Gehaktballetjes met verse kruiden

De gehaktballen van mijn moeder, daar kun jij mij ’s nachts voor wakker maken. Ik heb haar al meerdere keren naar het recept gevraagd. Alleen weet zij nooit meer wat ze erin heeft gedaan. “Ja, lindje dan kijk ik even wat ik in huis heb.’ Hier heb ik natuurlijk niks aan om zelfgehaktballetjes met verse kruiden te maken.

Ondertussen probeer ik haar na te doen maar dan met heel veel verse kruiden. In maart heb ik bij het tuincentrum allerlei soorten verse kruiden gekocht. De potjes kostte € 1,30 per stuk. Manlief maakte met steigerhout een special bak en nu heb ik basilicum, koriander, peterselie, tijm, oregano en salie staan. In een aparte mand hebben wij de munt gezet, aangezien die plant zo woekert door de tuin.

Dit scheelt mij zoveel geld door het jaar heen. Een plantje bij de supermarkt is al duurder dan 1 plantje bij het tuincentrum. Door de tijd heen zijn de plantjes gaan groeien, waardoor het nu echte planten zijn en wij zelfs hier en daar de boel moeten uitdunnen.

Nu ik zo’n kruidentuin heb, gebruik ik de verse kruiden nog meer. Door de kruidenboter, soep, salades, een omelet en ook in mijngehaktballetjes.

gehaktballetjes met verse kruiden

De kant en klare gehaktmixen heb ik jaren geleden al het raam uit gegooid. Normaal gooi ik wat gedroogde specerijen (komijn, chilipoeder, koriander etc) op gevoel door mijn gehaktballen. Super lekker maar nu mijn kruiden er nog goed bijstaan, maak ik hier graag veelvuldig gebruik van.

Alleen val ik als slagersdochter wel door de mand. Mijngehaktballetjes met verse kruiden zijn niet mooi rond. Mooier dan dit krijg ik ze niet en dan heb ik ze nog wel speciaal 2 x keer gedraaid…

Gehaktballetjes met verse kruiden

recept voor 4 personen:

  • 1 kleine ui
  • 3 eetlepels gehakte verse peterselie
  • 1 eetlepel verse tijm
  • 1 eetlepel verse koriander
  • 1 volkoren beschuit
  • 1 ei
  • Zout en peper naar smaak
  • 250 – 300 gram gehakt

Stappen om gehaktballetjes met verse kruiden te maken:

  1. Snijd de ui fijn. Hak de kruiden fijn. Maal het beschuit tussen fijn met je handen. Doe alles in een mengkom en voeg het ei en het gehakt toe. Meng alle ingrediënten door elkaar. Breng op smaak met een snufje zout en peper. Laat het gehaktmengsel een half uurtje rusten in de koelkast. Dit komt de smaak ten goede. Heb je hier geen tijd voor, laat dit dan gerust achterwege.
  2. Maak je handen vochtig met een beetje water. Draai kleine balletjes. Gebruik eventueel een (thee) lepel om zo de hoeveelheden af te meten voor even grote balletjes. Verhit olie in een koekenpan. Bak de gehaktballetjes in 5 tot 10 minuten gaar en keer ze regelmatig om.

Tip: heb je nu één van de verse kruiden niet in huis, voeg dan gerust een ander vers kruid toe. Heb je geen kruidentuintje? Gebruik dan gedroogde kruiden en deel de hoeveelheden.

Google

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.