Vandaag staat een recept voor speculaas granola centraal. Het begint inmiddels een heuse Sinterklaas week te worden hier bij Lekker eten met Linda. Misschien kan ik er beter Lekker Sinterklaas vieren met Linda van maken. De granola met speculaaskruiden is de hele en ook winter zalig is om te eten.
Als kind heb ik weinig van de magie van de Sint meekregen. Ik ben als 4 jarige ooit zo geschrokken van een bonkende piet op een wc-deur dat mijn moeder mij heel vroeg heeft ingewijd.
Des te leuker vind ik het om die gelukkige koppies van mijn kinderen te zien. Bij ons thuis hebben wij nog 1 gelovige waar ik met volle teugen van geniet. Het zal niet lang meer duren totdat hij het geheim van Sinterklaas ontdekt.
Het huis is in Sinterklaas sferen gebracht. Een speculaasgeur in huis werkt hier aan mee. Alleen had ik even geen zin in pepernoten die eigenlijk kruidnoten zijn of chocolade kruidnoten te maken.
In plaats daarvan heb ik maar liefst 3 Sinterklaas recepten in elkaar geflanst. Het eerst recept deel ik vandaag: speculaas granola. Ik heb eerder een chocolade boekweit granola gemaakt. Zalig! De pot was dan ook zo leeg.
Het leek mij leuk om de zelfgemaakte speculaaskruiden eens ergens anders in te verwerken. Ze maken de granola verrukkelijk en helemaal passend bij deze periode van het jaar.
Speculaas granola
Ingrediënten
- 150 gram havervlokken
- 50 gram grof gehakte walnoten
- 25 gram zonnebloempitten
- 25 gram amandelschaafsel (of amandelen)
- 2 eetlepels ahornsiroop
- 2 eetlepels kokosolie
- 2 theelepels speculaaskruiden
- snufje zout
- 50 gram rozijnen
Bereiding
- Verwarm de oven op 180 graden.
- Meng de havervlokken, noten, pitten en schaafsel door elkaar.
- Verwarm de kokosolie op een laag vuurtje in een pannetje en voeg de ahornsiroop, speculaaskruiden en snufje zout toe. Roer tot een homogene massa.
- Voeg nu het vloeibare mengsel toe aan het droge mengsel en roer goed door elkaar. Neem een kleine hapje om te zien of je nog meer speculaaskruiden wilt toevoegen.
- Spreid uit op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Bak 12 – 15 minuten bruin in de oven en hussel tussendoor weer even door elkaar.
- Laat volledig afkoelen en voeg de rozijnen toe.