5 redenen om gezond te ontbijten

Je bed verlaten is altijd makkelijker als je weet dat er een heerlijk ontbijtje op je wacht. Toch zijn er nog veel mensen die het ontbijt overslaan. Ze hebben ’s ochtends geen tijd, moeten zich haasten of kunnen dan echt nog geen hap door hun keel krijgen. Een gastblog van Jasper Alblas met 5 redenen om gezond te ontbijten.

Helaas betekent geen ontbijt meestal ook dat je minder energie hebt. Bovendien helpt het overslaan van je ontbijt niet als je bezig bent met gezonder eten. Je doet er daarom goed aan elke ochtend ruim de tijd te nemen om je ontbijt te eten, maar ook om hier echt een gezonde maaltijd van te maken. Waarom? Dat lees je hier:

geroosterde boekweit met mango

1. Het houd je gewicht in balans
Maaltijden overslaan – en dan met name het ontbijt – zorgt ervoor dat je later op de dag misschien naar ongezonde etenswaren grijpt en door de dag heen sneller verkeerde voedingskeuzes maakt. Door je voeding over de hele dag eerlijk te verdelen (flink ontbijten, een goede lunch en ’s avonds een voedzame maar niet al te zware maaltijd), houd je je gewicht ook in balans. Je hebt geen vreetbui-uitschieters en als je geen maaltijden overslaat hoeft je lichaam ook niet onnodig vet vast te houden.

overnight chia pudding

2. Je hebt meer energie
Het eten van een voedzaam en gezond ontbijt zorgt ervoor dat je overdag echt kunt knallen. Je hebt niet om 11.00 uur alweer honger, je kunt je goed concentreren op je werk en je hebt niet halverwege de dag zin om een dutje te doen. Het is ook niet meer dan logisch dat je lichaam na een lange nacht slapen weer energie nodig heeft. Een lekker en gezond ontbijtje doet dan echt wonderen.

3. Het zorgt ervoor dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt
Een gezond ontbijt is een goed begin van de dag en een mooi moment om de eerste voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft te verzamelen. Bovendien helpt een gezond ontbijt je de rest van de dag met het maken van gezondere, voedzamere keuzes. Wist je dat het eten van een gezond ontbijt ervoor zorgt dat je gedurende de dag meer fruit en groenten eet? Gezonde keuzes zorgen voor nog meer gezonde keuzes. Je bent immers al zo goed op weg.

Carrot cake havermout

4.Het zorgt voor een goede concentratie
Het eten van een gezond ontbijt is niet alleen essentieel voor je lichaam, maar ook voor je hersenen. Wanneer je je ontbijt overslaat kan er in de loop van de ochtend een hongerig gevoel ontstaan. Je maag rommelt, je voelt je slapjes… Maar het zorgt er ook voor dat je je slecht kunt concentreren, snel afgeleid bent en minder alert bent – waardoor je wellicht belangrijke dingen op het werk over het hoofd ziet. Ai! Wanneer je ’s ochtends voldoende én gezond eet, zorg je ervoor dat je je beter kunt concentreren en dus ook productiever bent.

Havermout wafels

5. Het helpt je hart te beschermen
Ontbijt is een belangrijke manier om de gezondheid van jouw hart te beschermen. Immers, mensen die hun ontbijt overslaan neigen meer te grijpen naar slechte, ongezonde voedingsmiddelen. Hierdoor krijgen ze meer ongezonde vetten binnen dan mensen die wel netjes hun ontbijt verorberen en dit heeft negatieve gevolgen voor je cholesterolgehalte en je hart- en bloedvaten. Wil je wel een gezond ontbijt maken, maar heb je geen idee wat je moet kiezen? Havermout is de absolute oplossing. Je kunt er eindeloos mee variëren en het met gemak combineren met verschillende soorten fruit, zuivel en noten en zaden.

blauwe bessen crumble met havermout

Tot Slot

Kortom, er zijn genoeg redenen om gezond te ontbijten. Lukt het je echt niet en heb jij gewoon echt geen trek in een ontbijt? Luister niet klakkeloos naar wat gezegd of geschreven wordt, maar ga op onderzoek uit en test wat voor jou werkt. Experimenteer met verschillende soorten ontbijt en als je merkt dat je jezelf er echt niet goed bij voelt, luister dan vooral naar je lichaam en focus je gewoon op een gezonde lunch. Ieder lichaam is anders en alleen jij weet waar die van jou behoefte aan heeft. Succes!

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.