Een paar weken geleden stond mijn buurvrouw op de stoep met een enorme lading stoofperen uit eigen tuin. Wat een feest zeg. Wij hebben ons er gek aan gegeten. De komende tijd kunnen jullie hier dan ook meer stoofperen recepten verwachten.
Traditioneel worden stoofperen vaak met wijn of port of suiker gemaakt. Deze stoofperen zonder alcohol en suiker zijn kindvriendelijk. Je zou er zelfs voor kunnen kiezen om het donkere bessensap achterwege te laten. Alleen verwacht ik dan wel dat de stoofpeertjes niet zoet genoeg zijn en je uiteindelijk nog suiker nodig hebt. Daarbij geeft het bessensap net als wijn juist zo’n mooie dieppaarse kleur aan de peertjes.
Nu heb ik al een stoofperen recept online staan. Maar ja, er zijn meer wegen die naar Rome leiden. Voor mij is dit recept praktischer. Vroeger had ik altijd biologische diksap in huis, maar dat is natuurlijk niet meer “cool” (lees diksap is voor kleine kinderen). Een flesje donkere bessensap doet zijn werk goed.
Ik was in ieder geval erg blij met het resultaat en moest de kinderen tegenhouden om alles niet in 1x op te eten. Dit is mij gelukt en binnenkort zien jullie dit terug op de blog. Ik heb nog een paar fijne recepten met stoofperen zonder alcohol voor jullie klaar staan.
Stoofperen zonder alcohol en suiker maken
- +/- 1 kilo stoofperen Gieser Wildeman
- 330 ml donkere bessen sap (Zonnatura of Appelsientje)
- 2 kaneelstokjes
- 4 kruidnagels
- citroenschil
Hoe maak je de stoofperen zonder alcohol en suiker?
- Schil de stoofperen in zijn geheel. Bij de Gieser Wildeman kun je het klokhuis laten zitten. Verwijder wel het harde onderkantje.
- Zet een pan met dikke bodem op het vuur. Zet de peren op de bodem van de pan. Vul met het bessen sap, de kaneelstokjes, kruidnagels en citroenschillen. Voeg net zoveel water toe, zodat de peertjes bijna helemaal onder water staan.
- Breng aan de kook. Laat vervolgens ongeveer 2 uur pruttelen op een zacht vuurtje. Zet de deksel op de pan, anders kookt het vocht in. Wij houden van lekkere zachte stoofperen. Je kunt de kooktijd gerust verkorten als je meer van stoofpeertjes met een bite houdt.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Wil je dit recept opslaan, zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.
Nieuwsbrief – Wil je mijn tips en recepten om makkelijk, bewust en vooral lekker te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Ze staan op het vuur.. ben benieuwd.