien of de smaak naar wens is.

Zelf pesto maken

Zelf pesto maken

  • 1 bos basilicum
  • 50 gram pijnboompitten
  • 50 gram pecorino (schapenkaas) of Parmezaanse kaas
  • 1 teentje knoflook
  • 75 – 100 ml zachte extra virgine olijfolie
  • snufje peper en eventueel zout naar smaak

Hoe maak je het klaar:

  1. Verwijder de blaadjes van de basilicum, rasp de kaas en pers 1 teentje knoflook uit.
  2. Doe alle ingrediënten samen met de pijnboompitjes in de keukenmachine / staafmixer.
  3. Voeg een flinke scheut olijfolie toe en draai tot een fijne massa.
  4. Mocht de pesto nog te dik zijn, voeg dan extra olijfolie toe.
  5. Breng op smaak met peper. Indien je kiest voor pecorino heeft de pesto vaak geen zout meer nodig.

Tip: de pijnboompitten kan je ook vervangen door noten zoals amandelen. Ook lekker zijn zongedroogde tomaatjes erbij. Of doe er wat extra rucola bij of citroenrasp voor een fris tintje.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.