Eetdagboek Week Zonder Vlees

Na maanden van afwezigheid is het weer eens tijd voor een eetdagboek. Dit keer heb ik ook echt iets te vertellen, namelijk mijn ervaringen van een week lang geen vlees eten. In een opwelling heb ik bedacht om mee te doen aan dit project, zonder enige voorbereiding. Het was even slikken toen ik erachter kwam dat er ook geen vis op het menu mocht staan. Hoe heb ik de Week Zonder Vlees ervaren en is het mij ook gelukt?

Het idee van deze nationale week is niet om iedereen op te roepen om vegetariër te worden. De week is in het leven geroepen om meer bewustzijn te creëren. En dat is ook precies wat er bij thuis gebeurde. Aan tafel kregen wij gesprekken over vlees, het milieu en wat al niet meer. Op school van de kinderen was er een les over dit thema en ook het Jeugdjournaal besteden er aandacht aan.

Mijn dochter bekeek het van de positieve kant: “nou mam als we geen vleeswaren mogen, dan nemen we de hele week hagelslag en chocopasta op brood.” Tegen haar broertje zei ze: “we mogen een week lang geen snoep want daar zit gelatine in en dat is van varkens gemaakt…” De jongste zei: “ok dan eet ik een week lang geen snoep geen probleem. Maar ik wil wel af en toe worstjes op brood.” Manlief is een echte vleesliefhebber en ik was positief verrast dat hij er geen enkel probleem van maakte. “Lin, we eten toch vaker vega?” Hij doet mee met het avondeten, alleen met de lunch doet hij zijn eigen ding. Kortom, iedereen doet mee op zijn eigen wijze. Ik wil het graag eens proberen en wil het thuisfront niks opdringen. Volgens mij werkt dat het beste.

Eetdagboek Week Zonder Vlees

Verwacht geen mooi opgemaakte borden. Ik laat je gewoon even zien hoe het eruit ziet bij mij aan tafel.

Maandag:

Een week lang vegetarisch eten vergt een kleine voorbereiding. Dit had ik absoluut niet gedaan. De eerste dag heb ik dan ook uit de voorraadkast gegeten. De ingrediënten voor deze kikkererwten curry heb ik eigenlijk altijd wel in huis. En ja de currypasta komt gewoon uit een potje. Zodra er geroosterde amandelenschaafsel en naanbrood bij wordt geserveerd is het direct een feestmaaltje. Deze dag ging probleemloos voorbij.

Week zonder vlees eetdagboek

Dinsdag

Aan het einde van de dag had ik een workshop met mijn bureau en RTL. Wat denk je? Komt er een schaal met bitterballen voorbij. Met pijn in mijn hart heb ik de schaal twee keer moeten doorgeven. Als ik iets lekker vind, dan is het wel een bitterbal. Maar goed, ik vond het wel stoer van mij dat het gelukt was. Bij thuiskomst had manlief een hutspot met vega burgers van Valess gemaakt. De kids waren lyrisch over de vega burger, dus dit komt vaker op tafel.

Week zonder vlees eetdagboek

Woensdag

Voor een campagne heb ik vegetarische balletjes ontwikkeld. Jullie moeten nog even geduld hebben, want dit komt binnenkort online. Echt, ik heb een vreugdedansje gemaakt in de keuken. Het fijne aan dit recept is ook dat je geen ingewikkelde ingrediënten in huis hoeft te halen. Voor de kids maakte ik er een spaghetti van en mijn balletjes verdwenen in een Oosters gerecht. Een toppertje al zeg ik het zelf.

3 x vegetarische balletjes

Donderdag

Bij dag 4 dacht ik even, wat zet ik nu toch weer op het menu? Dan is het altijd fijn om even bij je collega’s te kijken. Zo was mijn ook gevallen op de gegratineerde ravioli van Francesca Kookt. Dit was direct een winner! Voor dit recept wordt de ravioli kort gekookt. Ondertussen maak je een tomatensaus met veel groente. De pasta en saus gaan met Parmezaanse kaas de oven in. Nou ben je al overtuigd?

Week zonder vlees eetdagboek

Vrijdag

De rest van het gezin had een spijbeldag vandaag. Het kinderfeestje van mijn jongste stond op het programma. De dag werd afgesloten met friet en snacks op de tafel. Ik had enorme trek in een vette, vette hap. Voor mezelf heb ik een vegakroket en kaas soufflé besteld. Ik had eigenlijk zin in een rundvlees kroket, maar dit was ook prima.

Week zonder vlees eetdagboek

Zaterdag

Aan het einde van de dag stond een spontane borrel met vrienden op het programma. Ik was er heilig van overtuigd dat ik thuis zou eten. Uiteindelijk werd er voor ons gekookt. “Lin, ik heb lekker een beenhammetje gehaald” Op zo’n moment kan ik wel door de grond zakken. “Oh maar ik eet geen vlees deze week” “Joh dat heeft toch niemand door als je nu vlees eet.” Klopt! Maar bij mij voelde het niet goed, dus ik heb het beenhammetje aan mij voorbij laten gaan.

Week zonder vlees eetdagboek

Zondag

Om eerlijk te zijn koop ik nauwelijks vleesvervangers. Als ik vegetarisch eet, probeer ik juist andere gerechten uit. Voor de nasi zocht ik tempeh om op smaak te brengen. Alleen heeft mijn supermarkt dit niet. In het schap vond ik tempehblokjes met ketjap. De smaak was prima, al heb ik nog niet de smaak gevonden van de gemarineerde tempeh zoals in Bali. Voor de rest van het gezin was het een klein feestmaal met kroepoek, pindasaus, gefrituurde uitjes en augurken.

Update: weet je waar ik nu niet aan gedacht heb? Kroepoek is gemaakt van garnalen en dus niet vega….

Week zonder vlees eetdagboek

Mijn ervaring?

Ik vond het heel goed te doen om een week lang geen vlees te eten. Op dinsdag bij de bitterbal schaal na was het ook geen probleem. Heb je dan helemaal geen vlees gegeten? Jawel, laat ik daar eerlijk in zijn. Manlief kwam donderdag thuis uit Friesland met een overheerlijke worst. En ja, daar heb ik een paar plakjes van genomen.

Voor mij is dit experiment goed gelukt. Het thuisfront was ook enthousiast en ze vinden het prima om vaker vegetarisch te eten. Zelf zie ik het als een soort wake-up call. De laatste maanden begon ik meer vlees te eten, na een paar jaar van minder vlees. Het bewustzijn is weer terug en ik ben van plan om meer dan 1 x per week het vlees te laten staan. Het is een kleine moeite met groots effect.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.