Oh lieve mensen, dit is mij toch een lekker toetje: een raw chocolade taartje. Ik ben helemaal niet van de raw food beweging. Het lijkt mij vreselijk om nooit meer warm eten of een kop thee te mogen drinken. Alleen voor dit raw chocolade toetje maak ik een uitzondering. Nou eigenlijk voor alle raw food zoetigheden.
Op Bali zie je overal zoete snacks die worden gemaakt met dit principe. Dit houdt eigenlijk in dat de snacks vrij zijn van meel, boter, room en suiker. In plaats daarvan wordt er onder andere gewerkt met dadels, noten, kokosolie, fruit, zaden etc. Eigenlijk allemaal pure ingrediënten en er komt geen vuur bij aan de pas.
Dit chocolade taartje werd tijdens de retraite geserveerd en direct uitgeroepen tot het winnende dessert door alle deelnemers. Natuurlijk kon ik het niet laten om het recept te vragen. En het is zo simpel.
De bodem bestaat uit havermout met kokos. De kokosolie en honing zorgt voor binding van de twee droge ingrediënten. De topping is een “chocolademousse” van avocado en rauwe cacao. Met een beetje honing, kokosolie en vergeet het snufje zout niet. Dit haalt de smaak van de chocolade helemaal op. De havermout proef je eigenlijk niet. Het is met name de smaak van chocolade en kokos. Zalig!
Wat heb je nodig voor 4 personen:
Bodem
- 30 gram havermout
- 15 gram kokos rasp
- 1 eetlepel kokosolie extra virgine
- 1 eetlepel honing
Topping
- 1 rijpe avocado
- 2 flinke eetlepels rauwe cacao
- 1 theelepel kokosolie extra virgine
- 2 theelepels honing
- snufje zout
Extra nodig: extra nodig: bakpapier + 12 cm taartvorm (xenos)
Hoe maak je het klaar:
- Maal de havermout, kokos, kokosolie (vloeibaar) en honing tot een soort grof zand in de keukenmachine of hakmolen van de staafmixer.
- Bekleed de bakvorm met bakpapier en stort de inhoud van de keukenmachine erop. Verdeel over de vorm en druk aan met de bolle kant van een lepel.
- Pureer de avocado, rauwe cacao, kokosolie (vloeibaar), honing en snufje zout tot een homogene massa. Proef of de “chocolademousse” goed op smaak is. Voeg eventueel een beetje extra cacao toe of honing voor een zoetje. Stort de mousse op de bodem en zet in de koelkast. Laat minimaal 2 uur opstijven.
Tip: heb je geen kleine taartvorm, dan kun je ook koekvormpjes als basis gebruiken.
Tip: gek op chocolade? Dan vind je deze chocolademousse vast ook te gek.
Wil je mijn tips en recepten om stap voor stap gezonder en vooral lekker eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).
Volg mij op Facebook | Twitter | Instagram | Bloglovin’ | Pinterest | Google+
Rauwe cacao, hoe herken ik dat in een winkel?
Kijk even bij de natuurvoeding. Daar staat het waarschijnlijk tussen en check de omschrijving van het product. Ik koop die van mij van het merk Smaakt.
Oh, wat jammer, ik vind avocado met cacao zo vies 🙁
Het zag er zo lekker uit. Maar de bodem is wel iets om te onthouden, dat vind ik dan weer top.
Kun je ‘m ook een dag van tevoren maken? Of misschien in te vriezen?
Hi Marian,
Ik zou het taartje niet zo snel invriezen, want dat doe ik normaal met avocado ook niet. En of het lekker is om de taart een dag van te voren te maken, weet ik niet. Je kunt al wel de bodem geheel voorbereiden. Dan hoef je alleen nog maar de chocolade laag te maken. Gr Linda
Hoelang kan je m bewaren in de koelkast?
Hi Doris, het is echt een klein taartje en ik zou deze taart net zo behandelen als elke andere taart. Eet deze binnen 2 dagen op.
Wat bedoel je met “kokos” voor de bodem? Is het kokosrasp, kokospoeder of echte stukken kokosnoot?
Hi Ineke, ik bedoel inderdaad kokos rasp. Ik heb dit nu aangepast. Gr. Linda
Ik ken dit totaal niet in de Indonesische of Balinese keuken, maar ga hem wel proberen. Zeker omdat het allemaal ingrediënten zijn die we allemaal mogen hebben. ???
HI Jessica,
Als je tegenwoordig naar Bali gaat, val je over dit soort recepten. Op elke straathoek worden raw, vegan, etc snacks verkocht. Echt heerlijk!