Nog geen beoordelingen

Labne met za’atar

Ken je dat, dat je een gerecht weken achter elkaar blijft eten? Om vervolgens over te gaan op het volgende recept? Ik heb dit met labne, een hartige yoghurt snack uit het Midden-Oosten. Echt, ik wil jullie aanraden om het zelf eens te maken. Het is zo simpel: (bij voorkeur) Turkse yoghurt laten uitlekken met een snuf zout en vervolgens allerlei verse kruiden, noten en smaakmakers aan toevoegen. Vandaag een bijzondere variant: labne met za’atar.

Misschien heb je nog nooit van za’atar gehoord. Ik kende dit kruid van naam maar had dit nog nooit geproefd. Tot ik bij de boekpresentatie was van Uit Pauline’s Keuken en een potje van Souq kreeg in de goed gevulde goodybag zat. Sindsdien ben ik verslaafd. Het is een kruidenmengsel uit het Midden-Oosten met sesamzaad, sumuc (gedroogde besjes), tijm en oregano. De smaak wordt omschrijving tussen een kruising van tijm en oregano tegelijk.

labne met zaatar

De za’atar vermeng je met olijfolie en smaakt zalig bij brood. Ook is het een fijne marinade voor kip of vlees, voor over de hummus of bij geroosterde groente. Je kunt het toevoegen aan een dressing en natuurlijk in de labne. Tegenwoordig kun je za’atar gewoon in de supermarkt kopen van het Euroma Original Spices of bestellen bij Souq.

labne met zaatar

Labne met za’atar

Ingrediënten

1 portie
  • 250 ml Turkse yoghurt
  • snufje grof zeezout
  • 2 eetlepels Za’atar of meer naar smaak
  • goede olijfolie
  • extra nodig: vergiet en schone theedoek of kaasdoek

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Leg een schone theedoek in een vergiet. Schep de yoghurt erin en roer het zeezout erdoor. Dek eventueel af met een bord, zodat het vocht eruit lekt. Zet minimaal 4 uur weg in de koelkast.
  • Schep de labne op een platte schaal. Trek ronde figuren met een vork. Strooi het kruidenmengsel erover en besprenkel met olijfolie.

Linda’s Tips

  • Tip: maak snelle labne door het uitlekken achterwege te halen. De labne is op die manier wat lichter en frisser.
  • Tip: spoel de theedoek van te voren nog even uit om zo eventuele wasmiddelresten te verwijderen.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.