Nog geen beoordelingen

Gekleurde aardappelen uit de oven

Naar mooie plaatjes kijken is één van mijn hobby’s en meer dan dat. Ik gebruik ook veel om meer verstand te krijgen van food fotografie én recept inspiratie. Koken lukt inmiddels wel. Alleen willen jullie natuurlijk ook graag dat de gerechten er lekker uit zien. Mijn blog heet niet voor niks “Lekker eten met Linda”.

Zo vond ik op Pinterest deze “crush hot potatoes” oftewel aardappelen uit de oven. Met een stamppot stamper druk je een raster in de aardappelen, waardoor ze net even anders uitzien. In mijn dagelijkse leven, besteed ik niet veel tijd aan styling van een gerecht. Met kerst of tijdens een dinertje vind ik dit altijd wel zo leuk om te doen. Het oog wil nu eenmaal ook wat.

aardappelen uit de oven

Tegenwoordig kun je naast de standaard aardappelen ook rode en paarse aardappelen kopen. Zeker deze periode zijn er van alledaagse producten bijzondere uitvoeringen in omloop. Persoonlijk val ik helemaal voor die paarse en rode aardappel. Met name die paarse variant ziet er gebakken trouwens ook prachtig uit. Deze kleurrijke aardappel mix (zak van 1,5 kilo) kocht ik bij de Albert Heijn.

Zo tover je met een bekend en standaard ingrediënt (de aardappel), net even iets anders op tafel.

aardappelen uit de oven

Gekleurde aardappelen uit de oven

Ingrediënten

Aantal personen4 personen
 • 8 aardappelen liefst rond en van dezelfde grootte ah aardappelen
 • goede olijfolie
 • 1 eetlepel grof gehakte rozemarijn naalden
 • snufje zout
 • 3 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

 • Borstel de aardappelen schoon (met een groen schuursponsje).
 • Zet een pan water op en kook de aardappelen met schil 7 minuten. Prik erin met een vork, de aardappelen mogen net gaar zijn. Giet af en laat droog stomen.
 • Verwarm de oven voor op 220 graden.
 • Druk voorzichtig met een aardappelstamper op de aardappel, draai de stamper 90 graden en druk vervolgens nogmaals zodat er een raster zichtbaar is.
 • Giet een beetje olijfolie over elke aardappel. Strooi met de rozemarijn en een snufje zout.
 • Zet 25 – 30 minuten in de oven. Controleer met een vork of de aardappels gaar zijn. Bestrooi met Parmezaanse kaas als ze uit de oven komen.

Linda’s Tips

 • Tip: zie je het raster in de aardappelen uit de oven niet zo zitten? Snijd de aardappelen (inclusief schil) in even dikke parten. Kook maximaal 5 minuten, sla stap 4 over en begin direct met de olijfolie, rozemarijn en snufje zout en zet 20-25 minuten in de oven en strooi de kaas erover. Decoreer eventueel met 2 takjes verse rozemarijn. Een ander top aardappel recept zijn deze krieltjes uit de oven.
 • Tip: een beetje fijn gesneden knoflook bij stap 5 is ook erg smakelijk!
aardappelen uit de oven

Kerstmenu suggestie

Amuse avocado met zalm

***

Zalm met pesto uit de oven

Aardappelen uit de oven

***

Gegrild fruit met aardbeienroom

***

Snuffel gerust nog even verder rond voor meer makkelijke en lekkere kerstinspiratie.

Instagram

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.