Ik vind het leuk om producten die ik normaal kant en klaar in de supermarkt koop, thuis zelf te maken. Vandaar dat ik de categorie “zelf maken” nieuw leven heb ingeblazen. Elke donderdag zal ik proberen om met een nieuw recept te komen, dat hierbij past. Vandaag maak ik jullie blij met zelf crackers maken.
Op Facebook heb ik jullie gevraagd naar recepten, die jullie nog missen op de site. Nou bedankt hiervoor, want ik heb een mooi lijstje met ideeën gekregen. Suggesties zijn altijd welkom, geef dit gerust aan bij de reacties. Ondertussen was ik al bezig met zelf crackers maken. Ik heb dit eerder gemaakt met voornamelijk lijnzaad. Het resultaat had meer weg van zangzaad en dat vond ik dus niet te eten.
Een vriendin van mij eet al een tijdje koolhydraatarm en is erg enthousiast over haar eigen zelfgemaakte crackers. Alleen gebruikte zij nog behoorlijk wat lijnzaad. Ik heb haar recept aangepast, door er ook zonnebloempitten aan toe te voegen. De Parmezaanse kaas en de Italiaanse kruiden zorgen voor een extra hartige smaak. Hierdoor misstaan de crackers niet bij de borrel.
De crackers zijn zonder beleg heerlijk om te eten. Of besmeer met een spread. Ik koos voor een bietenspread met alfalfa. Zo is een plakje geitenkaas natuurlijk ook top. Ach beleg de crackers naar keuze.
Wel even een kleine noot, zorg dat je de crackers in een goede luchtdicht afgesloten bak bewaard. Niemand houd van zachte crackers…
Zelf crackers maken
recept voor 6 stuks
- 50 gram amandelmeel (of ander meel naar keuze)
- 30 gram (gebroken) lijnzaad
- 20 gram zonnebloempitten
- 1 ei
- 10 gram geraspte Parmezaanse kaas
- 1 theelepel Italiaanse kruiden
- snufje zeezout
- extra nodig: 2 x bakpapier
Hoe kun je zelf crackers maken:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Maal de zonnebloempitten fijn in een koffiemolen of stamp grof met een vijzel. Doe alle ingrediënten in een kom. Meng tot een soepel deeg.
- Leg 1 stuk bakpapier op het aanrecht. Leg de deegbal erop en vervolgens het 2e stuk bakpapier. Rol met een deegroller tot een dunne lap.
- Snijd met een pizzasnijder in gewenste grootte. Zet ongeveer 15 minuten in de oven. Draai de crackers om. Leg hiervoor het 2e stuk bakpapier op de crackers en draai om. Verwijder het bovenste stuk bakpapier en zet terug in de oven voor 5 minuten op 180 graden.
- Bewaar in een lucht dicht afgesloten trommel.
Wil je mijn tips en recepten om makkelijk, bewust en vooral lekker eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Oh deze zien er ook lekker uit. Ik heb ze al eens gemaakt met lijn-, chia- en hennepzaad en pompen – en zonnebloempitten. Zonder ei, alleen even in water laten weken. Ook erg smakelijk maar ik denk dat de Italiaanse twist het hier meer bijzonder maakt. Inderdaad meer voor een borrel.
Geweldig deze crackers, ik heb ze al een paar keer gemaakt en eet ze als ontbijt met een lekkere plak kaas erop.
Heel leuk om te maken , heerlijk zijn ze.?
Ga zo door met je heerlijke recepten Linda!
Gr. van Linda.
Wat heerlijk om te horen. Dank je wel.
Ze gaan nu de oven in om vanavond bij de soep te eten
Ik vond ze heerlijk! Ik ga er vanmiddag meteen nog meer maken. Past goed in mijn dieet ivm zwangerschapsdiabetes. Bedankt!
Hallo, lijkt me een heerlijk recept maar kan ik evt ook de kaas gewoon weglaten??
Je kunt de crackers proberen te maken zonder de kaas. Dit zal de smaak en misschien ook structuur beïnvloeden. Probeer het eens uit, dan kom je erachter.
Eindelijk een recept voor crackers die echt knapperig zijn. Dankjewel!
Fijn Persilla, ik hoop dat je de crackers nog vaak zult maken.
Hoi Linda,
Ivm mijn glutenvrij dieet probeer ik nu steeds meer zelf te maken. Helaas blijven de crackers bij mij mislukken. Ze komen heerlijk uit de oven maar zijn binnen een paar uur helemaal zacht… laat staan de volgende dag… heb jij enig idee waar het bij mij verkeerd gaat? Ik hoef je vast niet te verklappen dat ik geen keukenprinses ben 😉
Liefs
Hi Hilde, ik heb even geen idee. Hoe bewaar je de crackers? Stop je ze naar afkoelen direct in een luchtdichte doos of trommel? Hoor het graag.
Hoeveel calorieën zitten er in de crackers?
Hi Hanny, geen idee wat ik tel geen calorieën. Ik kan je er dus niet bij helpen.
Gr. Linda
Smit……echt super lekker …had alleen de kaas weggelaten,,maar die ga ik morgen maken….wat een goede bite
Hi Gerdie wat leuk om te horen.