• Skip to secondary menu
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Lekker eten met Linda

Lekkere en makkelijke recepten

  • HOME
  • RECEPTEN
    • Weekmenu
    • Barbecue recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Snack
      • HAPJES
      • Sinterklaas recepten
    • Drankjes en smoothies
    • Diner
    • Vegetarisch
    • Dessert
  • WEEKMENU OP MAAT
  • DETOX
    • Detox algemeen
    • Detox recepten
    • Detox eetdagboek
  • E-BOOKS
    • E-BOOK BARBECUE RECEPTEN
    • KOKEN OP DE CAMPING
  • INSPIRATIE
    • Algemene tips
    • Op bezoek bij
    • Review
    • Sport
      • Bikini body guide
      • FOOD EN MOVING EXPERIENCE
  • CONTACT
    • Over mij
    • Persoonlijk
    • Adverteren
    • Privacyverklaring
  • ZOEKEN

Spelt pepernoten zonder geraffineerde suiker

Spelt pepernoten zonder geraffineeerde suiker

november 14, 2013 door Linda 17 Reacties

De Sint spanning loopt hier in huis al behoorlijk op. Dochterlief heeft al 4 verlanglijstjes gemaakt. “Sinterklaas is toch hartstikke rijk” zegt ze. En mijn kleine mannetje bladert al dagen in de Lego folder.  “Mama, ik wil graag alles hebben.” Hmm, de Sint mag nog wel wat bijklussen dit jaar. En anders ga ik maar bijbeunen met zelfgemaakte pepernoten. Mijn kids & vent vonden de spelt pepernoten zonder geraffineerde suiker onwijs lekker. En ik ben dit keer onpartijdig, want ook spelende vriendjes smulden ervan. En om eerlijk te zijn, kan ik er zelf ook niet van af blijven…..

Voor dit recept, moet je een bezoekje aan de natuurvoedingswinkel brengen. Daar koop je het volkoren speltmeel. Spelt is een soort oertarwe. Niet zo makkelijk om te verbouwen en wordt voornamelijk alleen biologisch verbouwd. Het bevat daardoor nog zijn oorspronkelijke voedingsstoffen en in ieder geval meer eiwitten dan tarwe. De suiker is vervanger door oerzoet*. Dat is ongeraffineerd suikerrietsap dat is ingedroogd en vermalen tot kleine korrels. Hierdoor zijn voedingsstoffen behouden. Door de rijke smaak zeer geschikt om koekjes of toetjes mee te maken. Let wel, ook deze zoetstof laat je bloedsuikerspiegel stijgen. Gebruik dan ook met mate.

Mijn dochter (7) heeft mij geholpen met de pepernoten. Ik geniet altijd enorm om samen met mijn kids in de keuken te staan. Juist door ze bij het koken en snijden te betrekken, leren ze spelenderwijs over eten. Ze was super trots dat ze alle ingrediënten zelf mocht afwegen. En natuurlijk het deeg maken en balletjes draaien. “Gatver, moet ik hier mijn handen insteken?” Sinterklaas en zoetigheid gaan hand in hand. Het voelt dan ook goed om zelf pepernoten te maken. Nu weet ik tenminste precies wat ik mijn kids voorschotel.

Houd mijn blog in de gaten deze week. Wij hebben niet alleen pepernoten gemaakt, maar ook overheerlijke speculaasjes.

Spelt pepernoten zonder geraffineerde suiker

recept voor 2 bakplaten:

  • 250 gram speltmeel (volkoren meel)
  • 100 gram zachte roomboter
  • 100 gram oerzoet*
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • 1 theelepel kaneel
  • flinke snuf zeezout
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 eetlepel appelstroop zonder toegevoegd suiker (bv. Peren Appelstroop van Zonnatura)
  • 1 ei
  • bakpapier

*je kunt dit vervangen door palmsuiker, kokosbloesemsuiker of gewone suiker.

Hoe maak je spelt pepernoten zonder geraffineerde suiker?

  1. Verwarm de (hetelucht) oven voor op 160 graden
  2. Doe alle ingrediënten in een kom en maak er een soepel deeg van. Is het wat droog, voeg dan eetlepel water of amandelmelk toe
  3. Draai kleine balletjes van het deeg
  4. Bak de pepernoten in 15-17 minuten gaar en laat afkoelen zodat ze hard worden

Tip: wil je nog een stap gezonder? Gebruik dan kokosbloemsuiker in plaats van oerzoet.

