3.8 uit 88 beoordelingen
bereiding 30 minuten

Italiaanse amuse in een glaasje

Italiaanse amuse! Met dit fantastische hapje scoor je gegarandeerd tijdens een etentje. Mijn gasten “smeken” altijd om het recept van deze Italiaanse amuse in een glaasje. De combinatie van zelfgemaakte pesto, een laagje zachte witte kaas en zoete tomaatjes on top, is zo puur en smaakvol. Ook nog eens een Italiaans voorgerecht dat je geheel van te voren kunt voorbereiden.

Italiaanse amuse in een glaasje

De eerst keer dat ik deze Italiaanse amuse at, was ik direct verkocht. Mijn lieve collega foodblogger Francesca Kookt, serveerde dit tijdens een diner voor haar vriendin in Restaurant Vrienden. Wij houden allebei van lekker eten en koken en er was dan ook direct een klik. Inmiddels zijn we culi vriendinnen en werken wij samen.

Italiaanse amuse

Het recept van Francesca heeft eigenlijk geen aanpassingen nodig. Alleen kon ik het niet laten om 2 kleine wijzigingen door te voeren. De hoeveelheid pesto heb ik verhoogd. Ik vind die smaak zo lekker en wil dit graag bij elk hapje proeven. Maak de pesto ook zelf, je wilt hierna NOOIT meer anders. Er is niks ingewikkelds aan. De staafmixer /keukenmachine doet al het werk. Bij Francesca wordt de witte laag gevormd door mozzarella met slagroom. Errgg lekker kan ik je vertellen. Ik heb dit vervanger door een lichtere en minder vette kaas: hüttenkäse. Je zou hiervoor ook ricotta kunnen gebruiken.

Italiaanse amuse, Italiaans voorgerecht

Italiaanse amuse in een glaasje

Ingrediënten

4 personen
  • 15 gram verse basilicum + nog wat kleine blaadjes voor de garnering
  • 1 teentje knoflook
  • 25 gram pijnboompitten
  • 25 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 hüttenkäse 200 gram
  • 4 pomodori tomaten
  • 1 sjalotje
  • olijfolie extra vergine
  • olijfolie om in te bakken
  • versgemalen zwarte peper
  • zeezout

Extra nodig

  • extra nodig: 4 glaasjes doorsnede maximaal 6 cm

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Hoe maak je een Italiaanse amuse in een glaasje?

Stap 1. Pesto

  • Doe de basilicum, knoflook, pijnboompitten en geraspte Parmezaanse kaas in de keukenmachine en maal dit fijn.
  • Voeg daarna al roerend circa 4 eetlepels olijfolie extra vergine toe.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Stap 2. Hüttenkäse

  • Breng de Hüttenkäse op smaak met zout, peper en een klein beetje olijfolie extra virgine.

Stap 3. Pomodori saus

  • Breng een pan water aan de kook. Kruis de tomaten aan de onderkant in. Dompel onder in het kokend heet water. Spoel ze vervolgens af met koud water. Dit is om ervoor te zorgen dat ze niet doorgaren en de schil nog makkelijker loslaat. Vervolgens ontvel je de tomaten. Verwijder de zaadjes van de tomaat en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.
  • Snipper het sjalotje fijn. Verhit wat olie in een pan en bak hierin zachtjes de sjalot. Voeg daarna de blokjes tomaat toe en laat het geheel circa 10 minuten zachtjes bakken totdat de tomaat mooi zacht is geworden.
  • Breng op smaak (indien nodig) met een beetje zout. Laat de saus afkoelen.

Stap 4. Amuse glaasjes vullen

  • Neem 4 mooie glaasjes voor een amuse. Zorg ook dat ze van glas zijn, anders zie je de 3 lagen niet. Mijn glaasjes komen bij de Xenos vandaan. Je zou ook hele kleine weckpotjes kunnen gebruiken.
  • Doe onderin het glaasje een bodem pesto. Maak een 2e laag door de hüttenkäse erop te scheppen. Bovenop komt een laagje van de tomatensaus. Strooi hier een beetje versgemalen zwarte peper over en garneer met een blaadje basilicum of geknipte bieslook.
  • Bekijk hier nog meer kerstdiner recepten.

Linda’s Tips

  • Tip: stap 1 tot en met 3 kun je allemaal voorbereiden, zelfs al een dag van te voren. Mijn advies is om stap 4 te doen als de gasten er zijn.
  • Tip: voor de vis liefhebbers, kijk hier voor een smakelijke amuse met Hollandse garnalen.

Nog meer kerstinspiratie?

Op zoek naar meer kerstinspiratie? Bekijk hier alle makkelijke kerstrecepten van feestelijke voorgerechten tot een spetterend dessert.

Recepten bewaren op Pinterest!

Bewaar mijn recepten op Pinterest, zodat je deze makkelijk en snel terug kunt vinden. Pin onderstaande afbeelding en bewaar deze op één van je Pinterest borden.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.