• Skip to secondary menu
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Lekker eten met Linda

Makkelijk, bewust en vooral lekker eten.

  • HOME
  • RECEPTEN
    • WEEKMENU
    • ONTBIJT
    • LUNCH
    • SNACK
    • DRANKJES EN SMOOTHIES
    • DINER
    • VEGETARISCH
    • DESSERT
  • E-BOOKS
    • BARBECUE RECEPTEN
    • KOKEN OP DE CAMPING
  • INSPIRATIE
    • ALGEMENE TIPS
    • OP BEZOEK BIJ
    • WINACTIE
    • REVIEW
    • SPORT
      • BIKINI BODY GUIDE
      • FOOD EN MOVING EXPERIENCE
  • CONTACT
    • OVER MIJ
    • PERSOONLIJK
    • ADVERTEREN
    • PRIVACYVERKLARING
  • ZOEKEN

Spelt pepernoten zonder geraffineerde suiker

Spelt pepernoten zonder geraffineeerde suiker

november 14, 2013 door Linda 17 Reacties

De Sint spanning loopt hier in huis al behoorlijk op. Dochterlief heeft al 4 verlanglijstjes gemaakt. “Sinterklaas is toch hartstikke rijk” zegt ze. En mijn kleine mannetje bladert al dagen in de Lego folder.  “Mama, ik wil graag alles hebben.” Hmm, de Sint mag nog wel wat bijklussen dit jaar. En anders ga ik maar bijbeunen met zelfgemaakte pepernoten. Mijn kids & vent vonden de spelt pepernoten zonder geraffineerde suiker onwijs lekker. En ik ben dit keer onpartijdig, want ook spelende vriendjes smulden ervan. En om eerlijk te zijn, kan ik er zelf ook niet van af blijven…..

Voor dit recept, moet je een bezoekje aan de natuurvoedingswinkel brengen. Daar koop je het volkoren speltmeel. Spelt is een soort oertarwe. Niet zo makkelijk om te verbouwen en wordt voornamelijk alleen biologisch verbouwd. Het bevat daardoor nog zijn oorspronkelijke voedingsstoffen en in ieder geval meer eiwitten dan tarwe. De suiker is vervanger door oerzoet*. Dat is ongeraffineerd suikerrietsap dat is ingedroogd en vermalen tot kleine korrels. Hierdoor zijn voedingsstoffen behouden. Door de rijke smaak zeer geschikt om koekjes of toetjes mee te maken. Let wel, ook deze zoetstof laat je bloedsuikerspiegel stijgen. Gebruik dan ook met mate.

Mijn dochter (7) heeft mij geholpen met de pepernoten. Ik geniet altijd enorm om samen met mijn kids in de keuken te staan. Juist door ze bij het koken en snijden te betrekken, leren ze spelenderwijs over eten. Ze was super trots dat ze alle ingrediënten zelf mocht afwegen. En natuurlijk het deeg maken en balletjes draaien. “Gatver, moet ik hier mijn handen insteken?” Sinterklaas en zoetigheid gaan hand in hand. Het voelt dan ook goed om zelf pepernoten te maken. Nu weet ik tenminste precies wat ik mijn kids voorschotel.

Houd mijn blog in de gaten deze week. Wij hebben niet alleen pepernoten gemaakt, maar ook overheerlijke speculaasjes.

Spelt pepernoten zonder geraffineerde suiker

recept voor 2 bakplaten:

  • 250 gram speltmeel (volkoren meel)
  • 100 gram zachte roomboter
  • 100 gram oerzoet*
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • 1 theelepel kaneel
  • flinke snuf zeezout
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 eetlepel appelstroop zonder toegevoegd suiker (bv. Peren Appelstroop van Zonnatura)
  • 1 ei
  • bakpapier

*je kunt dit vervangen door palmsuiker, kokosbloesemsuiker of gewone suiker.

Hoe maak je spelt pepernoten zonder geraffineerde suiker?

  1. Verwarm de (hetelucht) oven voor op 160 graden
  2. Doe alle ingrediënten in een kom en maak er een soepel deeg van. Is het wat droog, voeg dan eetlepel water of amandelmelk toe
  3. Draai kleine balletjes van het deeg
  4. Bak de pepernoten in 15-17 minuten gaar en laat afkoelen zodat ze hard worden

Tip: wil je nog een stap gezonder? Gebruik dan kokosbloemsuiker in plaats van oerzoet.

Tip: met een paar kleine aanpassingen, kan je met dit recept ook overheerlijke speculaas zonder geraffineerde suiker maken.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.

Spelt pepernoten zonder geraffineerde suiker. Met volkoren speltmeel, oerzoet en peer appelstroop. Lekker en stuk gezonder.

