10 x gezonde Sinterklaas recepten

Gezonde Sinterklaas recepten! Tijdens de Sinterklaas periode duik ik graag met de kinderen de keuken in om te bakken. Natuurlijk kon ik het niet laten om een aantal lekkere, snelle en gezonde Sinterklaas recepten voor jullie op een rijtje te zetten.

Lekker snoepen hoort bij deze periode en kijk welke recepten bij je passen. De kant en klare Sinterklaas producten zitten vaak bomvol suiker. Door het zelf te maken, weet je precies wat je eet. Soms kun je met een klein stapje een recept voedzamer maken door andere soort meel of fruit (bv dadels) als zoetstof te gebruiken. Geniet ervan.

Gezonde Sinterklaas recepten

1. Spelt pepernoten

Wij trappen af met mijn pepernoten recept van speltmeel. De suiker heb ik vervanger door oerzoet en appelstroop.

Spelt pepernoten zonder geraffineeerde suikers

2. Oud Hollandse pepernoten (taai taai)

Dit zijn pas echte Oud Holandse pepernoten van Dayenne’s foodblog. Je kan ze het beste vergelijken met taai taai met anijs, honing en speculaaskruiden.

taai taai Dayennes foodblog.jpg

3. Chocolade kruidnoten

Lekkere chocolade kruidnoten en ook nog eens glutenvrij. Het lastige aan dit recept is dat je moet wachten totdat de chocolade is afgekoeld.

Chocolade pepernoten

4. Gevuld speculaas

Het recept voor gevuld speculaas van Marike Bol is een feestje voor de smaakpapillen. De amandelspijs wordt zelf gemaakt met amandelmeel, honing en een beetje citroenrasp. Dit recept is zelfs glutenvrij, lactosevrij en vegan.

Gezonde sinterklaas recepten gevuld speculoos

5. Speculaas brokken

Alleen al om de geur die opstijgt uit de oven, wil je deze speculaasbrokken maken. Het fijne aan zelf speculaasbrokken maken is, dat je zelf de hoeveelheid bepaald. Van dit recept kun je 8 lekkere stukken breken.

speculaasbrokken

6. Pindakaas kruidnoten repen

Deze repen zijn weer eens iets anders dan het traditionele Sinterklaas snoepgoed. De repen maak je met slechts 4 ingrediënten.

Pindakaas kruidnoten repen

7. Speculaasjes

Met een paar kleine aanpassingen kan je met mijn spelt pepernoten recept speculaasjes maken. Maak je niet druk om speciale koekvormen. Elk koekvormpje of zelfs kleivormpjes voldoen ook. Het draait om de smaak!

Speculaas zonder geraffineerde suikers

8. Marsepeinen letters

Naast al het standaard werk, horen marsepeinen letters natuurlijk ook bij deze periode. Bij EetPaleo staat een recept met slechts 4 ingrediënten. En ik maar denken dat het dit heel ingewikkeld zou zijn.

Marsepeinletters

9. Taai Taai

Een recept van Focus on Foodies hét blog voor glutenvrije, suikervrije en zuivelvrije recepten mag zeker niet ontbreken in dit lijstje. Lianne schrijft bij de taai taai “Beetje smeuïg, beetje plakkerig en vooral heel erg de smaak van Sinterklaas en vroeger”. Nou dan ben ik om en jullie?

Glutenvrije taai taai

10. Speculaas plaatcake

De hekkensluiter is de plaatcake met speculaaskruiden. Wist je dat je dit koekkruidenmengsel ook zelf kunt maken? Zet speculaaskruiden maken binnenkort eens op de planning.

speculaas plaatcake

Ik ben benieuwd welke keuze jij maakt uit de 10 gezonde Sinterklaas recepten. Laat jij mij weten welke je favoriet is?

Bewaar mijn recepten op Pinterest, zodat je deze makkelijk en snel terug kunt vinden. Pin onderstaande afbeelding en bewaar deze op één van je Pinterest borden.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.