Granola maken, doe jij dit wel eens zelf? Zelf granola maken is echt een fluitje van een cent. In dit artikel geef ik je tips en tricks inclusief heerlijke granola recepten.
Het leuke aan “zelf maken recepten” is dat je op zoekt kunt gaan naar je eigen favoriete smaakcombinatie. Granola is een mix van granen, noten, pitten, zaden, zoetstof en extra toppings zoals kaneel, chocolade of gedroogd fruit. De verhouding van de verschillende ingrediënten pas je naar behoefte aan.
Granola voeg je toe aan yoghurt of melk voor het ontbijt, tussendoortje of dessert. Granola lijkt op muesli. Het grote verschil tussen granola en muesli is dat granola geroosterd wordt met bijvoorbeeld olie en honing.
Hoe kun je granola maken?
Granola maken kan op verschillende manieren. De meest voorkomende manier is granola uit de oven. Daarnaast kun je eenvoudig snelle granola uit de pan maken of zelfs uit de Airfyer.
Ingrediënten voor granola
Het bestaat uit een aantal componenten: granen, noten, pitten, zaden, zoetstof, olie en smaakmakers. De mogelijkheden zijn eindeloos.
Granen
De basis van granola bestaat uit granen en dit zijn meestal havervlokken. Je kunt ook (speltvlokken, tarwevlokken, quinoavlokken, gepofte ontbijtgranen of boekweit gebruiken.
Noten
De verschillende soorten noten zijn uitwisselbaar. Kies bij voorkeur voor ongezouten en ongebrande noten. De keuze voor de soort van walnoten, amandelen, hazelnoten, pecannoten of een mix van ongebrande noten bepaal je helemaal zelf.
Pitten en zaden
Bij pitten en zaden kun je kiezen uit zonnebloempitten, pompoenpitten, lijnzaad, sesamzaad, chiazaad en hennepzaad.
Zoetstof
Voor zoetstof gebruik je ahornsiroop (maple syrop), honing, agave, rijstsiroop of dadelsiroop. Je kunt zelfs rijpe banaan of appelmoes als zoetstof gebruiken.
Vet om te binden
Om granola krokant te maken heb je vet nodig. Meestal wordt er kokosolie gebruikt, maar een neutrale (olijf)olie of boter kan ook. Je kunt ook experimenteren met notenboters zoals amandelpasta of pindakaas.
Smaakmakers
Verschillende smaakmakers geven net een extra touch aan je granola. Je kunt diverse kruiden en specerijen zoals kaneel, gember, nootmuskaat, 5 spices, kardemom of koekkruiden gebruiken. Een snufje zeezout, cacao of kokossnippers geeft granola weer een andere extra smaak. Gedroogd fruit is ook een goede smaakmaker voor in de granola. Voeg deze smaakmaker pas na het roosteren toe.
Tips om van je granola een succes te maken
Roer het granola mengsel zeker 1x om. De oventemperatuur ligt tussen de 125 en 180 graden. Elke oven werkt anders qua temperatuur. Als je granola te snel bruin wordt, verlaag de temperatuur en verleng de baktijd. Mocht je granola niet knapperig zijn, laat het mengsel met de deur op een keertje afkoelen. Hierdoor kan het vocht ontsnappen en zal de granola uiteindelijk hard worden.
Granola maken zonder suiker
Kant en klare granola uit de supermarkt bevat vaak (veel) toegevoegde suiker. Als je zelf granola maakt kun je de hoeveelheid suiker zelf bepalen en ook welk soort zoetstof je gebruikt. Een optie is rijpe banaan om granola mee te zoeten. Banaan bevat van zichzelf natuurlijke suikers.
Granola bewaren
Bewaar granola in een luchtdichte pot of bak een week of twee.
Granola recepten
Op de blog staan inmiddels verschillende recepten voor granola maken. Welke recept ga jij binnenkort uitproberen?
- Granola met boekweit en chocolade
- Snelle granola uit de pan
- Speculaas granola
- Kokos granola uit de pan met kwark en kersen
- Granola met chocolade en pindakaas
- Noten granola met banaan
Ook lekker zijn deze krokante granola repen.
Recepten bewaren op Pinterest!
Bewaar mijn recepten op Pinterest, zodat je deze makkelijk en snel terug kunt vinden. Pin onderstaande afbeelding en bewaar deze op één van je Pinterest borden.