Een van de leukste dingen van het bloggen vind ik de nieuwe contacten die ik opdoe. Zo heb ik ook Tessa van I am cooking with love enkele maanden geleden leren kennen. Zij gaf mij de virtuele Liebster Award en enkele weken later ontmoette ik haar in real life. Voor de Foodblogswap ben ik aan de slag gegaan met een recept van haar. Naanbrood zelf maken is makkelijker dan je denkt.
Het leuke aan de Foodblogswap is om eens iets te koken, wat je normaal niet zou doen. Ik zag bij Tessa haar recept voor zelfgemaakt naanbrood met knoflook en koriander. Ik dacht altijd dat dit vreselijk ingewikkeld zou zijn, maar niets is minder waar. Het is een ongelofelijk makkelijk en vooral onwijs lekker recept. Ik ben gek op Indiaas eten en het naanbrood is heerlijk om mee te dippen. Ik heb inmiddels een voorraadje aangelegd in de vriezer voor bij mijn kikkererwtencurry of koriander hummus.
Het recept voor naanbrood heb ik een klein beetje aangepast. Tessa gebruikt tarwe bloem voor het brood. Ik heb dit vervangen door speltbloem. Spelt bevat meer eiwitten dan tarwe en dat zorgt voor een langer verzadigd gevoel. Het tafelsuiker heb ik vervangen door kokosbloemsuiker. Dit is een natuurlijke suiker en heeft een lage glycemische index. Dit zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel beter in balans blijft. Kies wat bij jou past. Ik heb de aanpassingen gedaan uit pure zelfbescherming zodat ik niet de hele dag door blijf snacken!
Naanbrood zelf maken
recept voor 8 broodjes:
- 2 eetlepels (kokosbloemsem) suiker
- 1/2 zakje gist
- 60 ml warm water
- 500 gram speltbloem + extra
- 1 theelepel bakpoeder
- 2 theelepels zout
- 3 eetlepels melk
- 250 ml Griekse yoghurt
- 2 eetlepels olie + extra om kom in te vetten
- 4 teentjes knoflook, zeer fijngehakt
- 3 eetlepels fijn gesneden koriander
- 3 eetlepels gesmolten boter
Stappen voor naanbrood zelf maken:
- Doe de gist en het suiker met het warme water in een kom. Laat dit zo’n 5 tot 10 minuten staan of totdat het mengsel begint te schuimen.
- Zeef de bloem en bakpoeder in een grote kom en voeg ook het zout toe. Voeg vervolgens alle natte ingrediënten toe: het gistmengsel, melk, yoghurt en de olie. Vervolgens de helft van de knoflook erbij. Kneed het vervolgens in 8 – 10 minuten tot een soepel elastisch deeg op een met bloem bestoven aanrecht.
- Leg de deegbal in een met olie ingevette kom. Tip van Tessa is om de deegbal rond te laten gaan in de kom, zodat hij rondom ingevet is. Dit zorgt ervoor dat het deeg na rijzen niet aan de kom blijft plakken. Dek af met plasticfolie en laat het minimaal 2 uur rijzen.
- Duw de lucht uit het deeg en kneed nog even door. Verdeel in 8 gelijke stukken.
- Verwarm de oven op de hoogste stand met een bakplaat erin. Bij mij is dat 250 graden. Heb je een pizzasteen? Leg die dan in de oven.
- Pak een bolletje deeg en rol uit tot een ovaal plat brood op een met bloem bestoven aanrecht. Bestrijk het brood met de gesmolten boter en strooi er wat fijngehakte knoflook en koriander over.
- Plaats 2 broden op een stuk bakpapier en leg op de loei hete bakplaat en bak de broden in 5 minuten af totdat het goudbruin en opgebold is. De duur van het afbakken kan verschillen, bij sommige ovens is het brood al binnen 2-4 minuten klaar. Houd dit bij de eerste bakgang goed in de gaten.
- Herhaal dit met de rest van het deeg.
Tip: je kan het deeg ook invriezen voor een volgende keer. Dit geldt natuurlijk ook voor het afgebakken naan.
Tip: je kan ook komijn over het brood strooien in plaats van knoflook en koriander.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Wil je dit recept opslaan zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.

Nieuwsbrief – Wil je mijn tips en recepten om makkelijk, bewust en vooral lekker te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Oh ik wist ook niet dat naanbrood zo makkelijk te maken was. Ik koop nu eigenlijk altijd die voorverpakte met knoflook en koriander, maar de volgende keer maak ik ze zelf!
Carla, het is echt het proberen waard. Je kan ook het deeg in bolletjes invriezen. Om vervolgens even te rollen en af te bakken als je ze nodig hebt.
