3.8 uit 32 beoordelingen
bereiding 15 minuten

Zelf guacamole maken

Guacamole maken! Avocado’s zijn mijn grote groene vrienden en verslavend lekker. Guacamole staat hier regelmatig op tafel, al verschilt de samenstelling op basis van de ingrediënten die in huis zijn. De dipsaus zelf maken is zo gepiept en veel smakelijker dan die uit een pakje. Ik geef je 2 snelle bereidingen voor zelf guacamole maken en tips hoe je de avocado dip kunt bewaren.

Wat zit er allemaal in guacamole?

Natuurlijk blijft het basis ingrediënt voor zelf guacamole maken een rijpe avocado. Daarnaast vaak knoflook, tomaat, sjalot, sap van een limoen en chilipeper en eventueel koriander als kruid. Nu kan ik mij voorstellen, dat je niet altijd sjalotjes, limoen, chilipeper en koriander in huis hebt. Met een aantal andere smakelijke ingrediënten, kan je deze verrukkelijke dipsaus ook maken. Eigenlijk hoop ik dat je vaker een avocado koopt en ermee aan de slag gaat voor zelf guacamole maken.

Guacamole maken

Wanneer is een avocado rijp?

Niets is vervelender als je een avocado opensnijdt voor guacamole maken en de vrucht is nog keihard of omgekeerd bruin en overrijp. Hoe zie je nu of een avocado rijp is? Als je lichtjes in de schil van de avocado kunt drukken is de vrucht meestal rijp. Je kunt een avocado eenvoudig zelf rijpen door de vrucht in een papieren zak met bananen te bewaren. In 1-2 dagen is je avocado dan rijp. Hier vind je nog meer tips om een avocado snel rijp te maken.

Hoe maak je gaucamole?

Guacamamole maken is makkelijker dan je denkt. Je kunt alle ingrediënten in een blender, hakmolen van een staafmixer of maatbeker naar smaak glad pureren. Anderen hebben de voorkeur aan een grovere avocado dip. Prak de avocado dan met een vork en meng dit met overige fijngesneden ingrediënten.

Guacamole smaakvariaties

Guacamole maken is zo veelzijdig. Je kunt de avocadodip zowel op smaak als textuur afstemmen naar smaak. Voeg eens zure room, crème fraîche of Griekse yoghurt toe voor een romige guacamole. Ook lekker zijn kleine stukjes feta erdoor, of maak pittige guacamole met Jalapeno peper. Mango of ananas zorgt voor een unieke frisse smaakcombinatie. Duik eens je kruidenvoorraad in en voeg een snuf komijn of gerookte paprikapoeder voor extra smaak.

Guacamole maken

Hoe bewaar je guacamole?

Guacamole bewaren? Een avocado verkleurt snel en ik heb van alles geprobeerd om dit tegen te gaan. Als je de guacamole snel serveert kun je de avocadopit tussen de dip leggen en afdekken met plasticfolie. De beste guacamole bewaartip is de avocado dip afdekken met rauwe ui en in de koelkast zetten. Door de zwavel in de ui wordt de guacamole niet langer bruin. Voor gebruik verwijder je de ui en de guacamole is niet verkleurd. Zo houd je de guacamole het langste goed.

Zelf guacamole maken

Waar is guacamole lekker bij?

Guacamole is lekker als dip bij de tortillachips natuurlijk. Daarbij is het een smakelijk bijgerecht bij nacho’s uit de oven of burritos. Serveer de dip ook eens bij chili con carne. Guacamole is ook heerlijk als onderdeel van een voorgerecht of amuse voor een diner. Bij deze amuse Hollandse garnalen combineer je o.a.guacamole. Zalm en guacamole is een top combinatie. Dat bewijst deze amuse avocado met zalm maar weer eens.

Een restje guacamole is ook heerlijk als basis voor een gezonde sandwichspread op brood, wraps of een rijstwafel met kipfilet.. Als laatste tip ik je guacamole als onderdeel bij een borrelhapje. Ga zelf guacamole maken voor op dit garnalen hapje. Zalig!

Zelf guacamole maken

Zelf guacamole maken op 2 manieren

Ingrediënten

Aantal personen1 portie

Klassieke guacamole

  • 2 avocado’s
  • 1 teentje knoflook
  • klein sjalotje
  • 1 rijpe tomaat
  • sap van 1 limoen
  • 1/2 rode peper
  • snufje zout & vers gemalen zwarte peper
  • optioneel: koriander blad

Snelle guacamole uit de voorraadkast:

  • 2 avocado’s
  • 1 kleine ui (of uienpoeder)
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • citroen (sap uit een flesje)
  • flinke snuf chilipoeder (of tabasco)
  • snufje vers gemalen peper en zout

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Hoe maak je guacamole?

  • Snijd de avocado’s doormidden. Haal de twee helften met een licht draaiende beweging van elkaar. Verwijder de pit en haal met een lepel het vruchtvlees eruit.
  • Snijd de knoflook, sjalotje en tomaat in kleine stukjes. Pers de limoen uit en snijd de rode peper (zonder zaadjes) fijn.
  • Doe alle ingrediënten in een maatbeker, voeg het sap van de limoen toe en pureer met de staafmixer. Proef en voeg peper en zout naar smaak toe. Voeg optioneel gesneden koriander toe.

Snelle guacamole uit de voorraadkast

  • Snijd de avocado’s doormidden. Haal de twee helften met een licht draaiende beweging van elkaar. Verwijder de pit en haal met een lepel het vruchtvlees eruit.
  • Prak de avocado’s fijn, snijd de ui in stukjes. Voeg naar smaak knoflookpoeder, citroensap en chilipeper toe. Proef en voeg zout en vers gemalen peper toe.

Linda’s Tips

  • Een avocado dip met alleen geprakte avocado’s, peper en zout is ook al lekker. Laat gerust de rode of chili peper achterwege als je niet van pittig eten houdt.

Recepten bewaren op Pinterest!

Bewaar mijn recepten op Pinterest, zodat je deze makkelijk en snel terug kunt vinden. Pin onderstaande afbeelding en bewaar deze op één van je Pinterest borden.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.