Nog geen beoordelingen

Zoete chilisaus maken

Zondag aten wij voor het eerst weer in de tuin. Yeah, daar word ik blij van. Manlief zou koken. Alleen had hij uren de moestuin gereed gemaakt en daarna geen zin meer. Je raadt het al: het werd een zelf bestelde maaltijd van de Chinees. Bij de loempia’s kwam de zoete chilisaus op tafel. Ik dacht toen: “wacht even ik heb nog een geweldig recept voor zelf zoete chilisaus maken “. Kijk zo kom ik nu aan mijn ideeën voor de blog. Echt, het stelt allemaal niet zoveel voor.

zelf zoete chilisaus maken

Aan tafel was ik de achterkant van de fles aan het lezen. Een beetje beroepsdeformatie. Ik doe dit heel vaak. Oh, echt daar word je zo verdrietig van. De een na de andere onbekende term komt voorbij, terwijl de zoete chilisaus zo makkelijk zelf te maken is.

Het voordeel is niet alleen dat je weet wat je eet, maar ook dat je zelf bepaald hoe zoet en pittig de saus is. Persoonlijk houd ik wel van een beetje pit, maar niet te heet want dan proef ik niks meer. Schaal mij in als medium pittig. Jullie weten hoe ik denk over zoet, dat is minder mijn smaak. Ik zie recepten voorbij komen met veeeel meer suiker. Tja, ik wil de chili’s graag nog proeven.

Maar goed, iedereen zijn keuze. Ga lekker op zoek naar je eigen recept. Voeg gerust meer suiker toe, dat is ok. Voor meer pit, voeg je nadat de chilisaus is afgekoeld nog extra in stukjes gesneden peper toe. Lekker bij zelfgemaakte loempia’s, een Aziatisch recept of bij de borrel met taco chips. Serveer eventueel met grof gehakte koriander.

zoete chilisaus maken is makkelijk en snel

Zoete chilisaus maken

Ingrediënten

1 potje
  • 4 cayenne chilipepers
  • 60 ml rijstazijn of witte wijnazijn
  • 90 gram suiker houd je meer van “sweet” gebruik dan 120 gram suiker
  • 1/2 theelepel zout
  • 3 tenen knoflook
  • 1 eetlepel vissaus of laat achterwege
  • optioneel: vers geraspte gember

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Verwijder de zaden van de chilipepers en week 15 minuten in heet water.
  • Meng de geweekte chilipepers, azijn, suiker, zout en knoflook in de blender (of hakmolen van de staafmixer of keukenmachine) tot een egale massa.
  • Kook de saus op een laag vuur 10-15 minuten, zodat de Thaise chilisaus indikt. Roer regelmatig.
  • Giet in een schoon glazen potje. Laat geheel afkoelen. De saus wordt dikker als het afkoelt en roer er dan nog 1 eetlepel vissaus doorheen.

Linda’s Tips

  • Tip: bewaar in de koelkast en vries eventueel in per portie door gebruik te maken van een ijsblokjes zak.

Zelfgemaakte sauzen voor bij de barbecue zijn makkelijk om te maken. In het bbq E-book staan bijvoorbeeld een pindasaus. Of maak één van de andere 15 recepten. Download het E-book nu!

Download button

Wil je dit recept opslaan zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.

Zelf zoete chilisaus maken
Zoete chilisaus maken voor bij loempia's of de barbecue
 

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.