Met dit fantastische hapje scoor je gegarandeerd tijdens een etentje. Mijn gasten “smeken” altijd om het recept van deze Italiaanse amuse: vlag in een glaasje. De combinatie van zelfgemaakte pesto, een laagje zachte witte kaas en zoete tomaatjes on top, is zo puur en smaakvol. Ook nog eens een gerecht dat je geheel van te voren kunt voorbereiden.
De eerst keer dat ik deze Italiaanse amuse at, was ik direct verkocht. Mijn lieve collega foodblogger Francesca Kookt, serveerde dit tijdens een diner voor haar vriendin in Restaurant Vrienden. Wij houden allebei van lekker eten en koken en er was dan ook direct een klik. Inmiddels zijn we culi vriendinnen en werken wij samen.
Het recept van Francesca heeft eigenlijk geen aanpassingen nodig. Alleen kon ik het niet laten om 2 kleine wijzigingen door te voeren. De hoeveelheid pesto heb ik verhoogd. Ik vind die smaak zo lekker en wil dit graag bij elk hapje proeven. Maak de pesto ook zelf, je wilt hierna NOOIT meer anders. Er is niks ingewikkelds aan. De staafmixer /keukenmachine doet al het werk. Bij Francesca wordt de witte laag gevormd door mozzarella met slagroom. Errgg lekker kan ik je vertellen. Ik heb dit vervanger door een lichtere en minder vette kaas: hüttenkäse. Je zou hiervoor ook ricotta kunnen gebruiken.
Italiaanse amuse: vlag in een glaasje
Recept voor 4-6 personen:
- 15 gr verse basilicum + nog wat kleine blaadjes voor de garnering
- 1 teentje knoflook
- 25 gram pijnboompitten
- 25 gram geraspte Parmezaanse kaas
- 1 bakje hüttenkäse (200 gram)
- 4 pomodori tomaten
- 1 sjalotje
- olijfolie extra vergine
- olijfolie om in te bakken
- versgemalen zwarte peper
- zeezout
- extra nodig: 4 – 6 glaasje doorsnede maximaal 6 cm
Stappen om het Italiaanse amuse vlag in een glaasje te maken:
Stap 1. Pesto
- Doe de basilicum, knoflook, pijnboompitten en geraspte Parmezaanse kaas in de keukenmachine en maal dit fijn.
- Voeg daarna al roerend circa 4 eetlepels olijfolie extra vergine toe.
- Breng op smaak met zout en peper.
Stap 2. Hüttenkäse
- Breng de Hüttenkäse op smaak met zout, peper en een klein beetje olijfolie extra virgine.
Stap 3. Pomodori saus
- Breng een pan water aan de kook. Kruis de tomaten aan de onderkant in. Dompel onder in het kokend heet water. Spoel ze vervolgens af met koud water. Dit is om ervoor te zorgen dat ze niet doorgaren en de schil nog makkelijker loslaat. Vervolgens ontvel je de tomaten. Verwijder de zaadjes van de tomaat en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.
- Snipper het sjalotje fijn. Verhit wat olie in een pan en bak hierin zachtjes de sjalot. Voeg daarna de blokjes tomaat toe en laat het geheel circa 10 minuten zachtjes bakken totdat de tomaat mooi zacht is geworden.
- Breng op smaak (indien nodig) met een beetje zout. Laat de saus afkoelen.
Stap 4. Amuse glaasjes vullen
Neem 4-6 mooie glaasjes voor een amuse. Zorg ook dat ze van glas zijn, anders zie je de 3 lagen niet. Mijn glaasjes komen bij de Xenos vandaan. Je zou ook hele kleine weckpotjes kunnen gebruiken.
- Doe onderin het glaasje een bodem pesto. Maak een 2e laag door de hüttenkäse erop te scheppen. Bovenop komt een laagje van de tomatensaus. Strooi hier een beetje versgemalen zwarte peper over en garneer met een blaadje basilicum of geknipte bieslook.
Tip: Stap 1 tot en met 3 kun je allemaal voorbereiden, zelfs al een dag van te voren. Mijn advies is om stap 4 te doen als de gasten er zijn.
Tip: Voor de vis liefhebbers, kijk hier voor een amuse met avocado en zalm.
Bewaar dit kerst recept op Pinterest
Wil je dit recept opslaan zodat je het terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.