Nieuwsbrief – Wil je mijn tips en recepten om makkelijk, bewust en vooral lekker te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg mij op Facebook | Twitter | Instagram | Pinterest | Bloglovin’ |

Categorie: SINTERKLAAS RECEPTEN, SNACK Tags: bakrecepten, kids, kinderen, oerzoet, pepernoten, sinterklaas, spelt, speltmeel, volkoren, zonder geraffineerde suiker

Lees Interacties

Reacties

  1. awboonen zegt

    november 14, 2013 om 9:07 am

    Hoi Linda,

    Waar ik nou al een tijd naar op zoek ben is een recept zonder speculaaskruiden. Om een kruidnootje te maken zoals ze bij de AH of de bakker verkopen. Die zijn veeeel lekkerder dan minispeculaasjes.

    Kan jij aan dat recept komen?

    Groetjes,

    Bjorn

    Beantwoorden
    • Linda zegt

      november 14, 2013 om 9:25 am

      Hi Björn, ik ben juist gek op de speculaas smaak. Je ziet maar weer, smaken verschillen. Ik weet ook niet precies wat er in jouw favorieten pepernoten zitten. Helaas, heb ik dan ook geen ander recept voor je. Groeten, Linda

      Beantwoorden
    • Lilly zegt

      november 18, 2014 om 4:38 pm

      Hai Bjorn

      Ik begrijp wat je bedoelt, die kleine bakkerspepernootjes van de Appie zijn zo lekker!
      Ik heb gezien dat er anijs in zit, mischien eens proberen met een klein beetje speculaaskruiden en anijs?

      Groetjes!

      Beantwoorden
  2. ineke zegt

    december 2, 2013 om 10:46 pm

    ik was op zoek naar recept van pepernoten, maar ik kom steeds uit bij recepten van kruidnoten.. dit zijn ook duidelijk kruidnoten en GEEN pepernoten!!!
    pepernoten zijn zacht en bonkig.. ik weet dat er karnemelk in het recept zit, maar ken het niet meer precies.. waarom toch die verwarring overal met die naam?? een kruidnoot heeft de vorm zoals jij ze maakt en smaakt naar speculaas en een pepernoot is een soort bonkje dat zacht is en naar taaitaai smaakt.

    Beantwoorden
    • Linda zegt

      december 3, 2013 om 9:04 am

      Hi Ineke,

      Ik begrijp je frustratie. Inmiddels weet niemand meer het verschil tussen pepernoten en kruidnoten. Het lastige is dat iedereen kruidnootjes pepernoten noemt. Om die reden heb ik mijn recept ook pepernoten genoemd. Heb jij inmiddels al een goed recept gevonden? Als je googled op “pepernoten en karnemelk” krijg ik allemaal recepten voor pepernoten met een taaitaai structuur. Kijk bijvoorbeeld eens http://www.sint.nl/doe/doe/pepernotenrecept.html Ik hoop dat dit wel is wat je zoekt. Succes ermee. Hartelijke groeten, Linda

      Beantwoorden
  3. Krisztina zegt

    november 20, 2014 om 3:17 pm

    vandaag hebben wij de pepernoten gebakken, de 2 bakplaten waren zo op (door mij, 2 kinderen en 1 vriendje op bezoek opgegeten), het is nog net gelukt om paar stukken apart te zetten voor mijn man dat hij het vanavond nog kan proeven, dus getest en goedgekeurd door het testpanel :- ) ik heb palmsuiker gebruikt, heel lekker, bedankt voor het recept!

    Beantwoorden
    • Linda zegt

      november 21, 2014 om 8:57 am

      Fijn goed om te horen!

      Beantwoorden
  4. Sandra zegt

    november 30, 2014 om 12:53 pm

    Hoi,

    Ik heb nog een vraag over de pepernoten. Je geeft aan dat je ook kokosbloemsuiker kan gebruiken ipv de oerzoet. Blijft de verhouding dan hetzelfde?

    Groetjes sandra

    Beantwoorden
    • Linda zegt

      december 1, 2014 om 9:33 am

      Je kan dezelfde verhouding aanhouden. Groeten, Linda

      Beantwoorden
  5. Karin zegt

    november 29, 2015 om 2:38 pm

    Kan je ook kokosolie gebruiken ipv roomboter?:)

    Beantwoorden
    • Linda zegt

      november 30, 2015 om 2:50 pm

      Ja natuurlijk.

      Beantwoorden
      • Wendy zegt

        oktober 26, 2016 om 8:13 am

        Hoi Linda,

        Blijft de verhouding dan hetzelfde? en geldt dit ook voor de speculaasjes. Onze zoon heeft heel veel allergieën en mag geen boter.

