Zondag aten wij voor het eerst weer in de tuin. Yeah, daar word ik blij van. Manlief zou koken. Alleen had hij uren de moestuin gereed gemaakt en daarna geen zin meer. Je raadt het al: het werd een zelf bestelde maaltijd van de Chinees. Bij de loempia’s kwam de zoete chilisaus op tafel. Ik dacht toen: “wacht even ik heb nog een geweldig recept voor zelf zoete chilisaus maken “. Kijk zo kom ik nu aan mijn ideeën voor de blog. Echt, het stelt allemaal niet zoveel voor.
Aan tafel was ik de achterkant van de fles aan het lezen. Een beetje beroepsdeformatie. Ik doe dit heel vaak. Oh, echt daar word je zo verdrietig van. De een na de andere onbekende term komt voorbij, terwijl de zoete chilisaus zo makkelijk zelf te maken is.
Het voordeel is niet alleen dat je weet wat je eet, maar ook dat je zelf bepaald hoe zoet en pittig de saus is. Persoonlijk houd ik wel van een beetje pit, maar niet te heet want dan proef ik niks meer. Schaal mij in als medium pittig. Jullie weten hoe ik denk over zoet, dat is minder mijn smaak. Ik zie recepten voorbij komen met veeeel meer suiker. Tja, ik wil de chili’s graag nog proeven.
Maar goed, iedereen zijn keuze. Ga lekker op zoek naar je eigen recept. Voeg gerust meer suiker toe, dat is ok. Voor meer pit, voeg je nadat de chilisaus is afgekoeld nog extra in stukjes gesneden peper toe. Lekker bij zelfgemaakte loempia’s, een Aziatisch recept of bij de borrel met taco chips. Serveer eventueel met grof gehakte koriander.
Zoete chilisaus maken
voor 1 potje
- 4 cayenne chilipepers
- 60 ml rijstazijn (of witte wijnazijn)
- 90 gram suiker (houd je meer van “sweet” gebruik dan 120 gram suiker)
- 1/2 theelepel zout
- 3 tenen knoflook
- 1 eetlepel vissaus (of laat achterwege)
- optioneel: vers geraspte gember
Hoe maak je het klaar:
- Verwijder de zaden van de chilipepers en week 15 minuten in heet water.
- Meng de geweekte chilipepers, azijn, suiker, zout en knoflook in de blender (of hakmolen van de staafmixer of keukenmachine) tot een egale massa.
- Kook de saus op een laag vuur 10-15 minuten, zodat de Thaise chilisaus indikt. Roer regelmatig.
- Giet in een schoon glazen potje. Laat geheel afkoelen. De saus wordt dikker als het afkoelt en roer er dan nog 1 eetlepel vissaus doorheen.
Tip: bewaar in de koelkast en vries eventueel in per portie door gebruik te maken van een ijsblokjes zak.
Zelfgemaakte sauzen voor bij de barbecue zijn makkelijk om te maken. In het bbq E-book staan bijvoorbeeld een pindasaus. Of maak één van de andere 15 recepten. Download het E-book nu!
Bewaar dit recept op Pinterest!
Wil je dit recept opslaan zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.
Nieuwsbrief – Wil je mijn tips en recepten om makkelijk, bewust en vooral lekker te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Hoi Linda, genieten elke keer weer om je recepten te lezen! Heb er helaas nog niet zo veel gemaakt … 🙁
Ik wilde vragen hoe lang je deze saus kan bewaren.
Dank je wel voor het delen van je recepten!
HI Jolanda, zorg dat je een schone gesteriliseerde pot hebt en dan blijft het een paar weken goed. Gr. Linda
Net uitgeprobeerd, super receptje! Ik ga het gebruiken voor een Thais recept omdat het veel gezonder is als die van de supermarkt met bewaarmiddelen etc. Volgende keer wel dubbel maken, maar een klein potje.
Fijn om te horen en je kunt het zo zoet of pittig maken als je zelf wilt. Gr. Linda
Bedankt Linda, ik heb de saus gemaakt?en hier komt geen andere saus meer binnen.wat heerlijk enzo zie en proef je het verschil.
