De Sint spanning loopt hier in huis al behoorlijk op. Dochterlief heeft al 4 verlanglijstjes gemaakt. “Sinterklaas is toch hartstikke rijk” zegt ze. En mijn kleine mannetje bladert al dagen in de Lego folder. “Mama, ik wil graag alles hebben.” Hmm, de Sint mag nog wel wat bijklussen dit jaar. En anders ga ik maar bijbeunen met zelfgemaakte pepernoten. Mijn kids & vent vonden de spelt pepernoten zonder geraffineerde suiker onwijs lekker. En ik ben dit keer onpartijdig, want ook spelende vriendjes smulden ervan. En om eerlijk te zijn, kan ik er zelf ook niet van af blijven…..
Voor dit recept, moet je een bezoekje aan de natuurvoedingswinkel brengen. Daar koop je het volkoren speltmeel. Spelt is een soort oertarwe. Niet zo makkelijk om te verbouwen en wordt voornamelijk alleen biologisch verbouwd. Het bevat daardoor nog zijn oorspronkelijke voedingsstoffen en in ieder geval meer eiwitten dan tarwe. De suiker is vervanger door oerzoet*. Dat is ongeraffineerd suikerrietsap dat is ingedroogd en vermalen tot kleine korrels. Hierdoor zijn voedingsstoffen behouden. Door de rijke smaak zeer geschikt om koekjes of toetjes mee te maken. Let wel, ook deze zoetstof laat je bloedsuikerspiegel stijgen. Gebruik dan ook met mate.
Mijn dochter (7) heeft mij geholpen met de pepernoten. Ik geniet altijd enorm om samen met mijn kids in de keuken te staan. Juist door ze bij het koken en snijden te betrekken, leren ze spelenderwijs over eten. Ze was super trots dat ze alle ingrediënten zelf mocht afwegen. En natuurlijk het deeg maken en balletjes draaien. “Gatver, moet ik hier mijn handen insteken?” Sinterklaas en zoetigheid gaan hand in hand. Het voelt dan ook goed om zelf pepernoten te maken. Nu weet ik tenminste precies wat ik mijn kids voorschotel.
Houd mijn blog in de gaten deze week. Wij hebben niet alleen pepernoten gemaakt, maar ook overheerlijke speculaasjes.
Spelt pepernoten zonder geraffineerde suiker
recept voor 2 bakplaten:
- 250 gram speltmeel (volkoren meel)
- 100 gram zachte roomboter
- 100 gram oerzoet*
- 1 eetlepel speculaaskruiden
- 1 theelepel kaneel
- flinke snuf zeezout
- 2 theelepels bakpoeder
- 1 eetlepel appelstroop zonder toegevoegd suiker (bv. Peren Appelstroop van Zonnatura)
- 1 ei
- bakpapier
*je kunt dit vervangen door palmsuiker, kokosbloesemsuiker of gewone suiker.
Hoe maak je spelt pepernoten zonder geraffineerde suiker?
- Verwarm de (hetelucht) oven voor op 160 graden
- Doe alle ingrediënten in een kom en maak er een soepel deeg van. Is het wat droog, voeg dan eetlepel water of amandelmelk toe
- Draai kleine balletjes van het deeg
- Bak de pepernoten in 15-17 minuten gaar en laat afkoelen zodat ze hard worden
Tip: wil je nog een stap gezonder? Gebruik dan kokosbloemsuiker in plaats van oerzoet.
Tip: met een paar kleine aanpassingen, kan je met dit recept ook overheerlijke speculaas zonder geraffineerde suiker maken.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Wil je dit recept opslaan zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.
Nieuwsbrief – Wil je mijn tips en recepten om makkelijk, bewust en vooral lekker te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Hoi Linda,
Waar ik nou al een tijd naar op zoek ben is een recept zonder speculaaskruiden. Om een kruidnootje te maken zoals ze bij de AH of de bakker verkopen. Die zijn veeeel lekkerder dan minispeculaasjes.
