Ik vind het leuk om producten die ik normaal kant en klaar in de supermarkt koop, thuis zelf te maken. Vandaar dat ik de categorie “zelf maken” nieuw leven heb ingeblazen. Elke donderdag zal ik proberen om met een nieuw recept te komen, dat hierbij past. Vandaag maak ik jullie blij met zelf crackers maken.
Op Facebook heb ik jullie gevraagd naar recepten, die jullie nog missen op de site. Nou bedankt hiervoor, want ik heb een mooi lijstje met ideeën gekregen. Suggesties zijn altijd welkom, geef dit gerust aan bij de reacties. Ondertussen was ik al bezig met zelf crackers maken. Ik heb dit eerder gemaakt met voornamelijk lijnzaad. Het resultaat had meer weg van zangzaad en dat vond ik dus niet te eten.
Een vriendin van mij eet al een tijdje koolhydraatarm en is erg enthousiast over haar eigen zelfgemaakte crackers. Alleen gebruikte zij nog behoorlijk wat lijnzaad. Ik heb haar recept aangepast, door er ook zonnebloempitten aan toe te voegen. De Parmezaanse kaas en de Italiaanse kruiden zorgen voor een extra hartige smaak. Hierdoor misstaan de crackers niet bij de borrel.
De crackers zijn zonder beleg heerlijk om te eten. Of besmeer met een spread. Ik koos voor een bietenspread met alfalfa. Zo is een plakje geitenkaas natuurlijk ook top. Ach beleg de crackers naar keuze.
Wel even een kleine noot, zorg dat je de crackers in een goede luchtdicht afgesloten bak bewaard. Niemand houd van zachte crackers…
Zelf crackers maken
Ingrediënten
- 50 gram amandelmeel of ander meel naar keuze
- 30 gram gebroken lijnzaad
- 20 gram zonnebloempitten
- 1 ei
- 10 gram geraspte Parmezaanse kaas
- 1 theelepel Italiaanse kruiden
- snufje zeezout
Extra nodig
- extra nodig: 2 x bakpapier
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Maal de zonnebloempitten fijn in een koffiemolen of stamp grof met een vijzel. Doe alle ingrediënten in een kom. Meng tot een soepel deeg.
- Leg 1 stuk bakpapier op het aanrecht. Leg de deegbal erop en vervolgens het 2e stuk bakpapier. Rol met een deegroller tot een dunne lap.
- Snijd met een pizzasnijder in gewenste grootte. Zet ongeveer 15 minuten in de oven. Draai de crackers om. Leg hiervoor het 2e stuk bakpapier op de crackers en draai om. Verwijder het bovenste stuk bakpapier en zet terug in de oven voor 5 minuten op 180 graden.
- Bewaar in een lucht dicht afgesloten trommel.