        Hoor graag iets van je.
        Gr. Wendy

        Beantwoorden
        • Linda zegt

          oktober 26, 2016 om 9:55 am

          Ja hoor je kunt dezelfde hoeveelheid aanhouden. Zorg wel dat de olie vloeibaar is. En is je deeg iets te nat, dan meer meel toevoegen. Succes. Linda

          Beantwoorden
  6. Saskia zegt

    november 5, 2016 om 8:23 am

    kun je ook rietsuiker gebruiken. en hoeveel dan?

    Beantwoorden
    • Linda zegt

      november 7, 2016 om 1:55 pm

      Hi Saskia, natuurlijk kun je ook rietsuiker gebruiken. De verhouding is 1:1 dus 100 gram. Gr. Linda

      Beantwoorden
  7. Karin zegt

    november 19, 2016 om 12:04 pm

    Ik heb ze net gemaakt met kokosbloesemsuiker. Ze zijn heerlijk!!!
    Op mijn 1ste bakplaat had ik de bolletjes wat te groot. Die pepernoten zijn echt enorm geworden! De smaak is dan ook wat minder.
    Voor de 2de bakplaat heb ik héle kleine bolletjes gedraaid. Die smaken echt super lekker.
    Deze pepernoten ga ik zeker nog vaker bakken. Dank je voor het recept!

    Beantwoorden
    • Linda zegt

      november 21, 2016 om 9:13 am

      Goed om te horen. Geniet ervan.

      Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Zoeken

Volg lekker eten met Linda

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Twitter
Lekker eten met Linda – ava Welkom! Ik inspireer je graag om makkelijk, bewust en vooral lekker te eten. Mijn doel is om het plezier in de keuken terug te brengen en te laten zien dat gezond eten en lekker koken echt niet zo moeilijk is.

Bietensalade met geitenkaas

bietensalade

Weekmenu 195 makkelijke recepten

Lekker eten met Linda - weekmenu

Bekijk het profiel van Lekker eten met Linda op Pinterest.

Recepten index

Lekker eten met Linda - receptenindex

Meest gelezen

  • Zelf burritos maken met kip Zelf burritos maken zonder pakje en zakje
  • Spaghetti bolognese van Jamie Olvier Spaghetti bolognese van Jamie Oliver
  • verse loempia recepten 3 x spring roll recepten (verse loempia’s)
  • Snelle kip marinade voor een Oosterse maaltijd Snelle kip marinade (oosters) maken
  • Bananenpannenkoeken met slechts 3 ingrediënten Bananenpannenkoeken

Aanmelden nieuwsbrief

Gezonde en lekkere recepten

  • gezonde pannenkoeken recepten 10 gezonde pannenkoeken recepten
  • Chili con carne van Jamie Oliver Chili con carne van Jamie Oliver
  • Stoofpotje met gehakt en groente Stoofpotje met gehakt
  • Snelle pastasaus uit de blender. Binnen 5 minuten is deze basis pastasaus klaar, gemaakt met verse ingrediënten. Kijk snel op de blog voor het recept. Snelle pastasaus uit de blender
  • Kip cashew met broccoli is een Wereldgerecht dat je makkelijk zelf maakt en binnen 30 minuten op tafel staat. Het gerecht is smaakvol en boordevol groente. Kip cashew met broccoli (kip siam)

Instagram

lekkeretenmetlinda

Linda Peek
KIP TANDOORI ~ Voor kip tandoori kun je natuurlijk KIP TANDOORI ~ Voor kip tandoori kun je natuurlijk een pak Knorr Wereldgerechten kopen of zelf maken. Een kant en klaar pak kip tandoori kopen is makkelijk, dat begrijp ik heel goed. Alleen is zelf kip tandoori maken zoveel lekkerder en eigenlijk heel makkelijk. Kijk maar mee, hoe ik dit doe.

De basis voor koken zonder pakjes en zakjes is een goede kruidenkast. Zo maak je makkelijk en snel je eigen kruidenmix. Voor de kip tandoori voeg je een aantal kruiden bij elkaar en vervolgens laat je de kip hierin marineren.

Zet de ingrediënten op je boodschappenlijst en maak dit recept. Sla het recept even op (druk op het vlaggetje rechtsonder), zodat je deze kip tandoori later makkelijk kunt terugvinden en zelf kunt maken.

Trek gekregen in deze makkelijke maaltijd? Check mijn bio voor het recept of https://www.lekkeretenmetlinda.nl/kip-tandoori-met-rijst-en-sperziebonen/

#lekker #lekkerkoken #heerlijketen #winter #winterrecepten #koken #gezondeten #lekkereten #gezin #smullen #watetenwedezeweek #recepten #groenten #makkelijkerecepten #makkelijkemaaltijd #gezonderecepten #recepten #gezondeten #eten #lekkeretenmetlinda #kip #kiptandoori #tandoori #kokenzonderpakjesenzakjes #sperziebonen #wereldgerechten
WEEKMENU ~ Het weekend is begonnen en dat betekent WEEKMENU ~ Het weekend is begonnen en dat betekent een nieuw weekmenu. In grote delen van het land is het vakantie, hier heb ik rekening mee gehouden in de eetplanning. Zo staan er twee eenpansgerechten op het menu, een ovenschotel en een super snel gerecht met noedels.

