Na het geslaagde pepernoten recept, hebben mijn dochter en ik direct ook nog speculaas zonder suiker (geraffineerd) gemaakt. Het recept lijkt erg op de pepernoten variant. Het speltmeel heb ik vervangen door volkoren meel. Beide varianten zijn lekker, kijk dus waar je voorkeur naar uit gaat. Om speculaaskoekjes te maken zijn er speciale speculaasplankjes. Aangezien ik dit niet in huis heb, ben ik ook zoek gegaan naar een alternatief. Je kan hiervoor ook gewone koekjesvormen gebruiken of zoals in ons geval kleivormpjes (wel even goed schoonmaken). De koekjes smaken er niet minder lekker door.
Speculaas zonder suiker (geraffineerd)
recept voor 1 bakplaat
- 125 gram volkoren meel (of volkoren speltmeel)
- 75 gram zachte roomboter
- 50 gram oerzoet
- 1 eetlepel speculaaskruiden
- 1 flinke theelepel kaneel
- flinke snuf zeezout
- 1 theelepel bakpoeder
- 2 eetlepels amandelmelk / andere (plantaardige) melk
- optioneel: 1 theelepeltje vanille extract
- extra: bloem
- bakpapier
- deegroller
Overig: speculaasplank of koekvormpjes (alternatief kleivormpjes)
Stappen om speculaas zonder suiker te maken:
- Verwarm de (hetelucht) oven voor op 160 graden.
- Doe alle ingrediënten in een kom en maak er een soepel deeg van.
- Bestrooi deegroller & aanrecht met bloem. Rol het deeg uit tot de gewenste dikte. Steek uit met het vormpje en leg op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Bak de koekjes in 15-17 minuten gaar en laat afkoelen zodat ze lekker knapperig worden.
Tip: wil je nog een stap gezonder? Gebruik dan kokosbloemsuiker in plaats van oerzoet.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Wil je dit recept opslaan zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.
Nieuwsbrief – Wil je mijn tips en recepten om makkelijk, bewust en vooral lekker te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Oerzoet is ook geraffineerde suiker. Echt waar. Er bestaat geen gezonde suiker. Het enige enigszins ‘gezonde’ is honing (maar dan wel rauw en biologisch want in supermarkthoning voegen ze altijd suiker toe) en dadels of ander gezoet fruit.
Hi Jordan, dit blog heb ik vorig jaar geschreven. Nu ik een jaar verder ben, is ook mijn kennis uitgebreid. Ik ben het met je eens, dat er geen gezonde suiker bestaat. Bij alle recepten waar ik een vorm van natuurlijke suikers in doe, geef ik altijd aan dat het met mate gebruikt moet worden. Gewoon voor af en toe. Op dit moment ben ik fan van kokosbloesemsuiker en palmsuiker omdat dit een lage glycemische index heeft. Rauwe honing toevoegen aan een bakrecept zou ik niet zelf doen, want dat is het niet rauw meer en dat is ook nog eens zonde aangezien die honing vrij kostbaar is.
Honing is nog veel goedkoper dan kokosbloemsuiker deze kost op internet € 19 per kilo.
hii 🙂 Ik heb dit receptje uitgeprobeerd, maar mijn koekjes worden niet knapperig. Ze zijn ook wat aan de vrij zoute kant, is dit juist ? Ze zijn wel lekker dat is zeker nieet het probleem.
Hmm, een volgende keer minder zout is natuurlijk zo gedaan. Ik weet alleen niet waarom ze niet knapperig zijn geworden. Heb je ze misschien te lang laten staan? Speculaas kan vrij snel zacht worden. Dus volgende keer na het afkoelen (30 minuten ofzo) direct in een trommel doen?
Ik heb ze onmiddellijk na het afkoelen in een trommel gedaan. Het is echt nie erg. Ze zijn lekker 🙂
Kan je de roomboter ook vervangen door kokosolie en gebruik je dan dezelfde hoeveelheid? Ik eet suiker, melk en zoveel mogelijk rode enummer vrij maar helaas nog geen plantaardige boter gevonden zonder.
HI Ellie, ik durf dit niet helemaal zeker te zeggen. In eerste instantie zeg ik ja, maar lees net online dat het voor koekjes niet handig is om een vloeibare vervanger voor boter te gebruiken en dat je beter margarine kan nemen. Dus probeer het anders eens uit met de helft van het recept. Gr. Linda
Ze zijn goed gelukt met kokosolie:) Ik heb het deeg 10min laten rusten in de koelkast en daarna nog een keer goed doorgekneed. De helft van de koekjes heb ik ook nog wat amandelschaafsel overheen gedaan en ze zijn super ligt en knapperig
Goed om te horen Ellie. Fijn dat het gelukt is.