Soep is een ideaal onderdeel van een uitgebreid diner. Smaakpapillen verhogend en geheel van te voren klaar te maken. Pompoen is één van mijn favoriete groente van het seizoen. Lekker in combinatie met de zoete aardappel en pittig door de currypasta. Zowel pompoen als zoete aardappel zitten bomvol vezels goed voor de verzadiging. En beide groente hebben ook nog de eigenschap dat je bloedsuikerspiegel goed op pijl blijft. Fijn, zo heb je minder zin om “snaaien”.
Vind je soep saai? Zeker niet, de soep pimpen we op met een kruidenolie. Hiermee wordt dit gerechtje net even anders. De amandelen en koriander passen perfect bij de pompoen. Al durf ik de kruidenolie bijna geen recept te noemen. Alle ingrediënten moeten in de staafmixer, even pureren en klaar is de olie.
Schenk de soep in mooie glaasjes of een soepbord om het extra feestelijk te maken.
Wat heb je nodig voor de soep voor 4-6 personen:
- 1 kleine pompoen
- 300 gram zoete aardappel
- 1 eetlepel olie
- 1 flinke theelepel rode curry pasta (of meer naar smaak)
- 1 blikje kokosmelk (400 ml)
- 2 x groentebouillon tablet natriumarm (natuurwinkel)
- 1 eetlepel vissaus (of voeg meer zout toe)
- zout en peper naar smaak
- optioneel: limoensap
Wat heb je nodig voor de kruidenolie:
- flinke hand amandelen, geroosterd en grof gehakt
- handje koriander
- 1 dl zachte neutrale olijfolie
Hoe maak je de soep klaar:
- Snijd de pompoen in parten, verwijder de schil en snijd in grove stukken. Doe dit ook bij de zoete aardappel.
- Verwarm een pan met dikke bodem en olie op middelhoog vuur. Voeg de rode curry pasta toe en bak zachtjes totdat het lekker geurt.
- Voeg de kokosmelk, pompoen en aardappel toe. Doe er vervolgens net zoveel water bij totdat de groenten net onder water staan (maximaal 1 liter) en voeg de bouillonblokjes toe.
- Breng aan de kook en doe de vissaus erbij.
- Check na 10 minuten of alle groente gaar is. Pureer met de staafmixer.
- Naar smaak limoen en zout en peper toevoegen.
Tip: Heb je geen rode curry pasta in huis, dan kan je ook kiezen voor een Spaanse peper.
Tip: Gooi de pompoen pitten niet weg, hiermee kan je een overheerlijke snack maken. Recept volgt snel.
Hoe maak je de kruidenolie klaar:
- Doe de geroosterde amandelen en kruiden in de staafmixer en maal fijn.
- Voeg de olie toe en zet de mixer nog even aan totdat er een kruidenolie ontstaat
- Breng op smaak met klein beetje peper en zout.
- Druppel in elk glaasje soep flink wat olie.
Wil je mijn tips en recepten om stap voor stap gezonder en vooral lekker eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).
Volg mij op Facebook | Twitter | Instagram | Bloglovin’ | Pinterest | Google+
Ik heb de soep gemaakt. En geproefd zonder de kruidenolie. Ik vind dat de kokossmaak wat overheerst. Hoe kan ik dit terugbrengen. Of valt de kokossmaak weg wanneer je de kruidenolie toevoegd?
#letmeknow
HI Stefan, de soep is Aziatisch georiënteerd dus daar hoort de kokosmelk bij. Gebruik anders 200 ml of voeg een blik tomatenblokjes toe. De smaak wordt dan wel anders. Succes.