Van de week start ik met het testen van recepten voor Pasen. Hebben jullie nog verzoekjes? Laat dan een reactie achter, dat vind ik altijd erg leuk!

Swipe naar rechts voor de recepten.  Check de recepten via de directe link in de bio of ga naar https://www.lekkeretenmetlinda.nl/weekmenu-makkelijke-recepten-196/

Vind je het lastig om elke week weer te bedenken wat er op tafel moet komen? Bewaar dit weekmenu dan ter inspiratie. Klik op het icoontje rechts en maak een nieuwe verzameling (Weekmenu)

#weekmenu #mealprep #lekker #lekkerkoken #heerlijketen #winter #winterrecepten #koken #gezondeten #lekkereten #gezin #smullen #watetenwedezeweek #recepten #groenten #makkelijkerecepten #vegetarisch #pasta #stamppot #lunchen #makkelijkemaaltijd #gezonderecepten #recepten #gezondeten #eten #lekkereten #eenpansgerechten #stoofpot #stoofvlees
GEVULD STOKBROOD MET INDONESISCH GEHAKT ~ Waarom h GEVULD STOKBROOD MET INDONESISCH GEHAKT ~ Waarom heb ik nooit eerder gevuld stokbrood met gehakt gemaakt? Na 7 jaar bloggen maak ik nog steeds recepten voor de eerste keer. Zo ook dit fantastisch hapje voor bij de borrel of bij een kom soep. 

Dat ik gek ben op borrelen is geen geheim meer toch? De site staat vol met allerlei makkelijke hapjes. Voor dit borrelhapje heb je naast stokbrood, alleen nog gehakt en kruiden nodig. Je kunt het gehakt kruiden zoals je gewend bent bij een balletje gehakt. Ik koos ervoor om het gehakt op zijn Indonesisch te kruiden met ketjap, chilisaus, sambal, komijn en koriander. De pittige smaak (zonder te heet te zijn) combineert namelijk lekker bij een biertje of een glas witte wijn.

Trek gekregen in dit hapje? Check mijn bio voor het recept of https://www.lekkeretenmetlinda.nl/gevuld-stokbrood-met-gehakt-indonesisch/

#borrel #hapjes #hapje  #borreltijd #borrelplank #borrelen #borrelhapjes #etenendrinken #eten #lekkereten #eetsmakelijk #makkelijkerecepten #recepten #stokbrood #borrelbrood #stuffedbaguette #baguette
PASTA MET TOMATENSAUS, SPINAZIE EN RICOTTA ~ Voor PASTA MET TOMATENSAUS, SPINAZIE EN RICOTTA ~ Voor een pasta maaltijd kun je nooit genoeg inspiratie hebben toch? De combinatie van tomaat, spinazie en zachte ricotta (Italiaanse kaas) is een klassieker in de Italiaanse keuken. Het resultaat is een romige tomatensaus.

De pasta met tomatensaus en spinazie heb ik honderden keren op tafel gezet. Ok, ik zou een beetje kunnen overdrijven maar veel is het wel. Deze recepten maakte ik vaak toen ik nog in loondienst was (toch alweer meer dan 8 jaar geleden….). Het hele gezin smulde ervan en zo hadden we direct een keer vegetarisch gegeten in de week.

Zet de ingrediënten op je boodschappenlijst en maak dit recept. Sla het recept even op (druk op het vlaggetje rechtsonder), zodat je deze vegetarische pasta later makkelijk kunt terugvinden en zelf kunt maken.

Trek gekregen? Je weet het recept te vinden in de bio @lekkeretenmetlinda of check https://www.lekkeretenmetlinda.nl/pasta-met-tomatensaus-spinazie-en-ricotta/

#lekker #lekkerkoken #heerlijketen #winter #winterrecepten #koken #gezondeten #lekkereten #gezin #smullen #watetenwedezeweek #recepten #groenten #makkelijkerecepten #makkelijkemaaltijd #gezonderecepten #recepten #gezondeten #eten #lekkeretenmetlinda #pasta #fussili #spinazie #vegetarisch
Meer laden Volg mij op Instagram
Follow on Bloglovin

mytastenld.com

Copyright © 2021 · Linda op Genesis Framework · WordPress · Log in

Deze website gebruikt cookies ter bevordering van jouw gebruikerservaring.OK Meer info
Privacy & Cookies beleid

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

SAVE & ACCEPT