Nog geen beoordelingen

Speculaasbrokken

Zondag is bakdag en vandaag maken we zelf speculaasbrokken. Alleen al om de geur die opstijgt uit de oven, wil je deze speculaasbrokken maken. Mijn kinderen konden niet van de brokken afblijven. Ze waren zwaar teleurgesteld dat er nog foto’s van gemaakt moesten worden.

Voor het eerst dit jaar “geloven” beide kinderen niet meer in Sinterklaas. Wij sluiten een periode af en dat vind ik echt jammer. Wij maakten er altijd een feestje van. Het huis werd versierd. Elke dag zaten we vol spanning met zijn allen naar het Sinterklaas journaal te kijken.

Voor de intocht van de Sint bakten we standaard pepernoten. Dit jaar heb ik het compleet gemist vanwege sportactiviteiten. De kruidnoten hebben we maar op een ander moment gebakken. Speculaasbrokken had ik niet eerder gemaakt. En ik moet zeggen dat ik zeer tevreden was over het resultaat.

Zodra ik een pak speculaasbrokken koop, gaat dit vrij snel op hier. Het fijne aan zelf speculaasbrokken maken is, dat je zelf de hoeveelheid bepaald. Van dit recept kun je 8 lekkere stukken breken.

speculaasbrokken

Speculaasbrokken

Ingrediënten

Aantal personen1 plak (250 gram)
  • 150 gram speltmeel
  • 50 gram palmsuiker (of kokosbloesemsuiker)*
  • 1 flinke eetlepel speculaaskruiden
  • snufje zout
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 75 gram kokosolie
  • 1 theelepel vanille essence
  • 2-3 eetlepels melk
  • 1 ei + scheutje melk
  • handje garneeramandelen

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Meng het meel, suiker, speculaaskruiden, snufje zout en bakpoeder.
  • Verwarm de kokosolie zodat deze vloeibaar is. Voeg de vanille essence, melk en alle droge ingrediënten toe. Begin met 2 eetlepels melk en kijk of je meer nodig hebt. Kneed tot een soepel deeg. Verpak het deeg in aluminiumfolie en laat minimaal een uurtje rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Rol het deeg uit op een vel bakpapier tot ongeveer een centimeter dikte.
  • Klop het eitje los met een beetje melk en bestrijk hiermee de speculaasplak. Druk de amandelen erin. Door het speculaas te bestrijken met het ei, krijgt de bovenkant zo’n mooi laagje.
  • Zet de speculaasbrokken 20 – 25 minuten in de oven. Laat afkoelen, dan pas worden de brokken krokant. Bewaar in een luchtdichte trommel.

Linda’s Tips

  • *houd je van zoet, dan kun je ook 75 gram suiker gebruiken
speculaasbrokken

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.