Snuffel gerust nog even verder rond voor meer makkelijke en lekkere kerstrecepten.
Nieuwsbrief – Wil je mijn tips en recepten om makkelijk, bewust en vooral lekker te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Het blijft een heerlijk recept 😉 En erg leuk je aanpassing met de Hüttenkäse!
Hai Francesca, ja niet alleen super lekker maar ook lust voor het oog. Dank dat ik deze mocht aanpassen à la Linda. Groeten, Lin
Nu ben ik ook wel heel benieuwd welk ingrediënt er in het originele recept werd gebruikt (ipv hüttenkäse)!
Hi Claudia, in het originele recept zit mozzarella en slagroom. Toevallig heeft een van mijn volgers mijn versie dit weekend gemaakt. Iedereen vond het verrukkelijk, al reageerden men vreemd dat er hüttenkäse in zat. Dit hadden ze absoluut niet verwacht. Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt. Groeten, Linda
Wat een COOL recept! Ik ga dit zeker proberen… wordt vervolgd
Hai Inge, zeker doen wat het is een topper op tafel. Enne, je kan alles van te voren klaar zetten, wel zo handig. Groeten, Linda
Linda, heb je ook het recept met de mozzarella en slagroom ipv hüttenkäse?
Hi Flip, een link naar het originele recept stond al in mijn blog. Bij deze een rechtstreekse link. http://www.francescakookt.nl/italiaans-menu-amuse-1-italiaanse-vlag-in-een-glaasje/ Toevallig heeft dit weekend een van mijn volgers mijn recept gemaakt. Ze vonden het verrukkelijk en stonden waren verbaasd dat er hüttenkäse inzat. Kortom, probeer het recept van mij of Francesca eens uit. Ik hoor het graag. Groeten, Linda
Hoi Linda, ik heb deze amuse met kerst en oudjaar gemaakt. Heerlijk vond iedereen het 🙂 Zelfs de allergrootste mozzarella fan van ons gezin, had niet door dat er huttekase in zat. Ik ga hem zeker vaker maken. Top!
Oh Jiska, wat goed om te horen. Wat niet weet, wat niet deert zeggen ze toch altijd? Ik hoop dat je het nog vaker zult maken. Groeten, Linda
Ha Linda!
Ga de “vlag in het glaasje maken”, voor 16 personen.
Wat gebeurt er als ik de glaasjes langer dan vier uur van te voren vul?
Groet, Mary
Oh Mary, ik zou het niet de dag van te voren klaarmaken, maar een uur of 5/6 is prima hoor. Wat belangrijk is, zorg dat je niet te wijde glaasjes hebt. Anders heb je te weinig ingrediënten. Succes en stuur je mij een foto?
Net gemaakt en straks mijn vrienden het laten proeven, ben benieuwd naar hun reactie
Dit ga ik morgenavond proberen met de familie!!
Afgelopen vrijdag heb ik de Italiaanse vlag gemaakt; wat ziet het er prachtig uit!
Je kunt het in alle rust van te voren klaarmaken en iedereen vond het vurrukkulluk !
Ik blijf je volgen vanaf nu.
Hi Boudien, leuk om te horen. Gr. Linda
Dit is een heerlijke amuse; ziet er niet alleen heel leuk uit maar smaakt ook heerlijk .Vooral als je, met een lange lepel, de lagen met elkaar verbindt.
Ik ben blij met dit recept, ook de aardbeien-mascarpone taart was heerlijk.
nu nog de tomatensaus maken.
Dank.
gemaakt voor de communie
Leuk en succes? Gr. Linda
waar kan je pomodori tomaatjes kopen?
Deze kerst gemaakt voor 18 man. Ipv huttenkase heb ik cremefraishe gebruikt met wat kruiden. ( ik heb gezinsleden die geen huttenkase lusten..😉) viel erg goed in de smaak.
Heerlijk dank je wel voor de leuke reactie.
Hallo Linda,
Zou ik van dit gerechtje een voorgerecht kunnen maken? Bijv. door het op een bord te zetten met nog wat anders erbij? Zoja wat zou er goed bij passen?
Mvg, Joyce
Hi Joyce, ik vind het een beetje lastig. Dit hapje zit al zo bomvol smaken, dat ik bang ben dat een andere smaak er bij in het niet valt. Misschien is een simpele rucola salade met tomaatjes en Parmezaan vlokken een goed idee. Gr. Linda