Nog geen beoordelingen

Kruidnoten pudding

De laatste maanden sta ik (weer) met zoveel plezier in de keuken. Door de kookdagen met Lucie dien ik (beter) van te voren na te denken over 8 tot 10 recepten. In plaats van tussen de bedrijven door ons avondeten last minute op de foto te zetten. Eind augustus vroeg zij al: “Lin wanneer gaan we Sinterklaas recepten fotograferen?” Ik had werkelijk geen idee… Alle mogelijke Sinterklaas recepten staan al online. Wat kan ik hier nu aan toevoegen? Ik wilde iets nieuws en dat is gelukt met de kruidnoten pudding. Ik ben compleet uit mijn comfort zone gegaan, want dit is mijn eerste pudding ooit.

Enne, heb je al gezien wat er mis is gegaan bij dit recept? Ik heb een tulband vorm gebruikt i.p.v. een puddingvorm. In mijn enthousiasme heb ik bij de Xenos niet goed opgelet en de verkeerde vorm gekocht. Hier kwam ik achter toen de pudding klaar was om in de vorm te gieten… Maak het jezelf niet te moeilijk. Giet de kruidnoten pudding gerust in een ovenschaal. Voor de foto’s wilde ik natuurlijk dat de pudding er gelikt uit zou zien.

Voor dit kruidnoten pudding recept heb ik het kookboek van de Amsterdamse Huishoudschool van Wannée als inspiratie gebruikt. Dit kookboek is meer dan 100 jaar oud en staat vol klassieke basisrecepten. Voor mij is pudding iets uit de tijd van mijn oma. In het kookboek heb ik maar liefst 27 pudding recepten gevonden. Een rumpudding heb ik omgetoverd tot een echt Sinterklaas recept met kruidnoten. Een koffiesiroop vervangt de rum (of amaretto).

Met dit Sinterklaas recept heb je geen stress op Pakjesavond. De pudding mag een nachtje opstijven in de koelkast. Ter plekke haal je de pudding uit de vorm en decoreer je het met Sinterklaas snoepgoed. Je zal allemaal blije gezichten aan tafel hebben. Succes verzekerd!

Kruidnoten pudding is een makkelijk Sinterklaas recept, dat je geheel van te voren kunt bereiden.

Kruidnoten pudding

Ingrediënten

Aantal personen6 personen
  • 2 eieren
  • 100 gram suiker
  • 1 theelepel koekkruiden
  • 4 blaadjes gelatine
  • 100 ml karamel siroop (koffieschap)
  • 250 ml slagroom
  • 150 gram kruidnoten
  • 1 eiwit

Decoratie

  • kruidnoten en snoepjes

Extra nodig

  • puddingvorm / tulband vorm (Xenos van 1,5 liter)

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Klop de eieren met de suiker en de koekkruiden au bain-marie op tot een romige crème. De bedoeling is dat de suiker oplost. Haal de kom van het vuur.
  • Week intussen de blaadjes gelatine in koud water. Knijp het water eruit en los de gelatine op in 3 eetlepels gekookt water. Voeg de gelatine en karamel siroop toe aan de romige crème.
  • Klop de slagroom tot yoghurt dikke en schep dit door het puddingmengsel. Maal de kruidnoten fijn in de hakmolen van de staafmixer en schep door het mengsel.
  • Bestrijk de puddingvorm met een eiwit en stort het puddingmengsel erin. Dek af met huishoudfolie en zet 1 nacht in de koelkast.
  • Om de pudding uit de vorm te halen, zijn er diverse strategieën. Ik heb een siliconen vorm gebruikt. De vorm zet je kort in warm water, dan smelt het bovenste laagje en stort je de pudding makkelijk uit de vorm. Decoreer met kruidnoten en ander sinterklaas snoepgoed.

Linda’s Tips

Kruidnoten pudding is een makkelijk Sinterklaas recept, dat je geheel van te voren kunt bereiden.

Recept: Linda Foto credits: My Lucie

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.