Nog geen beoordelingen

Knolselderijpuree met bundelzwammen

Bij de biefstuk met parmaham en saliejus serveer ik een knolselderijpuree met bundelzwammen. Op dit moment zit ik een puree fase. Ongemerkt heb ik het ene na het andere puree recept online gezet.

Groente zijn vaak een ondergeschoven kindje tijdens het kerstdiner. Jammer, wat juist ook groente hebben zoveel smaak. Deze knolselderij heeft een aromatisch en iets wat zoete smaak. Juist bij kinderen ook favoriet. Met de gebakken bundelzwammen erover maak je er een echte eyecatcher van. Dit bijgerecht is zalig bij het hoofdgerecht van het kerstmenu de biefstuk maar past trouwens ook heel goed bij lamsrack.

knolselderijpuree

De bundelzwammen vind ik er prachtig uitzien. Het oog wil ook wat deze feestdagen. Van die mooie lange stelen met kleine hoedjes erop. Deze champignonsoort heb ik gewoon in de supermarkt gevonden. Raak niet in de stress als je deze niet kunt vinden. Een paddenstoelenmix is ook prima.

Van een leeg tomatenpuree blikje kun je een “portioneerring” maken. Op die manier presenteer je de knolselderijpuree net even feestelijker.

knolselderijpuree recept

Knolselderijpuree met bundelzwammen

Ingrediënten

4 personen
  • 1 knolselderij
  • 100 gram bundelzwammen of paddenstoelen mix
  • scheutje plantaardige melk
  • 15 gram boter
  • snufje zout
  • 1 eetlepel olijfolie
  • extra nodig: blikje tomatenpuree

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Halveer de knolselderij en schil voorzichtig de schil eraf. Snijd beide helften in gelijke stukken van 2 bij 2 cm en maak goed schoon.
  • Kook 12 minuten in een klein laagje water. Giet af en laat droog stomen.
  • Verwijder de stronk van de zwammen en borstel voorzichtig schoon of gebruik een stukje keukenpapier. Verwarm een kleine koekenpan met olijfolie en bak op middelhoog vuur in een paar minuten bruin.
  • Pureer de knolselderij met de staafmixer (keukenmachine of blender) tot een gladde massa. Voeg een scheutje melk en boter toe. Breng op smaak met een klein snufje zout.
  • Serveer eventueel in een bakring. Een kleine bakring maak je zelf door de onder- en bovenzijde van een blikje tomatenpuree te verwijderen. Spoel goed af onder de kraan om alle tomatenpuree restjes te verwijderen. Zet de “bakring” op een bord. Vul met de knolselderij puree en strooi de bundelzwammen erover. Serveer met de biefstuk met parmham en saliejus.

Linda’s Tips

  • Tip: mocht je geen bundelzwammen kunnen vinden, maak dan gebruik van een bijzondere paddenstoelen mix die nu veel te krijgen zijn of gewoon kastanje champignons. Liever geen standaard witte champignons, die smaken niet zo bijzonder naar mijn mening.
  • Tip: de knolselderijpuree kun je in zijn geheel voorbereiden en later verwarmen. Maak de puree. Zet in een ingevette ovenschaal 20 – 25 minuten afgedekt met aluminium folie in de oven op 180 graden. De bundelzwammen maak je van te voren schoon. Bak ter plekke, dit kost je maar een minuut of 3.
biefstuk in parmaham met knolselderijpuree

Snuffel gerust nog even verder rond voor meer makkelijke en lekkere kerstinspiratie.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.