Kan jij aan dat recept komen?
Groetjes,
Bjorn
Hi Björn, ik ben juist gek op de speculaas smaak. Je ziet maar weer, smaken verschillen. Ik weet ook niet precies wat er in jouw favorieten pepernoten zitten. Helaas, heb ik dan ook geen ander recept voor je. Groeten, Linda
Hai Bjorn
Ik begrijp wat je bedoelt, die kleine bakkerspepernootjes van de Appie zijn zo lekker!
Ik heb gezien dat er anijs in zit, mischien eens proberen met een klein beetje speculaaskruiden en anijs?
Groetjes!
ik was op zoek naar recept van pepernoten, maar ik kom steeds uit bij recepten van kruidnoten.. dit zijn ook duidelijk kruidnoten en GEEN pepernoten!!!
pepernoten zijn zacht en bonkig.. ik weet dat er karnemelk in het recept zit, maar ken het niet meer precies.. waarom toch die verwarring overal met die naam?? een kruidnoot heeft de vorm zoals jij ze maakt en smaakt naar speculaas en een pepernoot is een soort bonkje dat zacht is en naar taaitaai smaakt.
Hi Ineke,
Ik begrijp je frustratie. Inmiddels weet niemand meer het verschil tussen pepernoten en kruidnoten. Het lastige is dat iedereen kruidnootjes pepernoten noemt. Om die reden heb ik mijn recept ook pepernoten genoemd. Heb jij inmiddels al een goed recept gevonden? Als je googled op “pepernoten en karnemelk” krijg ik allemaal recepten voor pepernoten met een taaitaai structuur. Kijk bijvoorbeeld eens http://www.sint.nl/doe/doe/pepernotenrecept.html Ik hoop dat dit wel is wat je zoekt. Succes ermee. Hartelijke groeten, Linda
vandaag hebben wij de pepernoten gebakken, de 2 bakplaten waren zo op (door mij, 2 kinderen en 1 vriendje op bezoek opgegeten), het is nog net gelukt om paar stukken apart te zetten voor mijn man dat hij het vanavond nog kan proeven, dus getest en goedgekeurd door het testpanel :- ) ik heb palmsuiker gebruikt, heel lekker, bedankt voor het recept!
Fijn goed om te horen!
Hoi,
Ik heb nog een vraag over de pepernoten. Je geeft aan dat je ook kokosbloemsuiker kan gebruiken ipv de oerzoet. Blijft de verhouding dan hetzelfde?
Groetjes sandra
Je kan dezelfde verhouding aanhouden. Groeten, Linda
Kan je ook kokosolie gebruiken ipv roomboter?:)
Ja natuurlijk.
Hoi Linda,
Blijft de verhouding dan hetzelfde? en geldt dit ook voor de speculaasjes. Onze zoon heeft heel veel allergieën en mag geen boter.
Hoor graag iets van je.
Gr. Wendy
Ja hoor je kunt dezelfde hoeveelheid aanhouden. Zorg wel dat de olie vloeibaar is. En is je deeg iets te nat, dan meer meel toevoegen. Succes. Linda
kun je ook rietsuiker gebruiken. en hoeveel dan?
Hi Saskia, natuurlijk kun je ook rietsuiker gebruiken. De verhouding is 1:1 dus 100 gram. Gr. Linda
Ik heb ze net gemaakt met kokosbloesemsuiker. Ze zijn heerlijk!!!
Op mijn 1ste bakplaat had ik de bolletjes wat te groot. Die pepernoten zijn echt enorm geworden! De smaak is dan ook wat minder.
Voor de 2de bakplaat heb ik héle kleine bolletjes gedraaid. Die smaken echt super lekker.
Deze pepernoten ga ik zeker nog vaker bakken. Dank je voor het recept!
Goed om te horen. Geniet ervan.