Speculaas sinaasappel crumble

De crumble heb ik recentelijk pas ontdekt. Lekker in een toetje met seizoensfruit rabarber of als ontbijt met blauwe bessen. Van de zomer kon ik mij al verheugen op een crumble als Sinterklaas recept.

Alleen had ik de appel en blauwe bessen als eens gebruikt en zocht ik een alternatief. Toevallig kwam ik weer eens op de site van Philippine terecht van Liefde voor Lekkers. Zij maakt altijd zulke bijzondere content, zoals wij bloggers dat noemen. Haar recepten zijn net even anders of zoals ze zelf schrijft: “eigenzinnige gerechten zonder poespas”. Kijk en laat ik nu houden van makkelijke recepten en van die eigenzinnigheid kan ik nog veel leren.

speculaas sinaasappel crumble

Vorige Sinterklaas periode heb ik bij haar de sinaasappeltjes met pepernoten uit de oven voorbij zien komen. Dat leek mij nou een perfect idee voor mijn crumble. Scheelt ook weer afwas, omdat ik de sinaasappelhelft ook direct als bakje gebruik. De speculaas sinaasappel crumble is zo gemaakt met plakmiddel in de vorm van kokosolie en honing. Het meel vervang ik door amandelmeel (te lekker) en havermout.

De speculaassmaak komt van de zelfgemaakte speculaaskruiden en een paar pepernoten natuurlijk. En zoveel kruidnoten heb je er niet voor nodig. Hak voor de grap eens 2 noten grof. Dit geeft genoeg volume voor 1 sinaasappel. Ik zal de Sint niks vertellen, als jij er nog wat extra kruidnoten overheen strooit ok? Vertel jij mij dan wel hoe het smaakte? Of stuur mij een foto en tag mij of gebruik #lekkeretenmetlinda

speculaas sinaasappel crumble

Speculaas sinaasappel crumble

recept voor 4 personen:

  • 4 (zoete) handsinaasappelen
  • 1 eetlepel kokosolie (extra virgine) of roomboter
  • 2 eetlepels honing
  • 50 gram amandelmeel
  • 50 gram havermout
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • 8 pepernoten
  • extra nodig: 1 ovenschaal
  • optioneel: extra pepernoten ter garnering

Stappen om een speculaas sinaasappel crumble te maken:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Boen de sinaasappelen schoon. Snijd doormidden en snijd voorzichtig het vruchtvlees om de randen los, vervolgens snijd je de partjes los of in 8 gelijke stukjes.
  3. Verwarm de kokosolie en de honing in een pannetje tot een vloeibare massa. Voeg de amandelmeel, havermout en speculaaskruiden toe en hussel goed door elkaar. Verdeel het mengsel over de sinaasappelhelften. Hak de pepernoten grof en strooi over de sinaasappels en druk een beetje aan.
  4. Plaats in een ovenschaal en zet 15 – 20 minuten in de oven en laat vervolgens even afkoelen. Serveer op een bordje en strooi er eventueel extra grof gehakte pepernoten naast.

Tip van Philippine: serveer met een bolletje ijs. Mij lijkt een flinke klodder hangop of Griekse yoghurt ook zalig.

 

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.