Hoe breng je een Aziatisch wokgerecht op smaak zonder woksaus? Nou, die maken wij natuurlijk lekker zelf. Deze makkelijke maaltijd van noedels met groente en kip staat in allerlei variaties op ons menu. Inmiddels heb ik dit gerecht zo vaak gemaakt dat mijn dochter roept: “oh, niet weer noedels mama“.
Het thema van de tweede week van de #feelgoodboost is koken zonder pakjes en zakjes. Dit is veel eenvoudiger dan je denkt. Zoals je bij Reny kunt lezen is een goede basisvoorraad een pré.
Daarbij is het niet nodig om alle pakjes en zakjes in één keer het huis uit te gooien. Mijn advies is om te starten met één gerecht waar je normaal een zakje of pakje voor gebruikte. Neem hiervoor extra tijd om te experimenteren. Misschien is het nog niet geheel naar je smaak of moeten je gezinsleden wennen. Maak de volgende keer nog een aanpassing net zolang tot je tevreden bent. Bewaar je nieuwe recept in de telefoon, op je computer of maak een receptenmap. Welk gerecht wil je als eerste helemaal “zelf maken”? Daar ben ik wel benieuwd naar.
Alle basis ingrediënten voor dit Aziatische gerecht heb ik standaard in huis. In de winkel bepaal ik de soort groente (soms ook een roerbak zak) en of ik vis of kip bij koop. Vaak maak ik dit gerecht als ik weinig tijd heb. Terwijl de noedels koken, bereid je de groente voor. Vervolgens wordt de kip gebakken en wordt één voor één de groente in de pan toegevoegd. Vervolgens mogen de noedels erbij en giet je het restant van de marinade erover. Super lekker en dat zonder een kant en klare woksaus! Aan tafel kun je nog extra sojasaus (de zoute) over het gerecht gieten.
Noedels met groente en kip
voor 4 personen
- 200 gram kipfilet
- 2 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel oestersaus
- 1 theelepel honing
- 1 theelepel all spices* (Chinese vijfkruidenpoeder met anijszaad, venkelzaad, kaneel, peper en kruidnagel)
- 250 gram Udon noedels
- 2 eetlepels olie
- 1 broccoli stronk
- 250 gram kastanje champignons
- 200 gram taugé
- optioneel: sesamzaad
*verkrijgbaar bij de toko of grotere supermarkten. Staat het niet bij de kruiden, kijk dan bij het Oosterse schap.
Stappen om noedels met groente en kip te maken:
- Snijd de kipfilet in stukjes. Maak een marinade van de sojasaus, oestersaus, honing en het vijfkruidenpoeder. Voeg de kip toe en roer goed door elkaar. Zet in de koelkast tot gebruik. Bij voorkeur marineer je de kip een half uurtje.
- Zet ondertussen een grote pan met water op en kook de noedels volgens de verpakking.
- Terwijl de noedels koken, snijd je de broccoli in roosjes. Kook de broccoli in 3 minuten gaar.
- Borstel de champignons schoon en snijd in plakjes.
- Verwarm een wok of koekenpan met de olie. Haal de kip uit de marinade (bewaar de marinade!) en bak 3 minuten. Voeg de champignons en taugé toe en bak al roerend 2 minuten mee. Voeg dan de broccoli, de gekookte noedels en de rest van de marinade erover en roer goed door elkaar. Serveer direct. Lekker met geroosterd zwart sesamzaad.
Wil je mijn tips en recepten om makkelijk, bewust en vooral lekker eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Hoi,
ik probeerde gisteren dit receptje noedel-kip uit!
Snel klaar!! Ik gebruikte kastanje champignons, taugé en worteltjes.
Ik maakte een dubbele hoeveelheid en dus gebruikte ik 2 theelepels Chinese 5 spices.
Wel iets TE specifiek voor ons.
Mijn kip zag er ook veel donkerder uit, het leek wel rundsvlees :)
Misschien hangt het af welke merk ‘chinees vijfkruidenmix’ je gebruikt waarschijnlijk, want volgende keer gebruik ik maar 1 theelepeltje!
Groetjes,
Felke
Hi Felke, pas het recept aan naar eigen smaak. Bij mij is de kip ook donker gekleurd hoor. Ik gebruik het merk Simple Spices. En de Chinese kruiden zijn inderdaad vrij sterk van smaak. Bedankt voor je reactie. Dat vind ik leuk! Gr. Linda
Hallo Linda, wat een geweldig recept! Ik ben een nieuwe ‘fan’ van koken zonder pakjes en het is veel eenvoudiger dan ik zelfs maar kon vermoeden. We hebben er heerlijk van gesmuld en dat na maar een half uurtje koken. Ik ga de komende tijd nog veel meer recepten uitproberen.
Groetjes Elianne
Hi Elianne, wat leuk om te horen. De nasi is trouwens ook een aanrader. Gr. Linda
Five spices kun je ook bij bv de Jumbo krijgen =)
Staat bij de gewone kruiden.
Misschien ben ik heel dom… Is het niet gevaarlijk om de marinade er pas op het laatst bij te gooien? Er heeft immers rauwe kip ingezeten.
Hi Herma, ik begrijp precies wat je bedoelt. Het is wel van belang dat je de marinade en de noodles nog even verwarmd. Dit heb ik nu iets duidelijker in de beschrijving erbij gezet. Gr. Linda
Deze recept geprobeerd .superlekker.De sojascheuten wel vervangen door verse groten peulvruchtjes dat ik op de groentemarkt juist heb gekocht en puntpaprika erbij gedaan 1 tje.Zal ik zeker nog klaarmaken was lekker
Hmm klinkt goed zeg. Fijn dat het recept zo bevallen is.