Tip: met een paar kleine aanpassingen, kan je met dit recept ook overheerlijke speculaas zonder geraffineerde suiker maken.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.

Spelt pepernoten zonder geraffineerde suiker. Met volkoren speltmeel, oerzoet en peer appelstroop. Lekker en stuk gezonder.

Nieuwsbrief – Wil je mijn tips en recepten om makkelijk, bewust en vooral lekker te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg mij op Facebook | Twitter | Instagram | Pinterest | Bloglovin’ |

Categorie: Sinterklaas recepten, Snack Tags: bakrecepten, kids, kinderen, oerzoet, pepernoten, sinterklaas, spelt, speltmeel, volkoren, zonder geraffineerde suiker

Lees Interacties

Reacties

  1. awboonen zegt

    november 14, 2013 om 9:07 am

    Hoi Linda,

    Waar ik nou al een tijd naar op zoek ben is een recept zonder speculaaskruiden. Om een kruidnootje te maken zoals ze bij de AH of de bakker verkopen. Die zijn veeeel lekkerder dan minispeculaasjes.

    Kan jij aan dat recept komen?

    Groetjes,

    Bjorn

    Beantwoorden
    • Linda zegt

      november 14, 2013 om 9:25 am

      Hi Björn, ik ben juist gek op de speculaas smaak. Je ziet maar weer, smaken verschillen. Ik weet ook niet precies wat er in jouw favorieten pepernoten zitten. Helaas, heb ik dan ook geen ander recept voor je. Groeten, Linda

      Beantwoorden
    • Lilly zegt

      november 18, 2014 om 4:38 pm

      Hai Bjorn

      Ik begrijp wat je bedoelt, die kleine bakkerspepernootjes van de Appie zijn zo lekker!
      Ik heb gezien dat er anijs in zit, mischien eens proberen met een klein beetje speculaaskruiden en anijs?

      Groetjes!

      Beantwoorden
  2. ineke zegt

    december 2, 2013 om 10:46 pm

    ik was op zoek naar recept van pepernoten, maar ik kom steeds uit bij recepten van kruidnoten.. dit zijn ook duidelijk kruidnoten en GEEN pepernoten!!!
    pepernoten zijn zacht en bonkig.. ik weet dat er karnemelk in het recept zit, maar ken het niet meer precies.. waarom toch die verwarring overal met die naam?? een kruidnoot heeft de vorm zoals jij ze maakt en smaakt naar speculaas en een pepernoot is een soort bonkje dat zacht is en naar taaitaai smaakt.

    Beantwoorden
    • Linda zegt

      december 3, 2013 om 9:04 am

      Hi Ineke,

      Ik begrijp je frustratie. Inmiddels weet niemand meer het verschil tussen pepernoten en kruidnoten. Het lastige is dat iedereen kruidnootjes pepernoten noemt. Om die reden heb ik mijn recept ook pepernoten genoemd. Heb jij inmiddels al een goed recept gevonden? Als je googled op “pepernoten en karnemelk” krijg ik allemaal recepten voor pepernoten met een taaitaai structuur. Kijk bijvoorbeeld eens http://www.sint.nl/doe/doe/pepernotenrecept.html Ik hoop dat dit wel is wat je zoekt. Succes ermee. Hartelijke groeten, Linda

      Beantwoorden
  3. Krisztina zegt

    november 20, 2014 om 3:17 pm

    vandaag hebben wij de pepernoten gebakken, de 2 bakplaten waren zo op (door mij, 2 kinderen en 1 vriendje op bezoek opgegeten), het is nog net gelukt om paar stukken apart te zetten voor mijn man dat hij het vanavond nog kan proeven, dus getest en goedgekeurd door het testpanel :- ) ik heb palmsuiker gebruikt, heel lekker, bedankt voor het recept!

    Beantwoorden
    • Linda zegt

      november 21, 2014 om 8:57 am

      Fijn goed om te horen!

