Chocolade boekweit granola

Jongens, jongens wat ben ik enthousiast over dit recept. Granola is hip en hot. Normaal loop ik niet mee met de trends, vandaag lijkt het zowaar te gebeuren. Het stond precies 1 jaar op mijn food bucket list: chocolade boekweit granola van My New Roots. Het lastige aan dit recept is niet de bereiding, maar om er vanaf te blijven. Oh wat is dit lekker zeg.

Wat is granola? Granola is een mix dat je toevoegt aan je yoghurt of melk voor het ontbijt. Het bestaat uit een aantal componenten: granen, noten, pitten, zaden, gezoet met honing, op smaak gebracht met kaneel of cacao en geroosterd in de oven. Vervolgens kan je er nog gedroogd fruit aan toevoegen nadat de handel goed is afgekoeld. Het lijkt op muesli en het grote verschil is dat granola natuurlijk gezoet is en geroosterd.

Wil je meer weten hoe je zelf granola maakt, dan kan ik je de granola basics van Francesca aanbevelen. Het leuke is namelijk dat je je niet aan een recept hoeft te houden. Kijk wat er bij je in huis staat en experimenteer er op los. Collega Brenda heeft een heel tof filmpje van granola maken online gezet. Haar bereiding in de oven wijkt iets af, van mijn recept. Geen probleem, je krijgt een goed beeld van hoe je granola maakt.

chocolade boekweit granola

Meestal bevat granola havervlokken, alleen heb ik gekozen voor boekweit. Boekweit is eigenlijk geen graan maar een psuodograan. Het is voedzaam en licht verteerbaar. Ik heb ooit geroosterde boekweit geproefd in een salade en ben gek op een crunchy structuur. De combi met paranoten, cacao en kokos maakt dit te gek. Ik begrijp eigenlijk nog steeds niet waarom het zelf maken van granola zo lang geduurd heeft. Het pak boekweit stond immers al een jaar in de kast.

Oh ik krijg er direct weer zin in. Wat andere hebben met ijs, heb ik met granola. Vroeger snoepte ik altijd de Cruesli uit de pot, nu heb ik heel veel moeite om van de granola af te blijven. Zal ik nog even een lepel pakken?

chocolade boekweit granola

Wat heb je nodig:

  • 100 gram speltvlokken
  • 75 gram boekweit (biowinkel)
  • 75 gram walnoten
  • 75 gram paranoten
  • 25 gram pompoenpitten
  • 25 gram zonnebloempitten
  • 25 gram kokos
  • 2 flinke eetlepels kokosolie (extra virgine – vanwege kokossmaak)
  • 4 eetlepels ahornsiroop
  • 1 eetlepel pindakaas (of extra kokosolie)
  • 3 eetlepels (biologische) cacao
  • optioneel: gedroogd fruit

Hoe maak je het klaar:

  1. Verwarm de oven op 180 graden.
  2. Meng de speltvlokken, boekweit, noten, pitten en kokos door elkaar. Hak van te voren eventueel de noten grof.
  3. Verwarm de kokosolie in een pannetje en voeg de siroop, pindakaas en cacao toe. Roer tot een homogene massa.
  4. Voeg nu het vloeibare mengsel toe aan het droge mengsel en roer goed door elkaar.
  5. Spreid uit op een met bakpapier beklede bakplaat.
  6. Zet 12- 15 minuten in de oven en hussel tussendoor weer even door elkaar.
  7. Laat volledig afkoelen en voeg naar wens gedroogd fruit toe. Aangezien ik de granola combineer met vers fruit, laat ik dit achterwege.

Tip: bewaar de granola in een goed afgesloten pot 2 – 3 weken.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.