Na de zelfgemaakte saté van vorige week, kon zelf pindasaus maken niet achterblijven natuurlijk. De satésaus was hier zo snel op, dat ik er geen foto van heb kunnen maken. Ok, misschien had ik niet iedereen in de buurt een hapje moeten laten proeven. Ik was namelijk erg enthousiast over het resultaat.
Weetje dat ik het altijd heel eng vind om voor bekenden de koken? Stel dat “ze” het niet lusten? Steeds vaker denkt mijn omgeving, dat ik op één of andere sterrenchef niveau met exclusieve ingrediënten in de pan sta te roeren. Nou ik ben absoluut geen Jonnie Boer maar een uit de hand gelopen hobbykok. Tien jaar geleden warmde ik nog een potje groente op met een gehaktbal uit de vriezer …. in de magnetron. Zo zien jullie maar, dat ik van heel ver ben gekomen. Hahaha.
Even terug naar de zelfgemaakte pindasaus. Die vond ik dus goed geslaagd en liet ik maar wat graag proeven. Deze satésaus is lekker snel klaar het gebruik van goede pindakaas. Je kunt natuurlijk ook heel makkelijk zelf pindakaas maken. Alleen had ik even geen zin om een zak pinda’s te doppen. Het geheime ingrediënt in deze pindasaus is zoete chilisaus. Weten jullie nog dat ik die laatst ook zelfgemaakt heb? Helaas is mijn potje weer leeg, dus ik mag binnenkort weer aan de bak.
Zelf pindasaus maken
voor 1 klein pannetje
- 1 sjalotje (of ui)
- 1 eetlepel olie
- 2 eetlepels sojasaus
- 125 ml kokosmelk
- 2 eetlepels zoete chilisaus
- 125 gram 100 % pindakaas (Albert Heijn Nonspon) of zelfgemaakt
Hoe maak je zelf pindasaus:
- Snijd de ui fijn. Verwarm een kleine koekenpan met olie en fruit hierin de ui. Zet het vuur lager en voeg de sojasaus, kokosmelk en chilisaus toe. Roer goed door elkaar. Voeg dan de pindakaas toe en blijf goed roeren zodat je een homogene massa krijgt. Is de saus te dik voeg dan meer kokosmelk toe.
- Serveer de pindasaus met zelfgemaakte saté of een lekkere nasi.
Zelfgemaakte satésaus mag natuurlijk niet ontbreken bij een barbecue. Op zoek naar nog meer recepten voor de barbecue? Download dan nu het E-book met 15 recepten.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Wil je dit recept opslaan zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.


Nieuwsbrief – Wil je mijn tips en recepten om makkelijk, bewust en vooral lekker te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Mmmmm, lekker! Dit kan toch ook wel met normale pindakaas van Calvé?
Hi, natuurlijk. Gr. Linda
In de zoete chilisaus zitten toch toegevoegde suikers?
En ik dacht dat calve zonder nootjes zo ongeveer de enige pindakaas zonder suiker was…. zit in de ah pindakaas geen suiker toegevoegd?
Hi Kiki, ik maak vaak gebruik van zelfgemaakte chilisaus. In de Calvé pindakaas met noot zit juist suiker. De naturel variant heeft dit niet. De 100% pindakaas heeft alleen maar pinda’s en geen suiker of olie. Ik kan dit inmiddels ook bij de Plus krijgen want het is niet van de AH zelf. Bij mijn AH staat die 100% pindakaas vrij laag in het schap.
Dag Linda,
Gebruik je zoete of zoute soy sauce? Ik denk zomaar dat je er ketjap manis indoet. Je hebt 1001 soorten chili saus, welke gebruik jij?
Hi Johannes,
Ik bedoel echt zoute sojasaus, ketjapmanis is echt iets anders. Ik heb of zelfgemaakte chilisaus (zie recept op de blog) of een fair trade variant in huis. Merk weet ik niet uit mijn hoofd. Gr. Linda
Hoi ik vroeg mij af mag je dit dan ook in een detox week eten.?