Oh lieve mensen, dit is mij toch een lekker toetje: een raw chocolade taartje. Ik ben helemaal niet van de raw food beweging. Het lijkt mij vreselijk om nooit meer warm eten of een kop thee te mogen drinken. Alleen voor dit raw chocolade toetje maak ik een uitzondering. Nou eigenlijk voor alle raw food zoetigheden.
Op Bali zie je overal zoete snacks die worden gemaakt met dit principe. Dit houdt eigenlijk in dat de snacks vrij zijn van meel, boter, room en suiker. In plaats daarvan wordt er onder andere gewerkt met dadels, noten, kokosolie, fruit, zaden etc. Eigenlijk allemaal pure ingrediënten en er komt geen vuur bij aan de pas.
Dit chocolade taartje werd tijdens de retraite geserveerd en direct uitgeroepen tot het winnende dessert door alle deelnemers. Natuurlijk kon ik het niet laten om het recept te vragen. En het is zo simpel.
De bodem bestaat uit havermout met kokos. De kokosolie en honing zorgt voor binding van de twee droge ingrediënten. De topping is een “chocolademousse” van avocado en rauwe cacao. Met een beetje honing, kokosolie en vergeet het snufje zout niet. Dit haalt de smaak van de chocolade helemaal op. De havermout proef je eigenlijk niet. Het is met name de smaak van chocolade en kokos. Zalig!
Raw chocolade taartje
Ingrediënten
- 30 gram havermout
- 15 gram kokos rasp
- 1 eetlepel kokosolie (extra virgine)
- 1 eetlepel honing
Topping
- 1 rijpe avocado
- 2 flinke eetlepels rauwe cacao
- 1 theelepel kokosolie extra virgine
- 2 theelepels honing
- snufje zout
Extra nodig
- Bakpapier
- 12 cm taartvorm (Xenos)
Hoe maak je dit raw chocolade taartje
- Maal de havermout, kokos, kokosolie (vloeibaar) en honing tot een soort grof zand in de keukenmachine of hakmolen van de staafmixer.
- Bekleed de bakvorm met bakpapier en stort de inhoud van de keukenmachine erop. Verdeel over de vorm en druk aan met de bolle kant van een lepel.
- Pureer de avocado, rauwe cacao, kokosolie (vloeibaar), honing en snufje zout tot een homogene massa. Proef of de “chocolademousse” goed op smaak is. Voeg eventueel een beetje extra cacao toe of honing voor een zoetje. Stort de mousse op de bodem en zet in de koelkast. Laat minimaal 2 uur opstijven.
Linda’s Tips
- Tip: heb je geen kleine taartvorm, dan kun je ook koekvormpjes als basis gebruiken.
- Tip: gek op chocolade? Dan vind je deze chocolademousse vast ook te gek.