      Beantwoorden
  4. Sandra zegt

    november 30, 2014 om 12:53 pm

    Hoi,

    Ik heb nog een vraag over de pepernoten. Je geeft aan dat je ook kokosbloemsuiker kan gebruiken ipv de oerzoet. Blijft de verhouding dan hetzelfde?

    Groetjes sandra

    Beantwoorden
    • Linda zegt

      december 1, 2014 om 9:33 am

      Je kan dezelfde verhouding aanhouden. Groeten, Linda

      Beantwoorden
  5. Karin zegt

    november 29, 2015 om 2:38 pm

    Kan je ook kokosolie gebruiken ipv roomboter?:)

    Beantwoorden
    • Linda zegt

      november 30, 2015 om 2:50 pm

      Ja natuurlijk.

      Beantwoorden
      • Wendy zegt

        oktober 26, 2016 om 8:13 am

        Hoi Linda,

        Blijft de verhouding dan hetzelfde? en geldt dit ook voor de speculaasjes. Onze zoon heeft heel veel allergieën en mag geen boter.

        Hoor graag iets van je.
        Gr. Wendy

        Beantwoorden
        • Linda zegt

          oktober 26, 2016 om 9:55 am

          Ja hoor je kunt dezelfde hoeveelheid aanhouden. Zorg wel dat de olie vloeibaar is. En is je deeg iets te nat, dan meer meel toevoegen. Succes. Linda

          Beantwoorden
  6. Saskia zegt

    november 5, 2016 om 8:23 am

    kun je ook rietsuiker gebruiken. en hoeveel dan?

    Beantwoorden
    • Linda zegt

      november 7, 2016 om 1:55 pm

      Hi Saskia, natuurlijk kun je ook rietsuiker gebruiken. De verhouding is 1:1 dus 100 gram. Gr. Linda

      Beantwoorden
  7. Karin zegt

    november 19, 2016 om 12:04 pm

    Ik heb ze net gemaakt met kokosbloesemsuiker. Ze zijn heerlijk!!!
    Op mijn 1ste bakplaat had ik de bolletjes wat te groot. Die pepernoten zijn echt enorm geworden! De smaak is dan ook wat minder.
    Voor de 2de bakplaat heb ik héle kleine bolletjes gedraaid. Die smaken echt super lekker.
    Deze pepernoten ga ik zeker nog vaker bakken. Dank je voor het recept!

    Beantwoorden
    • Linda zegt

      november 21, 2016 om 9:13 am

      Goed om te horen. Geniet ervan.

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Zoeken

Volg lekker eten met Linda

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Twitter
Lekker eten met Linda – ava Welkom! Ik inspireer je graag met makkelijke en lekkere recepten. Met alledaagse ingrediënten draai je een heerlijke maaltijd in elkaar. Daarvoor hoef je geen uren in de keuken te staan. Op zaterdag staat er een weekmenu klaar. Kijk lekker rond en laat je inspireren. Ik wens je veel kookplezier. Liefs, Linda

Weekmenu’s makkelijke recepten 261

Lekker eten met Linda - weekmenu

Barbecue recepten

Barbecue-recepten

Recepten index

Lekker eten met Linda - receptenindex

Meest gelezen

  • Weekmenu wat eten we vandaag? Weekmenu makkelijke recepten 262
  • 35 x bijgerechten voor de bbq 35 x bijgerechten voor de bbq (groente, salades, sauzen)
  • 9 tips: gezond eten onderweg naar vakantie
  • 3 x kip marineren 3 x kip marineren voor de bbq
  • Spaghetti bolognese van Jamie Oliver Spaghetti bolognese van Jamie Oliver

Maaltijdsalades

maaltijdsalade

Detox recepten

Detox recepten

Aanmelden nieuwsbrief

Bekijk het profiel van Lekker eten met Linda op Pinterest.

Aanbevolen door Linda

  • 35 x bijgerechten voor de bbq 35 x bijgerechten voor de bbq (groente, salades, sauzen)
  • Makkelijk lunch salade meenemen 5 x lunch salade meenemen
  • feta pasta van de bbq Feta pasta (TikTok) van de bbq
  • 7 x pastasalade recepten makkelijk en snel op tafel 7 x pastasalade recepten
  • Nachos maken met pulled chicken Nachos maken met pulled chicken

Copyright © 2022 · Lekkeretenmetlinda.nl