1 uit 1 beoordeling

Krokante granola repen

Yes, ik heb een geweldig bakrecept voor jullie vandaag. Op mijn site tref je al verschillende soorten energy repen aan. Zoals snelle gezonde repen met dadels of gezonde rijstwafel mueslirepen. Mijn favoriet zijn pindakaas havermout repen. Stuk voor stuk zalig. Alleen wilde ik eens kijken of het lukte om van die crunchy bars te maken. Oh yeah, het is gelukt. Kijken jullie mee naar de krokante granola repen?

Voor de oplettende lezers, deze zelfgemaakte tussendoortjes zijn een variant op mijn speculaas granola. Kijk maar eens goed. Ik heb een aantal kleine aanpassingen gedaan en hoopte hiermee van die knapperige repen te krijgen. Persoonlijk ben ik erg tevreden over het resultaat. Ze zien er namelijk ook echt uit als repen en zijn niet uit elkaar gevallen.

granola repen

Nu ben ik niet zo handig en ach die moet dan maar slim zijn toch? Het granola mengsel heb ik in een siliconen vorm van kleine cakejes gedaan. Ik zag namelijk als een berg op tegen het snijden van de repen. Na het afkoelen druk je heel voorzichtig de repen eruit. Een geniale set al zeg ik het zelf (haha).

Een ander pluspunt van deze reep is dat je alle ingrediënten dichtbij kunt verkrijgen. Lang niet iedereen heeft kokosolie in de kast staan en wat blijkt neutrale olie werkt ook gewoon. Geen medjouls dadels want die zijn nu even iets minder geliefd na de aflevering van de Keuringsdienst van Waarde. In plaats daarvan rozijntjes. Enne varieer er op los in de vlokken, noten, pitten en kruiden die je gebruikt. Mijn advies is om een beetje van het mengsel te proeven, voordat je het in een blik stort. Dan kun je kijken of het goed genoeg op smaak voor je is.

granola repen
granola repen

Update: voor deze krokante granola repen heb ik een cakejes bakvorm van de Xenos gebruikt. Zo hoef je de repen niet te snijden en komen ze heel uit de vorm. Alleen bleek het recept uit elkaar te vallen, als je de repen in een bakblik of cakevorm gebruikte. Na een aantal testen, ben ik eruit hoe je de reep krokant en ook stevig houdt. De oplossing is om 2 opgeklopte eiwitten toe te voegen aan het granola mengsel.

Krokante granola repen

Ingrediënten

8 stuks
  • 3 eetlepels honing
  • 4 eetlepels neutrale olie of kokosolie of boter
  • 150 gram havervlokken of havermout, spelt – of boekweitvlokken
  • 50 gram walnoten of andere noot naar keuze
  • 50 gram pompoenpitten of lijnzaad of zonnebloempitten
  • 2 theelepels koek kruiden of kaneel
  • 1/2 theelepel vanillepoeder of vanille essense
  • snuf zout
  • 50 gram rozijnen
  • 2 opgeklopte eiwitten
  • extra nodig: kleine siliconen cakejes vorm van de Xenos € 6,99 of een klein cakeblik

Bereiding

  • Verwarm de hetelucht oven voor op 180 graden.
  • Verwarm de honing met de olie in een steelpannetje en meng goed door elkaar. Voeg alle droge ingrediënten toe aan een kom en meng door elkaar. Doe vervolgens het honing olie mengsel erbij en meng tot een plakkerige massa.
  • Verdeel de granola over de 8 vormen. Gebruik je een cakeblik, voeg dan 2 opgeklopte eiwitten toe aan het mengsel. Dit zorgt voor binding, anders is de granola niet goed in repen te snijden. Zorg dat de rozijntjes zo min mogelijk aan de oppervlakte liggen, want die verbranden snel. Druk de granola met een lepel HEEL stevig aan. Zo verklein je de kans dat de repen na snijden uit elkaar vallen.
  • Zet 20 minuten in de oven. Haal eruit en laat volledig afkoelen voordat je de granola repen uit de vorm haalt. Mocht je een andere vorm gebruiken, laat de repen dan ook eerst afkoelen voordat je ze snijdt.

Linda’s Tips

  • Tip: na het verwijderen van de repen uit de vorm, kunnen er kruimels achterblijven. Gooi dit niet weg, want dit kun je als normale granola in de yoghurt doen. Hmm. Bewaar een dag of 4 in een luchtdicht afgesloten trommel. Daarna vallen ze tijdens het eten teveel uit elkaar.
  • Tip: voor een glutenvrije versie kun je boekweitvlokken gebruiken.
granola repen

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.