Ik heb het vandaag gemaakt, meet een heerlijke zelfgemaakte curry. Ik wist ook niet dat het zo simpel was… Bedankt voor het recept!
Leuk om te horen Tim. Dank!
Hmm, idd een goeie met de kikkererwtencurry. Ik kan helaas geen griekse yoghurt verdragen. Ik heb net ontdekt dat geitenyoghurt wel gaat. Dus ik kan het daarmee proberen 🙂
Hi, dat is een prima alternatief. Ik zou het gewoon proberen. Succes ermee.
Hallo Linda,
Kan dit ook met amandelmeel, boekweit of ander meel?
Spelt en tarwe eet ik niet.
Het lijkt me heerlijk en ook makkelijk om in huis te hebben (in de vriezer)
Hi Mariette, ik zou het gewoon proberen.
Ik mag geen gist hebben. Heb je enig idee hoe ik het recept aan zou kunnen passen zodat ik het ook kan maken?
Ik zit te denken aan natriumbicarbonaat. Dat is een natuurlijk product zonder toevoegingen. Te krijgen bij de natuurvoedingswinkel. Groeten, Linda
Gister het brood gemaakt, was alleen het bakpoeder vergeten en de hoeveelheid gist niet verhoogd. Evengoed smaakte het heerlijk met Komijnzaad door het beslag. Daarbij een heerlijke lamskorma gemaakt die 3 uur in een tajine heeft liggen sudderen.
Oh Mark dat klinkt goed. Lekker!
Beste Linda,
Ik sta op het punt dit te maken en heb twee vragen:
Ik vroeg me af waarom jij 1/2 zakje gist gebruikt en Tessa 1, heeft dit te maken met Spelt o.i.d.?
Andere vraag, ik was van de week bij een indiaas restaurant en die hadden als tip om het deeg een dag van te voren te maken. Zou je het deeg dan in de koelkast bewaren of juist niet?
Ik hoor het graag
Mvg,
Steven
Hi, ik vond 1 zakje gist wat veel, vandaar dat ik het gehalveerd heb. Ik zou het deeg na rijzen in de koelkast bewaren. Je kan ook de helft invriezen zodat je de volgende keer verse broden kan afbakken.
Wat een heerlijk recept! Ik heb m van de week gemaakt en was echt heerlijk. Vandaag maak ik het recept weer, maar probeer ik er onder andere pizzabroodjes van te maken. Bedankt!
Wat een goed idee. Ik ben benieuwd welke aanpassingen je dan nog maakt. Laat jij het mij weten? Groeten,Linda
Heb t deeg zo gehouden. Eerst even afbakken en daarna Tomatensaus er op gesmeerd, champignons, ananas, ham, kruiden en kaas. Het recept van het brood inmiddels 3 keer gemaakt, maar de laatste keer kreeg ik vrij hard broodje, ipv het lekkere zachte naanbrood. Ik heb deze keer het deeg langer laten rijzen, maar kan me niet voorstellen dat t daardoor harder wordt. Ben vergeten de bloem te zeven, zou dat van invloed kunnen zijn???
Hi Miranda, het niet zeven van bloem heeft inderdaad een grote invloed op het deeg. Zo is het minder luchtig en dat had jij ook. Volgende keer vergeet je het vast niet meer.
Kan ik in plaats van bakpoeder ook baking soda gebruiken?
Hi, ja dat kan in dit geval omdat er yoghurt in zit. Gr. Linda
Waarom zowel gist als bakpoeder?
Dat vroeg ik mij ook af
kan ik speltmeel gebruiken door dit een keer door de zeef te halen?
HI, ik begrijp altijd dat bloem toch iets anders is dan meel. Ik weet niet zeker of het dan wel lukt. Gr. Linda
Wat ben ik toch blij met jouw recept voor naanbrood Linda! Ik ga voor de tweede keer weer een voorraadje aanleggen in de vriezer! Waarschijnlijk wordt het, net als vorige keer, weer achter m’n kont om weggeroofd door man en zoon die het ook als late night snack eten 😉 Hoe dan ook; jouw recept is en blijft fantastisch makkelijk en zo lekker! Mijn huis ruikt nu heerlijk naar koriander en knoflook en de eerste die zo uit de oven komt is lekker alleen voor MIJ!
Oh nu krijg ik ook trek! Hmmmm
Lekker die naanbroden maar suiker erin? En dan nog wel zoveel doe ik eigenlijk nooit.
Hi Lous, door de suiker gaat het deeg beter rijzen. Het heeft dus een functie in dit recept.