Griekse hamburger met feta

Met deze Griekse hamburger met feta waan je je even op een zonnig Grieks eiland. Met de PLUS Kookclub haal je het vakantiegevoel helemaal in huis. Samen met mijn collega’s Francesca, Leonie, Sandra, Saskia en Roy gaan wij jullie deze zomer inspireren met de lekkerste barbecue recepten uit verschillende landen. Klinkt goed toch?

Onderling zijn wij met elkaar een toffe challenge gestart. Om de beurt dagen wij elkaar uit om van een land een compleet barbecue diner te maken. Sandra van Leuke Recepten gaf aan mij het stokje door en nu mag ik aan de slag met het landenthema Griekenland.

Hamburgers maken met Griekse kruiden en feta

Na 8 vakanties naar een Grieks eiland, kun je wel zeggen dat wij thuis gek zijn op dit gastvrije land. Nu heb ik voor jullie (& Sandra natuurlijk) een heerlijke Griekse barbecue samengesteld. Voor de ingrediënten van de Griekse hamburger hoef je niet langs allerlei winkels. Je doet de boodschappen voor deze barbecue gewoon bij PLUS. Deze supermarkt heeft alles in huis voor een complete barbecue. Naast vlees, sauzen en barbecue benodigdheden is er een ruim aanbod aan vega producten, groente en fruit voor op of bij de barbecue.

Ingrediënten voor een barbecue

Voor mij is goed eten meer dan alleen vlees bij een barbecue, al denkt manlief hier anders over :). Naast de Griekse hamburger rooster ik plakken aubergine op de barbecue, een gouden combinatie van smaken al zeg ik het zelf. De ultieme Griekse hamburger krijgt verder een topping van sla, tomaat, ingelegde rode ui en tzatziki. Zet de rest van de tzatziki op tafel om met rauwkost of stokbrood in te dippen. Maak de barbecue compleet met het zalige recept voor een Griekse salade. Kalí órexi! (Eet smakelijk)

Griekse hamburger met feta

recept voor 4 grote of 6 kleine burgers

  • 500 gram Blonde d’Aquitaine runder gehakt
  • 40 gram rode ui – geraspt of zeer fijn gesneden
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 eetlepel vers gesneden munt
  • 1 eetlepel vers gesneden platte peterselie
  • 2 teentjes knoflook – geperst
  • 1 ei
  • 100 gram feta van schapenkaas – met vork verkruimeld
  • 1 eetlepel paneermeel
  • 1 eetlepel rode wijn azijn
  • snufje peper en zout naar smaak

voor erbij:

  • kleine rode ui
  • 1 eetlepel sushi azijn
  • 1 aubergine
  • olijfolie
  • snufje zout
  • 2 tomaten – in plakjes gesneden
  • blaadjes ijsbergsla
  • 4 of 6 hamburger broodjes

Hoe maak je een Griekse hamburger met feta?

  1. Meng alle ingrediënten voor de Griekse hamburger met feta in een kom goed door elkaar. Maak er 4 of 6 burgers van. Zet de hamburgers bij voorkeur 1 uur in de koelkast om de smaken te laten intrekken.
  2. Snijd de rode ui in ringen, leg in een kommetje met de sushi azijn en meng door elkaar. Zet weg tot gebruik.
  3. Vet het rooster voor gebruik licht in met olie. Verwarm de barbecue. Snijd ondertussen de aubergine in plakken en besmeer aan beide zijdes met een beetje olijfolie en een snufje zout. Rooster de plakken aubergine, totdat ze zacht zijn en aan beide kanten een mooi grillstreepje hebben. Haal de plakken van de barbecue en zet apart.
  4. Zorg dat de barbecue goed heet is (200 graden). Leg de hamburgers op het rooster, sluit de deksel en grill 3-4 minuten per kant. Vervolgens grill je de burgers nog een minuutje per kant. Haal de burgers van de barbecue. Snijd de broodjes doormidden en rooster kort op de grill.
  5. Bestrijd het onderste gedeelte van het broodje met tzatziki, leg een blaadje sla erop, 2-3 plakjes aubergine en dan de Griekse hamburger. On top tomaat, ingelegde rode ui en een flinke lepel tzatziki. Dek af met het kapje en serveer met extra tzatziki en de Griekse salade.

Wist je trouwens dat PLUS goed bezig is met het verduurzamen van het vleesaanbod? Naast regulier rundvlees is er een compleet assortiment Boerentrots Blonde d’Aquitaine rundvlees met het Beter Leven keurmerk 2 sterren. Dit vlees is bijzonder mals en sappig en uitermate geschikt om zelf hamburgers mee te maken.

Tzatziki recept

tzatziki

  • 500 ml Griekse yoghurt
  • 3/4 komkommer
  • 1-2 teentjes knoflook
  • scheutje extra virgine olijfolie
  • zeezout & vers gemalen zwarte peper naar smaak

Hoe maak je tzatziki?

  1. Laat de Griekse yoghurt 1 uur uitlekken. Gebruik hiervoor een koffiefilter met houder of een schone theedoek in een vergiet.
  2. Rasp de komkommer fijn en druk het vocht er goed uit. Snijd 1 tot 2 teentjes knoflook fijn.
  3. Voeg de komkommer en knoflook toe aan de (uitgelekte) yoghurt. Breng de tzatziki op smaak met olijfolie, zout en peper. Zet de tzatziki net als de hamburgers minimaal 1 uur in de koelkast, dit komt de smaak ten goede.

Griekse salade en tzatziki

Griekse salade

  • 1 rode puntpaprika
  • 1 sjalotje
  • 1 komkommer
  • 500 gram tros tomaten
  • 150 gram zwarte kalamata olijven
  • 3 eetlepels extra virgine olijfolie
  • 1 eetlepel rode wijn azijn
  • 200 gram feta van schapenkaas
  • 1 theelepel oregano
  • optioneel: rauwkost of brood om erbij te serveren

Hoe maak je een Griekse salade?

  1. Snijd de paprika en sjalotje in ringen. Snijd de komkommer in reepjes en de tomaten in vieren. Meng de komkommer, tomaten, paprika, sjalotje en olijven voorzichtig. Maak een dressing van olijfolie en rode wijn azijn. Giet de dressing over de salade. Leg het stuk feta erop en strooi de oregano erover. Deze salade kun je ook een paar uur van te voren klaarzetten in de koelkast.

Hamburger recept

De landenchallenge zit erop voor mij. Ik ben best trots op het resultaat, want voor het eerst heb ik zelf de barbecue bediend. Barbecueën is helemaal niet moeilijk, zolang je maar goede ingrediënten hebt, een hete barbecue, een ingevet rooster en het vlees een paar minuten laat dichtschroeien. De laatste 3 tips kreeg ik van Roy van BBQ-Junkie van mijn PLUS Kookclub en dat werkt perfect. Nu geef ik het stokje door aan Saskia. Jij mag aan de slag met een Scandinavische barbecue. Ik ben heel benieuwd naar het resultaat.

Griekse barbecue met Lekker eten met Linda

Wil je dit recept voor de Griekse hamburger opslaan, zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.

Grieks recept voor een hamburger met feta

Dit artikel betreft een samenwerking met PLUS Supermarkt. Lees hier mijn disclaimer.

Recepten: Linda Foto credits: Het Spijsdecor


Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.