Oh wat ben ik gek op saté, zolang dit maar zelfgemaakt is. De kant en klare verpakkingen of zelfs die van de slager, vind ik niet zo lekker. Hier zit een bepaald typisch smaakje aan, dat ik niet thuis kan brengen. Zelf saté maken is heel eenvoudig. Met de juiste ingrediënten op voorraad zijn de spiesen zo gemaakt.
Op Bali heb ik een paar keer saté gegeten. Nou dat lijkt absoluut niet op de saté zoals wij die eten. De Indonesische variant is nogal bewerkelijk en wordt alleen met speciale gelegenheden gemaakt. Het gerecht is daar ook geler van kleur en wordt bereid met andere ingrediënten.
Mijn zelfgemaakte saté is meer een westerse variant met Oosterse ingrediënten én lekker snel. Voor de kip neem ik bewust kipdij filet. Dit stukje vlees is vetter en lekkerder van smaak. De basis van de marinade is sojasaus. Mijn persoonlijke favoriet is Kikkoman met de groene dop (nonspon). Deze bevat namelijk minder zout en is net zo lekker. Een voordeel is dat je na een paar uur niet zo’n dorst hebt.
Sesamolie is ook zo’n ingrediënt dat onmisbaar is in de Aziatische keuken. Vervang gerust door neutrale olijfolie. De kruiden hebben jullie hopelijk inmiddels standaard in huis. De marinade voor de saté kun je ook gebruiken voor een Oosterse maaltijd met rijst en roerbakgroente. Ideaal!
Laat de zomer maar komen. Zet de ingrediënten op voorraad en ga zelf saté maken zodra de eerste zonnestralen weer te zien zijn.
Zelf saté maken
voor 4 personen
- 500 gram kippendijen filet (of kipfilet)
- 2 teentjes knoflook
- 1 eetlepel bruine suiker (of honing)
- 4 eetlepels sojasaus (Kikkoman less salt)
- 1 eetlepel sesamolie
- 1 theelepel kurkuma
- 1 theelepel gemalen koriander
- optioneel voor extra pit: 1/2 theelepel sambal of mespuntje chilipoeder
- extra nodig: 8 – 12 houten saté prikkers
- lekker voor erbij: pindasaus
Hoe maak je zelf saté:
- Snijd de kip in gelijke stukjes.
- Snijd de teentjes knoflook fijn. Maak een marinade van de knoflook, bruine suiker (honing), sojasaus, sesamolie en de kruiden. Leg de kip met de marinade in een ondiepe schaal en marineer minimaal 2 uur. Schep alles af en toe om.
- Week de houten saté prikkers in een bak met water. Dit zorgt ervoor dat ze straks niet aanbranden.
- Haal de kip uit de marinade en rijg aan de saté prikkers.
- Rooster de saté op de barbecue of in een grillpan 6 tot 8 minuten totdat de kip gaar is.
- Serveer met zelfgemaakte pindasaus.
Vergeet niet om het bbq E-book te downloaden. Van pastasalade, kruidenboter tot een visje van de barbecue. Je vindt deze recepten allemaal in mijn BBQ E-book. Download snel jouw exemplaar.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Wil je dit recept opslaan zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.
Nieuwsbrief – Wil je mijn tips en recepten om makkelijk, bewust en vooral lekker te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Zelfgemaakte saté is inderdaad het allerlekkerst! Ik ga jouw variant ook zeker eens proberen. Lijkt mij lekker!
Leuk ondertussen ben ik benieuwd naar jouw recept. Gr Linda
Zelfs s ochtends vroeg ziet dit er al heel goed uit! Ik zou ook gaan voor de kippendijen filet, altijd zulk heerlijk zacht vlees, het ziet er echt super lekker uit.
Oh dank je wel Anne. Gr. Linda
Hai Linda.
Ben op zoek naar waar ik me aan kan melden voor je nieuwsbrief.
Lekker recept lijkt me, ga het zeker proberen.
Groet Connie
Hi Connie, ik heb je er op gezet. Alleen heb ik gisteren de laatste zomer nieuwsbrief gestuurd. Na de vakantie kom ik met een lange update. Gr. Linda
Deze staat echt met stip op nr 1 bij ons. Zoveel lekkerder. En kippendijen gebruik ik nu altijd eigenlijk, ook in andere gerechten zoals nasi en roerbak. Zoveel lekkerder!
Hi Sharon, goed om te horen. Heb je de saté saus ook al eens geprobeerd voor erbij? Gr. Linda
Hallo Linda,Ik ben een weduwnaar en 49 jaar gehuwd geweest. Mijn vrouw heeft mij nooit leren koken. ik maak zelf saté en satésaus op mijn manier. Ik doe het misschien verkeerd en heb niet al de door u aangegeven ingrediënten. Ik maak saus met pindakaas en bak de kipfilé in zonnebloemolie en voeg die aan de gemaakte saus toe. Voor mij smaakt het maar ik ga nu uw recept oefenen. voor een persoon is ook moeilijk koken. Glück Auf (mijnwerkersgroet)
Hoi Linda,
Vandaag je recept uitgeprobeerd. Wat een heerlijke saté
Bedank voor het delen van het recept.
Ik ga deze saté zeker vaker maken.
Gr, Liesje
Hi Liesje, wat fijn om te horen zeg. Hier word ik nu blij van. Fijne dag nog.