Ik ben groot fan van je.
Vriendelijke groeten Maria Hartman.
Hi Maria,
Wat een onwijs leuke reactie. Ik ben benieuwd wat je nog meer maakt van mijn site.
Fijne dag nog. X
Is de vissaus echt een must bij het maken van deze saus?
Zo zonde om alleen hiervoor vissaus aan te schaffen.
Het lijkt mij een heerlijk recept, heb toevallig net bijna het gekochte flesje leeg, dus dit weekend maar eens uitproberen.
Hi ik denk dat de saus zonder de vissaus toch echt anders smaakt.
Hey, ik heb het al meermaals gemaakt, weliswaar zonder de vissaus. In plaats van verse chilipepers heb ik vorig jaar een hele hoop zelfgekweekte chili’s in de blender gestoken met pitjes erbij en ingevroren in ijsblokjesvormen. Hiervan gebruik ik dan zo 2 ijsblokjes gemalen chili en het smaakt heerlijk.
Ik heb ze mooi laten inkoken en in kleine (gesteriliseerde) glazen bokaaltjes gegoten. Dekseltje er op wanneer het nog superheet is, omdraaien tot afgekoeld en zo blijven ze een jaar goed!
Super lekker recept!!
HI Gert, dat klinkt goed zeg!
hoi Linda,
Ik heb je recept toegepast op mijn zelf gekweekte pepers(alle soorten door elkaar)ipv de vissaus deed ik er een halve citroen en wat gember bij in de blender. Zo’n lekkere hete saus heb ik nog nooit geproefd!
Heb je zin om eens te kijken hoe ik mijn pepers kweekte? Ga dan naar Heirloomzaden.
Je hebt een prachtige site en ik gebruik vaak jouw recepten, ga zo door!!
Paul
Hi Paul, dat klinkt goed zeg om er nog gember aan toe te voegen. Dank je wel voor de complimenten. Gr. Linda
Hoi Linda,
Even een vraagje over de chilisaus. Er staat 90 gram suiker, is dit dan niet net zo ongezond als de fles uit de supermarkt? Ik ben net begonnen met gezond eten, vandaar mijn vraag. Ook zie ik veel recepten voorbij komen met honing maar ook daar zit toch gewoon (te) veel suiker in?
Hi Niels, ik begrijp wat je bedoelt. Het klopt dat er nog steeds veel suiker inzit. Al zit er in dit recept minder suiker dan in de meest gangbare recepten. Waar het mij om gaat is dat je weet wat je eet. Een chilisaus bestaat uit een handje vol ingrediënten. In de supermarkt kun je ook flessen vinden met wel 20 ingrediënten. Dat is eigenlijk wat ik ermee wil zeggen. Het klopt dat honing ook suiker bevat. Ook deze chili saus moet je met mate eten. Succes er verder mee.
Hoi Linda,
Kan je de vissaus er ook al eerder bij doen ?
Ja hoor, dat denk ik wel. Probeer het eens uit.
Hoi Linda
Echt zo een super lekkere saus. Lekker bij de frietjes ja sorry beetje ongezind. Ik maak het zonder vis saus maar met een beetje gember.
En ook nog eens super snel klaar.
Goed om te horen!
In plaats van suiker kan men ook honing nemen die aan het versuikeren is. Wil je zoet en fruitig, neem bv vele hele rijpe gele kiwi’s, indikken duurt dan wel langer.
En inplaats van vissaus kan men ook lamonsaus nemen, en met beide van deze sauzen kun je heerlijk wokken, dus voor meerdere toepassingen.
Hallo ik heb dit gemaakt maar hoelang is dit houdbaar als de potje open is en hoelang kan deze in de berging staan ? Had dit gemaakt en 3weken in de berging gezet nu is deze “geschijde en vocht rond de chili sause en die een beetje gekabeld eens roere en alles zag er terug oke uit is dot normaal”. ?
Ja maar vissaus is niet zo duur en paknje een klein flesje
ik ga deze zeker even proberen voor mijn zoon. die is dol op chilisaus