4.2 uit 9 beoordelingen
bereiding 30 minuten

Zelf nasi goreng maken (zonder pakje en zakje)

Van de drie thema’s van de #feelgoodboost is het onderwerp koken zonder pakje en zakje mijn favoriet. Ik heb zelf jaren met kant en klare verpakkingen gekookt. Ik dacht goed bezig te zijn door er verse groente aan toe te voegen en de “groentetip” te volgen. Inmiddels weet ik wel beter. Nu ben ik zover dat ik de zakjes en pakjes niet eens meer lekker vind. Zelf maken is echt honderd keer beter van smaak. Zelf nasi goreng maken is hier een goed voorbeeld van. Zo’n kruiden zakje is zo zout, dat overheerst het hele gerecht.

Nasi goreng maken

Voor zelf nasi goreng maken bestaan heel veel verschillende recepten. De een gebruikt trassi (garnalenpasta), de ander voegt er laos aan toe of sambal oelek. Deze nasi goreng is een basis recept met Oosterse kruiden die je standaard op voorraad zou “moeten” hebben. Waarom “moeten”? Ik zal het je uitleggen.

Een veelgehoorde opmerking in mijn omgeving is: “ik moet zoveel ingrediënten of kruiden kopen voor een recept“. Een kant en klaar zakje kopen is dan lekker makkelijk omdat je direct klaar bent. Dat begrijp ik ook wel, dat begrijp ik heel goed zelfs.

zelf nasi goreng maken

Alleen als je graag met minder zakjes en pakjes wilt koken, is de kruiden in huis halen de enige oplossing. Nu hoef je echt niet direct 20 soorten kruiden op voorraad te zetten. Zoals ik gisteren ook schreef bij de noedels met groente en kip, start met één recept om deze je eigen te maken zonder pakje en zakje. En je zult zien, als je de kruiden eenmaal in huis hebt, de kruiden ook vaker zult gebruiken. In mijn recepten gebruik ik vaak koriander, komijn, kurkuma en gember, dus je koopt de kruiden niet alleen voor dit recept.

Nasi Goreng is in de basis een gebakken rijst met groente. Je kunt er nog saté bij maken of op het einde hamreepjes mee wokken. Enne, ik ben dol op zoute sojasaus. Ik giet hiervan nog een scheutje over de nasi bij het serveren. Yum!

Zelf nasi goreng maken zonder pakjes en zakjes. Een lekker Indonesisch recept met ham. Maak er ook zelfgemaakte saté bij en pindasaus. en zoveel lekkerder. Vervang de ham gerust door kip. In het recept leg ik je dit uit. #zonderpakjesenzakjes #nasigorengreceptzelf pindasaus maken

Zelf nasi goreng maken

Ingrediënten

4 personen
  • 250 gram zilvervlies rijst
  • 2 uien
  • 1 – 2 teentjes knoflook
  • 2 preien
  • 1 rode paprika
  • 200 gram witte kool of taugé
  • 2 eetlepels olie
  • 2 theelepels koriander
  • 1 theelepel kurkuma geelwortel
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel gember

Voor erbij

  • 150 gram hamreepjes
  • 2 eieren
  • kroepoek
  • komkommer
  • sojasaus
  • sambal oelek voor pit

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Hoe maak je nasi goreng?

  • Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing. Het wokken is makkelijker als je de rijst eerder op de dag of de dag ervoor al gekookt hebt, maar het hoeft niet. Ik kook de rijst altijd in een rijstkoker. Zo is de korrel goed droog en direct klaar voor gebruik.
  • Snij de uien in stukjes, hak de knoflook fijn. Verwijder de onderkant van de prei en het buitenste blad. Snijd doormidden en was beide helften onder stromend water. Snijd de prei in ringetjes. Was en snijd de paprika in stukjes en snijd de kool fijn.
  • Verwarm een grote koekenpan of wok met olie en bak hierin de ui en knoflook op middelhoog vuur. Voeg de koriander, kurkuma, komijn en gember toe en bak een minuutje mee. Voeg dan de prei toe en de paprika. Na 3 minuten begint de prei te slinken voeg dan de kool, de gekookte rijst en eventueel de hamreepjes toe. Roer alles goed door elkaar en verwarm een paar minuutjes.
  • Ondertussen verwarm je een kleine koekenpan met een beetje olie en klop de eieren los. Bak een omelet. Haal uit de pan en snijd in reepjes.
  • Serveer de nasi goreng met de omelet, kroepoek en komkommer. Lekker met een scheutje soja en sambal oelek voor meer pit.

Linda’s Tips

  • Tip: neem je liever kip in plaats van ham bij dit gerecht? Marineer 200 gram kip in 2 eetlepels sojasaus, 1 eetlepel ketjap manis, 1/2 theelepel knoflook poeder en een snuf chilipeper. Even laten intrekken en meebakken met de groente.
  • Tip: de groente in dit recept tellen niet zo nauw. Verwerk gerust nog een restje courgette of wortel.
Zelf nasi goreng maken zonder pakjes en zakjes. Lekker met kroepoek, omelet en komkommer. Vervang de ham door kip of laat achterwege voor een vegetarisch nasi goreng.

Recepten bewaren op Pinterest!

Bewaar mijn recepten op Pinterest, zodat je deze makkelijk en snel terug kunt vinden. Pin onderstaande afbeelding en bewaar deze op één van je Pinterest borden.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.